Last news in Fakti

18 Май, 2021 14:18 2 119 12

Европа е изправена пред политическа криза

  • пандемия-
  • политическа криза-
  • предстоят избори-
  • меркел-
  • макрон

От икономическа гледна точка Старият континент се справя добре, но е заплашен от сериозен политически шок

Европа е изправена пред политическа криза - 1
Снимка: Shutterstock

В Европа се появиха признаци, че континентът е започнал да излиза от пандемията от Covid-19, пише Le Figaro, предаде Фокус.

Икономическият растеж в еврозоната, както очакват експертите, тази година ще бъде 4,2%. Дори Алексис де Токвил обаче каза, че най-големите политически сътресения се случват не в момента на силна криза, а на излизане от нея. Предстоят избори в двете най-големи държави от Европейския съюз: Франция и Германия - и политическите рискове, които сякаш бяха потънали в забвение, се върнаха.

В Германия ситуацията се характеризира с несигурност. Никой не знае кой ще замени Ангела Меркел и каква коалиция в крайна сметка ще се получи. Предварително е ясно, че двете традиционни партии ще получат по-малко подкрепа от преди. В същото време Зелените, напротив, ще получат повече гласове и, което е много вероятно, ще влязат в правителството. И всъщност това ще бъде референдум за вътрешната и външната политика на Германия.

Зелените залагат на цифрови и екологични реформи, приобщаващо общество, намаляване на емисиите чрез научен прогрес. Във външната политика те предлагат по-радикални промени: комбинация от строг контрол върху дейността на Бундесвера, отказ да се харчат 2% от БВП за отбрана с одобрение на европейския технологичен суверенитет и изместване на фокуса на трансатлантическото сътрудничество към климата и дигиталната сфера. Освен това те подкрепят да се даде приоритет на защитата на правата на човека в отношенията с Русия и Китай, тоест, отказ от „Северен поток 2“. И те също така призовават за премахване на ветото в Съвета за сигурност. Оказва се, че позицията на тази партия напълно противоречи на стратегията и интересите на Франция, отбелязва авторът на статията.

Във Франция най-големият риск е популистките позиции да се повишат. Макрон беше най-добрата противоотрова за тях, пише авторът на статията, но пандемията повлия на неговите политики. Френските власти не успяха да формулират последователна стратегия за борба с коронавируса.

Съществува опасност поради рязко връщане на активността да настъпи икономическа и социална криза, както и националният дълг може да нарасне рязко поради исторически високата рецесия през миналата година. „И накрая, държавата е загубила всякакъв контрол над обществения ред и е безсилна пред нарастването и разширяването на мащабите на размириците“, пише авторът на статията.

В крайна сметка, по неговите думи, френската демокрация ще се озове „в ужасни клещи“ през 2022 година. От една страна, в страната се е развила ситуация, в която хората имат стимул да гласуват за десните сили. От друга страна, самото „Национално обединение“ се отказа от твърде радикалните си идеи като напускането на еврозоната. Авторът на статията признава, че резултатите от изборите през 2022 г. все още не са известни, но те ясно ще се различават от предишните кампании. Марин Льо Пен има всички шансове да влезе във втория тур, пише той.

Така че от икономическа гледна точка Европа се справя добре, но може да се изправи пред сериозен политически шок. И единственият начин да се справим с тези тенденции е чрез ускоряване на темповете на ваксинации, въвеждане на план за възстановяване на икономиката и отваряне на границите. Освен това, според журналиста на Le Figaro, е необходимо да се възстанови диалогът между Германия и Франция с участието на Зелените. Но най-важното за Франция е да се създаде работеща стратегия за възстановяване на страната и това ще бъде отговорът на популистите. Но ще бъде трудно с решението на проблемите да се занимават онези, които са ги създали, заключава авторът на статията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сойка песнопойка

    17 1 Отговор
    Защо ми се струва, че "бързото ваксиниране на населението" което е вмъкнато между редовете е цел номер 1 и всички новини се градят около това!?

    Коментиран от #4

  • 2 БОЛШЕВИК

    22 6 Отговор
    Много ще ме зарадва, ако до края на есента вземе та се разпадне ЕС.

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Иван

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сойка песнопойка":

    Голям зор с това поставяне на ваксини, които обаче не предпазват от разни нови щамове. Чудя се каква толкова им е целта?
  • 5 Чичо Сам...

    14 0 Отговор
    "отказ да се харчат 2% от БВП за отбрана" и "отказ от „Северен поток 2“"
    Браво бе, сега да се радвам ли или да плача? Тези от цветовете на дъгата все излизат големи мижитурки.

    Коментиран от #10

  • 6 БОЛШЕВИК

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Госта":

    Това не е мечта, а надежда - която става и ще става все по-реална, дивако.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    8 0 Отговор
    Тия си мислят че ще опазят планетата заедно с увеличаването на правата на човека и консумацията. Зелени....репи.

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Сам...":

    Страшното е,че голяма част от младежта поддържа Зелените. Освен спиране на Северен поток 2, конфликт с Русия и намаление на средства за отбрана, Зелените са за неограничено приемане на афро-азиатски емигранти.
  • 11 Костова

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    По някакъв мистериозен начин борбата за правата на гейовете в Русия и в Китай е на челно място в програмата на немска партия, която би трябвало да си гледа там Зелените енергии и климата. Или да тъжи, че прелетните птици когато си почиват ще бъдат обезпокоявани от транспортиране на руския газ в Европа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.