Last news in Fakti

17 Май, 2021 15:46 2 956 24

Още догодина ще трябва да се ваксинираме отново

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Здравният експерт Карл Лаутербах, който е епидемиолог, смята, че имунитетът от ваксините срещу COVID-19 трае около 6 месеца

Още догодина ще трябва да се ваксинираме отново - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според германски експерти, през 2022 ще се наложи освежаване на ваксинациите. Причината: мутациите и отслабването на имунната защита след няколко месеца. Към момента едва 11,2% от германците са напълно ваксинирани.

Най-късно през 2022 година хората ще трябва да освежат ваксинацията си срещу коронавирус с трета доза, защото вирусът няма да изчезне, казва Томас Мертенс, председател на германската Постоянна ваксинационна комисия към института "Роберт Кох". "Сегашните имунизации няма да са последните. Трябва да сме наясно, че през идната година всички ние навярно ще трябва да се реимунизираме", добавя Мертенс.

По неговите думи, вече се работи по напасването на ваксините към известните досега мутации на вируса. Мертенс смята, че е възможно при отделни възрастови групи или хора с определени предварителни заболявания имунитетът да намалява по-бързо, отколкото сред останалите хора, или да е поначало по-слаб. Пациенти, чиято имунна защита се направлява медикаментозно, може би ще имат нужда от скорошна реимунизация с трета доза ваксина.

Лаутербах: ваксините ни пазят около 6 месеца

Здравният експерт Карл Лаутербах, който е епидемиолог, смята, че имунитетът от ваксините срещу Ковид-19 трае около 6 месеца. Затова според него първото освежаване на имунната защита може да се окаже необходимо още през есента. А ако започнат нашироко да се разпространяват определени мутации, ще е нужно по-отрано да се ползват и видоизменени ваксини. Срещу южноафриканския вариант на вируса, например, ваксините на AstraZeneca и Johnson& Johnson показват по-ниска ефективност.

Ваксинациите в Германия започнаха официално на 27 декември 2020, първите по-големи количества ваксини обаче бяха налични чак от февруари 2021. Първи бяха имунизирани хората над 80-годишна възраст, обитателите на старчески домове, персоналът в тях, медиците в интензивните отделения, в службите на спешната медицинска помощ и амбулантните грижи за възрастни хора, както и определени служители в здравните заведения. Тъкмо за тези групи хора, и особено за най-възрастните, третата доза може да се окаже необходима още през тази есен. В същото време сред останалата час от населението има много хора, които все още чакат първата доза. Според данни на обществено-правната телевизия ZDF, към 17 май 2021 напълно ваксинирани (с две дози) са 11,2% от населението. За да се постигне т.нар. стаден имунитет, трябва да са ваксинирани поне 70%.

Проучване от Италия: дори и само първата доза е важна

Едно широкомащабно изследване от Италия показва колко важна е дори само първата доза от ваксината. Пет седмици след поставянето на първата инжекция броят на новите инфекции намалява драстично. Данните от Италия показват, че 35 дни след първата доза на BioNTech/Pfizer, Moderna или AstraZeneca сред ваксинираните се появяват с 80% по-малко инфекции, отколкото сред останалите хора. Италианският национален институт по здравни въпроси установява също, че броят на болничните престои сред ваксинираните намалява с 90%, а броят на смъртните случаи с 95%. Това се отнася за всички възрастови групи, както и за мъже и жени в еднаква степен. За целта на изследването учените са анализирали данните на 13,7 милиона души, получили първа доза ваксина в Италия.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    63 0 Отговор
    И така всяка година...
  • 2 Миролюб Бенатов

    12 78 Отговор
    АНТИВАКСЪРИТЕ в шок!!! Остават все по-малко , но стават все по-кресливи. Догодина и парад ще си правят , заедно с другите обратни.

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Д р Живаго

    49 2 Отговор
    Този път ваксината против простотия няма да е ефективна.
  • 4 Пилето

    67 2 Отговор
    Вече ще живеете като бройлери.
  • 5 Ботев

    54 1 Отговор
    Защо нашите медии не съобщават кобко лекари от Германия са изгонени, защото ... не се вписват в съвременния идиотизъм..Естествено ще ни имунизират по 2, по 3, по 5 пъти в година, докато умът не съзрее...
  • 6 др Гей Билтс

    41 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миролюб Бенатов":

    Ще правим парад на черните чували, щото все некой ще трябва да изхвърля боклука.
  • 7 честен ционист

    47 0 Отговор
    Веднъж като почнат да ви доят е както с данъците, всяка година.

