Last news in Fakti

15 Май, 2021 13:04 2 633 7

Държава рекордьор по поставяне на ваксини за един ден

  • испания-
  • ваксиниране-
  • рекорд

Испания постави 611 000 дози за 24 часа

Държава рекордьор по поставяне на ваксини за един ден - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Испания регистрира нов рекорд по брой поставени ваксини за един ден от началото на кампанията на 27 декември миналата година. В четвъртък са поставени 611 000 дози от четирите разрешени ваксини на лица от различни възрастови групи във всички автономни региони.

Здравните власти в автономните региони вече са ваксинирали над 6 900 000 души или 14,7% от населението с две дози и близо 14 912 000, което е 31,4% от населението с една доза.

Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото.

Премиерът Педро Санчес увери, че това е възможно и уточни, че до края на август, след по-малко от 100 дни ще има 33 милиона имунизирани. Според него страната ще достигне 10 милиона до края на юни и 25 милиона до средата на юли.

Испания регистрира първия милион ваксинирани на 12 февруари, втория на 22 март, след по-малко от месец на 8 април достигна третия и четвъртия на 27 април. На 3 май вече бяха пет милиона души, а седмица по-късно, на 10 май, станаха шест милиона с пълна ваксинация.

Според последната актуализация от Министерството на здравеопазването в страната са доставени над 23 милиона дози ваксини. Благодарение на тях смъртността ще спадне с 60% през май, сочи проучване на изследователска група към Политехническия университет в Каталуния.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    8 7 Отговор
    Глпците се ваксинират ли ваксинират а аз ги чакам така вируса ще изчезне и аз ще съм прецакал системата
  • 2 Браво

    3 10 Отговор
    Но там няма антиваксъри и платени путински тролове.
  • 3 dfu

    8 4 Отговор
    Влезнах да видя в коя държава има най-много офце. Горките, мислят, че са се оттървали от пандемията и целия цирк. Да се готвят за индиския вирОс и нови дози ваксини, маски и затваряния наесен. А след това - пак.
  • 4 херо

    2 1 Отговор
    рака е все нов и нов вариант ще има и зимата затваряне лятото малко свобода и не се знае до кога
  • 5 супер заглавие

    1 1 Отговор
    Държава-рекордьор са САЩ със 1 млн/ден. Друг рекордьор са Германия с 800 хил/ден. Това че Испания са били 600 хил дози, не ги прави рекордьори.

    Коментиран от #6

  • 6 Смешко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "супер заглавие":

    А Ваксини от къде?Tука не става въпрос за рекордите на гинес!
  • 7 До Факти

    0 0 Отговор
    преди две седмици имаше статия, че са постави ли 1млн за един ден. Вече незнам от къде си изимлсяте новините