18 Май, 2021 15:42 1 256 6

В ЕС са поставени над 200 милиона дози

  • ваксини-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирус

Най-малко 200 110 000 дози са инжектирани на около 148 милиона жители на общността

В ЕС са поставени над 200 милиона дози - 1
Снимка: Shutterstock

Над 200 милиона дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в ЕС, показват изчисления на Франс прес. Близо 53 милиона европейци вече са изцяло ваксинирани, предаде БТА.

Най-малко 200 110 000 дози са инжектирани на около 148 милиона жители на общността - 33,2 на сто от населението на ЕС, сочат обобщени данни от официални източници към 08.30 ч. по Гринуич тази сутрин. Изцяло са ваксинирани най-малко 52,9 милиона души (с двете дози от РНК препаратите или с еднократния медикамент на Джонсън и Джонсън), или 11,8 процента от населението.

Малта се представя отлично с около 32,5 на сто изцяло имунизирано население и 64 процента с поне по една доза. България обаче се бави - едва 10,2 на сто от жителите ѝ са получили една доза ваксина и само 6 на сто са ваксинирани напълно, отбелязва Франс прес. Във Франция 29,63 милиона дози са получили 20,66 милиона души - 30,6 на сто от населението. Сред тях ваксинираните изцяло са 9,13 милиона или 13,5 на сто от населението. Германия е инжектирала поне с по една доза 36,8 на сто от жителите си, а 11,1 процента са ваксинирани изцяло.

За сравнение, най-малко една доза е поставена на над 47,7 процента от населението на САЩ, а изцяло имунизираните са 37,4 на сто. Поне една доза са получили около 54 на сто от британците, а почти 30 процента са приключили с ваксинационния процес. ЕС - ключов център на световното производство на ваксини срещу COVID-19, е изнесъл почти толкова дози, произведени на негова територия, колкото е запазил за себе си. Осъществил е доставки и за САЩ, също голям производител на такива препарати, но Щатите почти не изнасят, затова Брюксел отправя призиви за повече "реципрочност". До момента ЕС е отхвърлил само една молба за износ - за доставка на ваксината, разработена от АстраЗенека, в Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    9 0 Отговор
    Много ме интересува ЕС аз живея в България, а кой е разписал за ЕС е престъпнк който продаде интересите на РБ без да се допита до народа чрез референдум!
  • 2 честен ционист

    1 6 Отговор
    Кочинката все още е твърдо на послед но място с нема и 150000 поставени васкини главно на гастербайтери, които така и така ще се изнесат от стараната в близките месеци.
  • 3 Samsung

    8 0 Отговор
    Къде са инвестициите на западняците в България след влизането в ЕС защото сме им станали само пазар?
  • 4 PATRIOTA

    7 0 Отговор
    С влизането на РБ в ЕС българите получиха и Боко Борисов за 11 години напред равмосметката след влизането на БГ в ЕС = народа под 7 милиона население хиляди избягали от БГ. дебели задължения за милиарди + милиарди от откраднати от републиканския бюджет + скапани пътища обявени за нови последни по доходи първи по смъртност и корупция ! Преди да влезем в ЕС си бяхме по добре.

    Коментиран от #5

  • 5 Човека Коза

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "PATRIOTA":

    И гей паради, не забравяй
  • 6 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ОСТАНАЛИТЕ 100 МИЛИОНА И + ЖИТЕЛИ ОЧАКВАТ "СПУТНИК -в " ---НО НЕГО НЯМА И НЯМА --- ПО ЧИЯ ВИНА " !?!?!?!?!?