    Коментиран от #9

  • 8 въпрос

    39 0 Отговор
    Въпрос - а дали има зависимост към ваксините? Както е с инсулиновата зависимост...

    Коментиран от #14

  • 9 зависимост

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Нека ме доят. Не ми пречи, да давам по 50-тина лева всяка година за още нещо.
    Проблема ми е, да не взема да умра, щот съм забравил да ги дам или съм няма пари...
    Зависимостта е по-плашеща от поредните пари, които се печелят на наш гръб.
  • 10 Доктор ох боли

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миролюб Бенатов":

    Пребуледувал, пуловин година няма страшно. Ваксиниран обаче е шест месеца. На парада, доживот. Разбра ли интифата.
  • 11 Мишо Бирата

    8 0 Отговор
    ха-ха-ХА ...
  • 12 Мухаа,хаа! -

    35 0 Отговор
    А аз ще си освежа апартамента. Важното е,да закачиш веднъж каракудата на кукичката.След това няма измъкване.Може и във водата да е държиш.На интервали.Вадиш и главата навън- и се ошематва.После шест месеца под водата.Затова ще ви натресат и електронни паспорти,електронни здравни досиета.Да пибитка компа,когато дойде време за игла на поредния бройлер.И бройлерите,който умрат от страх да не умрат,ще се праскат.Два пъти годишно. Най вероятно срещу кинти.Безплатна е само първата захранка. Та същите бройлери,изобщо не си дават сметка,къде отива имунната им система,след подобни интервенции.
  • 13 Корона глад

    35 0 Отговор
    Честито. Ще се бодем по три пъти в годината. И пак ще спазваме мерки. Все пак сме стадни животни.
  • 14 Доктор ох боли

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "въпрос":

    Има ми. Ще ти я носят дилъри във вид на пудра захар. Захар за коледни курабиики както се казва.
  • 15 324

    31 0 Отговор
    Таз година 3пъти, догодина всеки месец. По нататък може и всяка седмица.
  • 16 стария моряк

    9 0 Отговор
    На времето за холерата ни дупчиха на всеки шест месеца.
  • 17 Псевдоним

    23 1 Отговор
    Любопитно е колко от тази първа бройка ваксинирани ще се навият да минат под иглата наново. Едва ли много повече от половината. Обаче за намаляване на рестрикциите и дума няма да става. Това е добрата стара мутренска схема за изнудване от 90-те на миналия век - с "доброволните застраховки".
  • 18 Сойка песнопойка

    17 0 Отговор
    Факти, повтаряте се. Сутринта беше догодина"освежаване" , сега вече е "трябва". Следващия път ще е "задължително"...
  • 19 Наблюдател

    23 0 Отговор
    Ето така се създава Нов Робовладелски Строи от нови милиарди роби, а фармацефтичните компании /О, "Новите Спасители"!/ печелят милиарди! Както се вижда действа се мащабно, като никога до сега!
  • 20 Немска

    7 0 Отговор
    труженичка с намерение да обслужи фармацевтичните клиенти.
  • 21 ARGON

    7 0 Отговор
    И така ваксина всяка година, докато измре населението. Това беше еврейската цел - депопулация.
  • 22 Бай

    7 0 Отговор
    Как звучи само "освежаване " !!! Колко фино!!
  • 23 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    7 0 Отговор
    Аз и тази година не смятам да си набивам химията. А това си е поредната "КОНСПИРАЦИЯ", станала РЕАЛНОСТ. :D
  • 24 сороснерес

    0 0 Отговор
    де да имах поне една акция в тези компании които произвеждат ваксини..малииии... трилиони долари..и за мен една трушичка примерно 3млн...а сега само ще боцкат, казват че правителство ще го предостави безплатно..само кръгли идиоти вярват че е без пари..нали от нашите данъци вземат суха пара..хо хо хо ..ни сме го изработили хиляда пъти..само че накрая духаме супата...