Last news in Fakti

21 Май, 2021 11:18 3 245 11

Скоро универсална ваксина срещу всички коронавируси?

  • ваксини-
  • коронавируси-
  • коронавирус-
  • универсална ваксина-
  • болести-
  • вируси-
  • грип

Край на всички пандемии?

Скоро универсална ваксина срещу всички коронавируси? - 1
Снимка: Shutterstock

Битката срещу коронавируса далеч не е приключила. С голяма вероятност може да се предположи, че щамът SARS-CoV-2 няма да е последният нов коронавирус. Известно е, че още преди актуалната пандемия е имало и други смъртоносни коронавируси. През 2002/2003 вирусът SARS-Cov-1 например предизвика пандемия от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС), а през 2012 се развилня MERS-Cov - Близкоизточният респираторен синдром (БИРС).

Сегашните ваксини бяха разработени, за да пазят хората от най-новия коронавирус - Sars-CoV-2, който предизвика актуалната пандемия. Но семейството на коронавирусите е голямо и мнозина учени смятат, че е възможно да се създаде ваксина, която да осигурява значително по-широка защита.

Край на всички пандемии?

Екип от учени в института Duke Human Vaccine в Северна Каролина са разработили прототип на универсална ваксина, която да защитава от цялата група на коронавирусите, съобщават редица международни издания като "Business Insider", германският "Лекарски вестник", "Мюнхнер Меркур" и др.

В студия на реномираното научно издание "Nature" учените съобщават, че създаденият от тях препарат е бил тестван на човекоподобни маймуни (макак) и е показал, че осигурява защита както срещу новия коронавирус, така и срещу някои от неговите най-опасни варианти. И не само това: препаратът е бил ефективен също срещу SARS-Cov-1 и някои други сродни вируси, които са разпространени сред прилепите, но още не са прескочили и върху човека. Този факт е индикатор за това, че ваксината би могла да защитава и хора. Макар че последното не е окончателно доказано.

Екипът около научния директор на института Кевин Сондърс се надява създадената ваксина да защитава срещу всички варианти на коронавирус, които циркулират сега, включително и в животинския свят. Това означава, че може и да се появи универсална супер-ваксина срещу всякакви коронавируси, която да сложи край на всички пандемии, предизвиквани от тази група вируси.

И други екипи работят над универсална ваксина

Сондърс заяви, че екипът ще започне клинични изпитания на ваксината колкото се може по-скоро - най-вероятно след 18 до 30 месеца. Известно е също така, че има и други научни екипи, които се опитват да разработят универсална ваксина срещу коронавируси. Това съобщи и сп. "Science" през април тази година.

Допуснатите в момента ваксини срещу коронавирус изглежда защитават и срещу по-новите мутации, макар и не в същата висока степен, както срещу изходния вирус. Бе установено например, че ваксините, известни до момента, защитават по-слабо срещу вариантите P.1 и B.1.351 - т.е. срещу южноафриканската и бразилската мутации. Сондърс твърди, че техният нов препарат от типа универсална ваксина предизвиква по-силна реакция на антитела в човешкия организъм, отколкото досега известните ваксини. Бъдещата универсална ваксина срещу коронавирус навярно ще има и друго предимство. Учените са си поставили за цел тя да е по-съвършена от обикновените антигрипни ваксини, така че да осигурява по-дълга защита. "Новият препарат няма да е сезонна ваксина, която да трябва да се напасва и актуализира всяка година", казва Сондърс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 boiko

    11 1 Отговор
    а не вярвам стойчо кацаров каза на есен нова вълна
  • 2 Не ваксиниран

    23 4 Отговор
    Тия се чудят с каква отрова да ни боцнат, ей...
  • 3 Пародията продължава

    17 3 Отговор
    Ще ставаме Безсмъртни!
  • 4 Ковидарите

    23 3 Отговор
    Уловката е в абонаментния принцип, нещо като Microsoft Windows, мизантропа БилГей я е проиграл вече тази схема "програма-вирус-антивируснс" и сега успешно я прилагат върху хората!
  • 5 То тъй, ама...

    18 2 Отговор
    Чуя ли за нещо 'универсално' - бегай на далеко.
  • 6 ВЪВ ВСИЧКИ БОЗАЙНИЦИ ИМА

    12 1 Отговор
    Над 250 вида корони.Природата така е решила.Унищожаването им оставя празнота която ВСЕКИ ОРГАНИЗЪМ НЕЗНАЙНО КАК ЩЕ ПОНЕСЕ.......
  • 7 ARGON

    18 3 Отговор
    Ковид-лъжи и пропаганда, само и само да уплашат публиката за да се набоцкат с отровните ваксини. Това е част от еврейската програма за де-популация на планетата.
  • 8 случаен

    5 2 Отговор
    очертава се заразно зло на живо
  • 9 Стига с тия ваксини

    6 2 Отговор
    Не ги искаме.
    Кой иска да си боде и да не ни занимава.
  • 10 цербер

    1 1 Отговор
    Ще има ли скоро универсална ваксина срещу всички коронавируси?
  • 11 реване

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: създаденият от тях препарат е бил тестван на човекоподобни маймуни (макаци)