23 Май, 2021 13:14 11 981 20

Кога ще приключи пандемията? Ето какво прогнозират експертите:

  • имунитет-
  • пандемия-
  • експерти-
  • коронавирус-
  • прогноза-
  • вирус-
  • пандемичен-
  • мутации

Животът в редица държави бавно се връща обратно към нормалното. Но пътят до края на пандемията все още не е извървян.

Кога ще приключи пандемията? Ето какво прогнозират експертите: - 1
Снимка: Shutterstock

Вече близо година се обсъжда въпросът кога ще приключи пандемията. Доскоро отговорите бяха твърди абстрактни и неточни, но в Германия това се променя. Водещи вирусолози започнаха да говорят, че ни очаква "добро лято". Все пак броят на заразените намалява, а на ваксинираните устойчиво нараства. Задава ли се най-сетне краят на рестрикциите?

Заветните 70%

В САЩ експертите също са оптимистични. Водещият вирусолог Антъни Фаучи, който съветва и Белия дом, заяви пред "Вашингтон Пост": "Пандемията от COVID-19 ще приключи. Ако успеем да ваксинираме около 70% от хората в САЩ до есента, ще излезем от стадия на епидемията и ще навлезем в стадия, в който ще можем да я контролираме". Но въпросът не е толкова лесен. Краят на пандемията зависи от множество фактори, някои от които трудно се поддават на влияние. Учените първоначално говореха, че 60 до 70% от хората трябва да са защитени, за да настъпи т.нар. стаден имунитет. Междувременно обаче се установи, че коронавирусът е по-силно заразен, отколкото се предполагаше. Затова преобладаващото научно мнение гласи, че е необходимо близо 80% от хората да са ваксинирани, за да настъпи краят на пандемията.

Мутацииите усложняват процеса

Освен това междувременно се появиха редица мутации на коронавирус - във Великобритания, Южна Африка, Бразилия, Индия и Южна Африка, които създават допълнителна несигурност. Учените предполагат, че тези мутации се разпространяват поне с 30% по-бързо от първоначалния вариант. Затова може да се окаже необходимо близо 90% от хората да са ваксинирани, за да има стаден имунитет. Може да се окаже освен това, че при някои от мутациите ваксините не действат достатъчно ефикасно - такива съмнения съществуват по отношение на южноафриканския вариант. Векторните ваксини, каквато е AstraZeneca, показват ефективност от едва 10 до 57% срещу този вариант. При някои от РНК-ваксините, например тази на BioNTech-Pfizer, се забелязват по-обнадеждаващи резултати. Има и недостатъчно изяснени въпроси - например доколко ваксините защитават от по-нататъшно предаване на инфекциите. Резултатите от изследванията, проведени от производителите на ваксини показват, че в зависимост от вида ваксина, инфекциите от ваксинирани хора се предават от 67 до 94% по-рядко.

Скептиците вече забавят темпа на ваксиниране

Друг фактор, който влияе върху продължителността на пандемията, е процентът на ваксинираните в отделните държави, който все още доста се различава. В някои случаи дори да са налични достатъчно ваксини, има хора, които отказват да се имунизират. Към тях спадат и такива, за които СЗО засега не препоръчва имунизиране - например бременни жени, деца или хора, които са склонни към алергични реакции. В САЩ се вижда как имунизационната кампания постепенно се забавя. От средата на април количествата използвани ваксини намалява. Затова някои щати се опитват да мотивират хората с допълнителни стимули и подаръци. От март насам броят на ваксинираните в Израел също нараства твърде бавно. И в Германия отчитат, че може да се стигне до стагниране.

Според проучване на института "Роберт Кох", готовността за ваксиниране зависи и от това кой вид препарат е наличен. Скептицизмът спрямо векторната ваксина на AstraZeneca например е значително по-висока, отколкото към препарата на BioNTech-Pfizer. Отскоро се заговори и за това, че ваксинацията навярно ще трябва да се актуализира с т.нар. бустерни дози след около 6 месеца, тъй като се предполага, че действието на сега допуснатите препарати е временно.

Вирусът ще се превърне в епидемичен

Независимо от всички проблеми, експертите в момента са относително оптимистични и предполагат, че вирусът ще се превърне в ендемичен - с други думи ще стане като сезонните грипни вируси и няма да застрашава здравето в такива мащаби. Докато се стигне дотам обаче, явно ще трябва да се въоръжим с още търпение. Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен предполага, че това ще стане факт чак след около година и половина.

Автор: Щефани Хьопнер


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    103 5 Отговор
    Никога! Най големият експеримент за промивка, дресировка и психоза на Робите е прекомерно удобен. Че и милиарди се печелят бонус.

    Коментиран от #19

  • 2 mi6osp

    88 4 Отговор
    Разработката covid не предвижда приключване на пандемията преди приключване на сегашната цивилизация.
  • 3 За какъв вирус става въпрос...

    45 5 Отговор
    Ми тъй де....

    Коментиран от #10

  • 4 въпросче

    42 2 Отговор
    Вирусът ще се превърне в епидемичен. вирусът ще се превърне в ендемичен. КОЕ ОТ ДВЕТЕ?
  • 5 Sieg

    66 2 Отговор
    Когато вземат паричките, тогава! Ясно като бял ден. Ще пуснат и хапченца, капки за борба с covid, голям бизнес стана медицината. Целта е човека да живее, но да плаща.
  • 6 Преброяване на населението

    18 1 Отговор
    А тя имаше ли е или е Фейк
  • 7 Майна

    36 1 Отговор
    За бустерните дози има директно изказване от ИСТИНСКИТЕ МЕДИЦИ, но май ми омръна да ви поднасям информация.., интелигентните ще я потърсят и намерят...
  • 8 Верно ли

    65 2 Отговор
    Пандемията ще приключи тогава, когато спрете да ни занимавате с нея! Освен това за тази долна пропаганда трябва да се носи отговорност - на първо място от политиците, дето се хванаха на хорото за някакви си напечатни хартийки!
  • 9 bfbdd

    19 3 Отговор
    Когато господ реши или големците
  • 10 dfu

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "За какъв вирус става въпрос...":

    Ковид е ворОс, не вирус. :)
  • 11 Рошко

    27 2 Отговор
    От даващи заплатите на сзо и еврейскиъе корпорации, които управляват света зависи,
  • 12 Кристина Агилера

    38 0 Отговор
    Дойче веле, скрийте се, нещастници!
  • 13 Гнида

    54 0 Отговор
    Такава хранилка край няма..... Маски , дезинфектанти , ваксини + контрол върху масите , ограничения при пътуване . Мечта за световния елит .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    13 1 Отговор
    Ще приключи кото приключи и СПИН.
    ГАДАЙТЕ хора
  • 17 Без тези

    16 0 Отговор
    Номера, ако сметне те 80% от населението на земята, ще стане ясно колко трябва да останат.
  • 18 ARGON

    12 0 Отговор
    Ковид-лъжи и пропаганда за баламосване на публиката. Еврейските медии плашат гоите за да се набоцкат с отровните ваксини.
  • 19 ГОСТ 1

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Този път си пръв гениални умнико! Едва ли можеш да проумееш каквото и да било, но да пишеш глупости всички разбраха вече. Пенкилер.
  • 20 гробаря

    2 0 Отговор
    Стимул - безплатно погребение за всеки ваксиниран.