Last news in Fakti

26 Май, 2021 16:21 2 487 19

Германски министър: роднинските посещения на Балканите увеличават инфекцията

  • германия-
  • балкани-
  • коронавирус-
  • пътуване-
  • пандемия-
  • българия-
  • инфекция-
  • турция

Какъв процент от заразяванията стават в чужбина?

Германски министър: роднинските посещения на Балканите увеличават инфекцията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският здравен министър Йенс Шпан предизвика вълна от възмущение с изказването си, че за 50 процента от новите инфекции с коронавирус в Германия вина носят прибиращите се от Турция и Балканите. “Научихме го миналото лято – честите посещения при роднини в Турция и на Балканите на етапи предизвикаха около 50 процента от новите инфекции при нас. Тази година трябва да предотвратим това”, каза Шпан в интервю за “Билд ам Зонтаг”. Но така ли е наистина?

Какъв процент от заразяванията стават в чужбина?

Здравното министерство потвърди, че Шпан се позовава на данни от института “Роберт Кох”. Според експертите от института, след отварянето на границите на 15 юни 2020 година делът на “свързаните с пътувания случаи на COVID-19” отново нараства и достига 48 процента в края на август. След като лятната ваканция приключва и в последната германска провинция, този дял спада до 8,6 процента.

При “лятната отпускарска вълна” сериозен процент от заразяванията в чужбина са били в Косово, Хърватия и Турция. В същото проучване се констатира още, че след възможните източници на инфекции попадат “страни, от които сезонните и временни работници пристигат в Германия (като Румъния и България), родни държави на имигранти (Турция и Косово) и популярни дестинации за почивка (напр. Испания и Франция).

Въпреки това абсолютният брой на заразените миналото лято е бил сравнително нисък: от 15 юни до края на ваканцията на 12 септември са регистрирани около 72 хиляди инфекции, което се равнява на едва 4 процента от общо 1,72 милиона случаи на COVID-19, отчетени през цялата година.

Няма доказателства за подобно твърдение

Впечатление прави, че, макар във Франция и Испания вирусът да достигна много по-широко разпространение, броят на пренасяните инфекции от завърналите се от тези държави в Германия е непропорционален. Според авторите на изследването, това може да се дължи на по-ограничените контакти с местното население от страна на туристите в сравнение с хората, които посещават семействата си, например на Балканите.

За това обаче няма доказателства. Гражданството на инфектираните и причината за тяхното пътуване не са сред данните, които се събират, така че научна проверка на подобни хипотези не е възможна. