Last news in Fakti

15 Май, 2021 14:21 2 407 11

Съседите получиха 100 000 китайска ваксина

  • северна македония-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Досега в Република Северна Македония са поставени 189 842 дози

Съседите получиха 100 000 китайска ваксина - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Република Северна Македония днес пристигнаха 100 000 дози китайска ваксина Синофарм, дарение от китайското министерство на отбраната. На летището в Скопие снощи пристигнаха и 38 400 дози от АстраЗенека по програмата Ковакс, съобщават македонските медии. Министърът на здравеопазването Венко Филипче каза, че с новите пратки масовата ваксинация ще продължи в съответствие с възрастта на регистриралите се на специализирания сайт граждани, пише БТА. Първи ще бъдат новорегистриралите се граждани на възраст над 70 години, които са около 10 000 души, и които ще бъдат ваксинирани с АстраЗенека. По-младите ще почакат, каза министърът.

В Република Северна Македония досега са пристигнали общо 300 000 дози от Синофарм - 200 000 купени от производителя и 100 000 дарени от китайското министерство на отбраната. До края на този месец се очаква да пристигнат и първите количества от ваксината Синовак, от която са поръчани 500 000 дози, съобщава информационният сайт Сакам да кажам.

Всеки понеделник в страната пристигат нови количества от ваксината на Пфайзер/Бионтех. Не е известно кога ще пристигне нова пратка от руската ваксина Спутник V, от която през февруари правителството поръча 200 000 дози, но досега са доставени едва 6000. Досега в Република Северна Македония са поставени 189 842 дози ваксина против коронавирус. С първа доза са ваксинирани 163 427 граждани, а втора доза са получили 26 415 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано да се оправят хората

    7 5 Отговор
    че да им дойде акъла, да разберат че са българи!
  • 2 Любовта

    8 1 Отговор
    Вярата ми ме е научила да не вярвам на всичко, било то написано като статия или предаване на някоя Медия. Те се доказаха, че са манипулативни.
  • 3 ККК

    10 9 Отговор
    Това значи да не си в ЕС чакаш някой да ти подари нещо иначе глад и рев! А това ние го дължим на СДС , ГЕРБ! А тия новоизлюпените ще ни върнат години на зад ! Шубаво се огредайте и мислете за 11-сти!
  • 4 плановик

    5 12 Отговор
    Китайската ваксина е най-голямата пародия. Следва я плътно руската.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Asterix

    5 2 Отговор
    Сега ще ходят и със дръпнати очи!Яне Сандански,нищо чудно да стане и той китаец,че да млъкнат най после!
  • 6 Дхйте комняги

    2 1 Отговор
    Дано да ги заробят да почнат да им заселват територията китайци и да ги скапват от работа това заслужават надявам се в БГ кнеф да стане същото .
  • 7 Колев

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "плановик":

    Абе момко, мога да те затрупам с материали от чуждата преса за негативите на 4-те западни ваксини. Някой държави се отказаха от Астра Зенека и Файзер. Досега само руската ваксина няма странични реакции. Ама когато човек иска да се прави на умник , то е до гроб.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Ирена

    5 1 Отговор
    По исиотска държава, със злобни и гадни хора от БГ не съм виждал през последните 20 г.
  • 9 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "плановик":

    И д и о т ите не заслужавят руската СпутникV. Необразованите да се боцкат с политкоректните ваксини. Колко трябва да си т . п, да жертваш здравето си заради някакви бръмбари в главата.
  • 10 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Колев":

    В Сан Марино почти 100 процента ефикасна се оказа руската ваксина. След 6 месеца всичко ще се лъсне: коя ваксина е най добрата. А то вече се
    знае. Само за инфэрмация: служителите ня ООН
    се ващсонирапа със Спутник V.
  • 11 К.К.

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Колев":

    Като я одобрят в развитите страни ще се види дали няма странични ефекти.