20 Май, 2021 13:22 1 167 2

Само три процента от населението на Латинска Америка е ваксинирано

  • латинска америка-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • население

Предстои ни още дълъг път, каза Кариса Етиен

Само три процента от населението на Латинска Америка е ваксинирано - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Налице са ярки различия по отношение на достъпа до ваксини срещу COVID-19 в Латинска Америка и Карибите, каза директорката на Панамериканската здравна организация (ПЗО) Кариса Етиен, цитирана от ДПА, предаде БТА.

Тя посочи на седмичния си брифинг, че "едва три процента от населението на (региона) са напълно ваксинирани срещу" причиняваното от новия коронавирус заболяване. "Предстои ни още дълъг път, за да гарантираме, че всеки е защитен", предупреди директорката на ПЗО. Етиен изтъкна прекалено голямата зависимост на Латинска Америка и Карибите от вноса на основни медицински продукти. "По-малко от 4 процента от медицинските изделия, които се използват за справяне с COVID-19, са произведени в региона", отбеляза тя.

"Заради забраните за износ, закъсненията във веригите за доставки и липсата на финансови средства, (Латинска Америка) влиза в жестока конкуренция за достъп до лични защитни средства, кислородни бутилки, лекарства и ваксини, които са жизненоважни за реакцията срещу COVID-19", отчете директорката на ПЗО.

Етиен подчерта, че увеличаването на капацитета на региона да произвежда стратегически медицински продукти и по-конкретно ваксини "е задължителна цел - както заради предпазването на населението, така и в името на здравната сигурност". В Бразилия, Аржентина и Мексико ваксини като тези на компаниите АстраЗенека (Astrazeneca) и КанСино (CanSino) вече се произвеждат или пакетират в ограничен мащаб. Аржентина и Мексико съобщиха през август, ще ще произведат съвместно най-малко 150 милиона дози от ваксината на АстраЗенека за нуждите на латиноамериканските страни. Куба пък е на последния етап от клиничните изпитания на две собствени ваксини, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кайо

    6 1 Отговор
    само 3 процента роби на белите фашисти
  • 2 dfu

    6 0 Отговор
    Като гледам статистиките на големите държави от Латинска Америка, в Мексико новите случаи намаляват драстично, въпреки, че само 3% били ваксинирани. В Бразилия също намаляват, и са колкото в Мексико, въпреки че са почти 2 пъти повече от Мексико. В Аржентина се забелязва увеличение, но те са по-на юг и при тях сега е късна есен и това е заради сезонните грипове.