19 Май, 2021 11:49 2 943 7

COVID ваксината на "АстраЗенека" може да действа като бустерна доза

  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус-
  • пандемия

Имунният отговор, провокиран от допълнителната инжекция, може да бъде достатъчен, за да се справи с почти всеки вариант на коронавируса

COVID ваксината на "АстраЗенека" може да действа като бустерна доза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ваксината срещу Covid-19, разработена от компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет, може да се използва като ефективен бустер срещу коронавируса, съобщи в сряда "Файненшъл таймс" (Financial Times), позовавайки се на хора, запознати с непубликувано проучване на Оксфордския университет.

Тревогата сред учените беше, че аденовирусният вектор, който е механизмът за доставяне на ваксината, може да стане неразпознаваем от човешкия организъм след многократна употреба, се посочва в информацията на финансово издание, но се добавя, че проведеното изследване доказва обратното.

"Проучването убива всички тези аргументи, че не можете да използвате аденовируси повече от веднъж", съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки едни от своите източници.

Друг източник пък твърди, че имунният отговор, провокиран от бустерната (допълнителната) инжекция, "може да бъде достатъчен, за да се справи с почти всеки вариант на коронавируса".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😷😷😷

    2 0 Отговор
    За "затегач", как викат статите пиянки ! Аве хич не е майтап!
  • 2 Мъка мъка

    8 2 Отговор
    Тенкю за адвайса, ама бустера не може да съпортва райтърите на нюзове!
  • 3 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Ами , как да го разбираме това? Трета доза ли да слагаме?
  • 4 Само питам

    2 0 Отговор
    А за Спутника това не се ли отнася? Дори в по- голяма степен.
  • 5 Гост

    6 1 Отговор
    Аре я стига сте си правили експерименти с хората. Можело, неможело. Нам си к"во. Нямате никакви данни информация как действат тея нов вид ваксини,от 6 месеца ги слагате и не знаете какво нежелани действия ще имат след време. Стига. Тоз ковид ви отвори порти да си експериментирате с хората ужким за вишата цел да им пазите здравето.
  • 6 123

    5 1 Отговор
    Подготвят стадото за ежегодно инжектиране.
  • 7 въпросче

    4 0 Отговор
    Какво е бустерна доза?