13 Май, 2021 18:46 2 626 8

Как безскрупулни търговци печелят от кризата в Индия

  • индия-
  • коронавирус-
  • подкуп-
  • пандемия-
  • търговци-
  • болни-
  • измама

Подкупи за легло в болницата, свръхзавишени цени за лекарства на черния пазар и солени сметки за такси: в Индия някои се възползват от отчаянието на болните и бързат да забогатеят

Как безскрупулни търговци печелят от кризата в Индия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Банковата служителка Анумеха Кумар нямала друг избор - била принудена да даде 43 000 рупии (около 480 евро), за да си набави антивирусния медикамент ремдесивир на черния пазар. Малко преди да я приемат в болница с тежки симптоми на COVID-19.

Пред Дойче Веле брат ѝ Прадеп разказва: "Нуждаехме се спешно от медикамента, но в аптеките беше неоткриваем." Официалната му цена за ампула от 100 милиграма е между 1000 и 5400 рупии. Той е търсен много от пациентите с тежки симптоми. Пълният курс на лечение включва шест ампули.

Да се възползваш от отчаянието

В град Индор, който има два милиона жители, на таксиметровия шофьор Ратанет Лал му се наложило да шофира десет часа, за да осигури кислородна бутилка на жена си. "В крайна сметка се сдобих с 30-литрова бутилка срещу 60 000 рупии (670 евро), което е три пъти повече от обичайната цена", разказва той. Анумеха и Ратанет са сред хилядите отчаяни индийци, на които във времената на пандемия им се налага да прибягват към черния пазар. Продавачите печелят от изкуствения дефицит на медикаменти и уреди. Изукствен - защото много просто са укрити от пазара. Офертите се простират от уреди за установяване на кислородната сатурация до линейки и места в болниците. По селата нерядко се случва отчаяните местни жители да ипотекират добитъка и земята си, за да осигурят кислород за роднините си. "Хората прибягват към последните си средства, за да запазят живота на близките си", потвърждава пред Дойче Веле хирургът Анил Бан. "Затова купуват на черния пазар и непроверени медикаменти."

Полицията не стои със скръстени ръце

Макар Индия често да е определяна като "аптеката на света", най-голямата страна-производителка на фармацевтични продукти до момента така и не е успяла да задоволи търсенето на антивирусни препарати като ремдесивир и фавипаравир. При хайка в един от скъпите квартали на Ню Делхи полицията разкри миналата седмица над 400 кислородни концентратора. Много търсените уреди можело да се поръчат в интернет. Къщевременно болниците в столицата страдат от драматичен недостиг на медицински кислород. Шефът на полицията в Ню Делхи, Атул Такар, заяви след хайката: "Задържахме мнозина за нарушение на законите за жизненоважните продукти и за заразните болести. Продължава издирването на шефа на тези спекуланти." Вероятно става дума за известен бизнесмен с отлични връзки в политиката и в спорта. Полицията провежда и операции под прикритие срещу измамниците и търговците на черния пазар, вече са задържани около 150 души.

Печелят и транспортни фирми, и болници

Сред печелившите от кризата са и някои частни транспортни фирми. Обичайно пътуването до най-близката болница с линейка, оборудвана с апарат за обдишване, струва в зависимост от разстоянието между 5000 и 12 000 рупии (55 - 135 евро). Но покрай кризата цените са скочили: "Това е кражба посред бял ден. Те се възползват от това, че отчаяните семейства в сегашната ситуация нямат друг избор, освен да платят на безсъвестните използвачи", казва Ражан Шукла, който работи в една здравна служба. А частните болници взимат и последната рупия на бедните селски семейства, изминали дългия път до спешното отделение. В повечето индийски щати държавните болници и медицинските центрове изнемогват - те просто не са били подготвени за кризата.

Подкупи за болнични легла

Нерядко се налага семействата да дават подкупи на болничните служители, за да получат легло. А съгласно правителствен указ болниците трябва да поддържат определена квота от легла за пациенти в критично състояние. "Трябваше да платя аванс за осигуряването на легло за майка ми. А след като я изписаха след една седмица, получих сметка от над 200 000 рупии (2240 евро), което просто е твърде много", споделя механикът Панер Севлан.

Когато става известно, че посредник поискал 60 000 рупии от едно семейство за осигуряването на легло в държавна болница, нейното ръководство поискало полицейско разследване. Междувременно и съдилищата се занимават със скандалните практики в някои клиники. "Разполагаме със свръхзавишени сметки - като 22 000 рупии за един комплект защитно облекло. А най-обикновена оризова супа е вписана с цена 1300 рупии. Какво би могъл да направи един обикновен гражданин, ако му представят сметка от 200 000 или дори 300 000 рупии?", гласи реторичният въпрос в една декларация на Върховния съд в щата Керала. Дори смъртта не слага край на спекулациите. Редица семейства споделят, че им се е наложило да платят прескъпо за кремирането на техните роднини в съответствие с религиозните ритуали.

Автор: Мурали Кришнан


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1212

    21 0 Отговор
    То и в БГ в началото на ковид кризата маска от 25 стотинки я продаваха за 10 лева... а да не говорим цената на черните чували колко скочи :Д
  • 2 Осведомителен бюлетин

    13 1 Отговор
    Това са събратята на нашите команчи! Само ало-ало не са научили още!
  • 3 Боко 🐗

    12 2 Отговор
    Индусите се мажат с кравешка тор против корона вирус и се къпят с млеко след това, смятай какви примати и миризливци са.
    Така се разнася вируса.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Патето Яки

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Боко 🐗":

    Кравите са свещени, забранено да се доят за да не им овиснат гърдите.
  • 5 Željezničar

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Боко 🐗":

    Мери си приказките за божията Арийска страна
  • 6 SQUAD GAME 2015

    2 0 Отговор
    При българските роми такива подмолности отдавна на пазара
  • 7 Незнам

    2 0 Отговор
    Да не дава Господ!
  • 8 Нане

    4 0 Отговор
    там ще умрат много хора от по долните касти! Хигиена 0.