Last news in Fakti

13 Май, 2021 21:52 1 765 20

OOН: Насилието срещу жени е пандемия

  • оон-
  • истанбулска конвенция-
  • насилие над жени-
  • годишнина-
  • covid-19

Десетилетие след Истанбулската конвенция правата и безопасността на жените все още не са гарантирани

OOН: Насилието срещу жени е пандемия - 1
Снимка : Shutterstock

Тази седмица се навършиха 10 години от подписването конвенцията от първите 13 държави. Документът бе считан за повратна точка в усилията за справяне с насилието над жени, припомня Гардиън.

И въпреки че още 46 страни в последствие също се присъединяват към договора, светът е обхванат от пандемия на насилие над жени, изострена и изложена от Covid-19, според пратеник на ООН.

„Пандемията на Covid разкри какво се е случвало преди“, твърди Дубравка Шимонович, специален докладчик на ООН за насилието над жени. Тя каза, че по целия свят е имало значително увеличение на обажданията до линии за домашно насилие, съобщения за изчезнали или убити жени и липса на безопасни места за избягалите жертви.

„Сега е налице пандемия на насилие над жени в огромен брой държави“, допълва тя.

Нарастването на безправието над жени и момичета е отразено от политическа реакция срещу конвенцията - първата международна правно обвързваща рамка за предотвратяване на домашното насилие, защита на оцелелите и насърчаване на равенството.

През март тази година, Турция, родното място на конвенцията, обяви, че ще се оттегли от договора от юли. Този ход не е изненадващ на фона на ескалираща антифеминистка и анти-LGBTQ + риторика от страна на турските политици, включително президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент многократно е заявявал, че не вярва в равенството между мъжете и жените и неговото правителство все по-често свързва безопасността на жените с това да останат вкъщи със семействата си и да имат повече деца.

В Украйна има силна опозиция срещу подписването и ратифицирането на конвенцията от страна на религиозни групи, които възприемат това като заплаха за „семейните ценности“.

Халина Федкович и Марта Чумало от „Женска перспектива“, украинска организация за правата на жените, заявиха, че получават двойно повече призиви за помощ и че жертвите там са изправени пред нарастващи бариери пред достъпа до правосъдие. Те посочват скорошен случай, при който жена с 15-месечно бебе е била бита от съпруга си. Когато социалните служби пристигнали, те я обиждали и я наричали лоша майка, защото подът бил мръсен.

Мирослава Бобакова, съдиректор на Словашко-чешкия женски фонд, заявява, че в Словакия, която също е подписала договора, конвенцията все повече се разглежда като „същност на злото“. Ситуацията в страната е особено тежка за самотните майки, жените, живеещи в бедност, както и за тези от ромската общност.

В Мексико всеки ден се убиват средно по 10 жени заради пола им. Според министерството на жените в Перу, между март и юли 2020 г. има 11 000 случая на насилие над жени, като почти 30% от тях на възраст под 18 години.

Египет също не е ратифицирала конвенцията заради „семейните ценности“ в страната. Мозн Хасан от организацията за права на жените „Назра“ твърди, че както тя самата, така и нейната организация, са се сблъсквали с многократен тормоз от страна на държавата.

Въпреки неспазването ѝ навсякъде, редица групи за защита на правата на жените настояват Истанбулската конвенция да се запази като мощно оръжие в борбата за прекратяване на насилието, основано на пола.

„Въпреки трудностите виждаме подобрения“, казва Шимонович. „Още преди ратификацията, 34 държави, подписали конвенцията, приложиха нови национални закони за защита на жените.“


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Arma 3

    13 3 Отговор
    Саудитска Арабия , Турция , Африка най големите съюзници на САЩ са и най големите почитатели на боя над жени.

    Коментиран от #4, #19

  • 2 Хахаха

    17 1 Отговор
    И най-вече се утроиха убийствата на жени баш в ратифициралите ИК държави....
    ЛГБТИ са в залеза ... мина им модата, скоро ще го разберат по най-гейският начин, като политиците се обърнат срещу тях ...
    Франция е пред гражданска война, а Германия вече пламти тук там.
  • 3 3.14К

    12 1 Отговор
    Тази няма да мине. Поне тук при нас. Джендърите нека си лаят.
  • 4 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Arma 3":

    САЩ и през ум не им минава да ратифицират ИК...
    Ма джендарите мълчат като гейове
  • 5 Q2z

    7 1 Отговор
    Закона да защитава всички.
  • 6 ФАКТ

    9 1 Отговор
    А насилието от страна на жените върху мъжете и момчетата !
  • 7 розово

    6 1 Отговор
    В България да приемат закон за защита на политиците от народната любов.
  • 8 Лутер

    11 0 Отговор
    Точно защото се опита да дефинира пола като въпрос на вкус конвенцията не постигна първоначалния си добър замисъл - защита от насилие
  • 9 324

    11 0 Отговор
    А как е положението с транссексуалните, при тях как е? Има ли насилие или се възползват от силата си? Питам за мъжете мислещи се за жени.?

    Коментиран от #12

  • 10 Радул

    9 0 Отговор
    Опитаха се да експлоатират конвенцията ЛГБТИ и това я опорочи !
  • 11 Drum

    7 1 Отговор
    В България герб калинките станаха пандемия. Под Падишаха - третокласнички като Сачева и Захариева, Теменужка и намсикви с чугунен английски по възловите министерства. Надолу е прекрасно, фамилии по агенциите. Даже Георг и малдоженецът са щастливи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 324

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тъпу тролче":

    И тогаз таз конвенция тях дали ги защитава, щото хем "жени' път с мъжка сила и кого в случая ще защитава,?
  • 14 Нямам срам пред вас

    4 0 Отговор
    Хахаха насилие над жени а над мъжете психическия тормоз от жените .В близкия изток е различно там е на религиозна основа . А тормоза на банките...
  • 15 dfu

    3 1 Отговор
    Като е пандемия, да карантинират заразените, и задълцителни маски и вечерен час. И ваксини против насилието, редовно. :D
  • 16 Сандо

    2 0 Отговор
    Може да направим обосновано предположение,че Истанбулската конвенция е ваксина срещу новообявената пандемия.И като всяка ваксина е със странични ефекти,и то опасни за живота.На цялото човечество!
  • 17 ха ха ха

    1 0 Отговор
    О дааааа, първо затваряме хората вкъщи от измислена пандемия за 2 години и като почнат да откачат, пищим за нова пандемия... я чиба!
  • 18 Мъж

    0 0 Отговор
    Ха, точно преди подписване на конвенцията мъжете се активизират двойно да насилват жените си в Украйна ?! Статия, написана за идиоти. Иначе конвенцията само на думи цели борба с насилието. Тя си е на дело пропаганда и узаконяване на джендеризма.
  • 19 Мъж

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Arma 3":

    Откъде тази статистика? Никой толкова не се интересува от насилието срещу жените, стремят се да прокарат програми още в детските градини, с които да размътят главите на нашите деца. Всичкия този сатанизъм опакован в красиви намерения за уж борба срещу домашното насилие. И да ти вземат детето, ако му направиш забележка на висок глас , че не си е написало домашното също ще бъде перо в борбата с домашното насилие.
  • 20 да видим

    1 0 Отговор
    Пък аз напоследък наблюдавам пандемия от насилие върху хора - нарича се "ковид" маски, заключване, ваксини!