Last news in Fakti

18 Май, 2021 17:40 1 148 2

Първият кръг на ваксинационната програма в Кипър приключи успешно

  • ваксинационна програма-
  • константинос йоану-
  • приоритетни-
  • специализиран портал

Целта на правителството е до края на юни 65% от населението да се ваксинира с поне първата доза

Първият кръг на ваксинационната програма в Кипър приключи успешно - 1
Снимка: БГНЕС

Кипър успешно завърши първия етап от ваксинационната си програма срещу коронавируса. Страната е сред водещите в ЕС по брой ваксинирани и по обхват с имунизации на възрастните хора, както и предпоследна по смъртност от Covid-19, предаде БНР.

Първият кръг на ваксинационната програма в Кипър приключи с обхващането на всички възрастови групи – последователно от най-възрастните до 18-годишните, обяви днес здравният министър Константинос Йоану.

От самото начало приоритетна група за ваксинация бяха възрастните хора, прикованите на легло, уязвимите групи, което доведе до рязко намаляване на заразените, хоспитализираните и смъртните случаи сред тях, посочи министър Йоану. Това се вижда специално при хората над 70 години, 85% от които са ваксинирани.

Най-младите – 18-21-годишните, бяха последната група, които подаваха своите заявки в специализирания портал вчера.

В започващия втори етап на програмата електронният портал за ваксинации ще бъде отворен отново за всички възрасти, давайки нова възможност на тези, които по различни причини не са успели да се ваксинират.

Целта на правителството до края на юни 65% от населението да се ваксинира с поне първата доза е постижима, заяви здравният министър. До вчера 45,2% от населението в страната е получило първата доза, а 15,5% са напълно ваксинирани.

„Стената на имунитета се изгражда с бързи темпове, така че възможно най-скоро да защитим здравето си и да се върнем към функционално ежедневие“, добави той.

Министър Йоану подчерта и правилността на избраната стратегия за извършване на масови тестове, незабавно проследяване на контактите на положителните случаи и засилен контрол, което спомогна за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Кипър има втората най-ниска смъртност от Covid-19 сред страните от ЕС, отчете още здравният министър като успех в битката с пандемията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скакауец

    3 0 Отговор
    Не бръзайте да са радвате!
    Кой бръза, бръка!
    Тепръва бустери ше ви ръгат!
  • 2 Кипър

    1 0 Отговор
    е един малък остров чието население не е от многобройните така,че е нормално там ваксинациите да се правят бързо.Иначе изобщо не искам тази "държава" да ми бъде давана за какъвто и да е пример.Там живеят само мелези и емигранти а до ден днешен не е ясно гръцка или турска територия е.