14 Май, 2021 17:58 1 246 5

Унгария е първата европейска страна, която ще ваксинира юноши

  • тийнейджъри-
  • ковид-19-
  • виктор орбан-
  • ваксинация

Според вирусолога Миклош Русвай е важно младите хора да имат достъп до ваксината

Унгария е първата европейска страна, която ще ваксинира юноши - 1
Снимка : Shutterstock

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви в края на миналия месец, че тийнейджъри на възраст между 16 и 18 години ще могат да получат ваксината на „Пфайзер“. Вече над 90 000 младежи са се регистрирали, като ще им е необходимо родителско разрешение, съобщава "Евронюз".

17-годишният Тамас Сефер е решил да се ваксинира, за да защити семейството си, тъй като вярва, че това може да е пътят към "нормален“ живот.

"Очаквам с нетърпение да получа ваксината. Когато за първи път беше обявено, че моята възрастова група може да бъде ваксинирана, се поколебах..., но няколко седмици преди да започнат официално ваксините, знаех, че да, трябва да се ваксинирам", каза той.

Според вирусолога Миклош Русвай младите хора също са застрашени от вируса. Симптомите на Ковид-19 често се проявяват месеци след прекарване на инфекцията, поради което Русвай казва, че е важно по-младите хора да получават ваксината.

"6 до 11-годишните вече се ваксинират в пилотни групи. Вярвам, че до есента, когато започва следващата учебна година, всички деца в училищна възраст ще могат да ходят на училище ваксинирани", уверен е Русвай.

В Унгария има шест препарата срещу Ковид-19. Освен Пфайзер/Бионтех, която засега е единствената одобрена за тийнейджъри, са на разположение ваксините „Модерна“, „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“, както и китайската „Синофарм“ и руската „Спутник V, съобщи БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковида

    8 3 Отговор
    Да се бодат, като не искат да живеят повече.
  • 2 Миролюб Бенатов

    1 8 Отговор
    АНТИВАКСЪРИТЕ в шок!!!
    И те като другите обратни са най-кресливи!!! След време и репресирани ще се изкарат ..
  • 3 Хахаха

    6 0 Отговор
    Ужас.
  • 4 dfu

    6 1 Отговор
    "тъй като вярва, че това може да е пътят към "нормален“ живот."

    Блажени са вярващите! :D Миналата година Бил Гейтс каза чак след второ поколение ваксини щяла да мине пандемията. Наесен очаквам голям вой от ваксинираните, когато пак им сложат маските и ги накарат да се ваксинират.
  • 5 До коментар 2

    0 2 Отговор
    Това е самата истина.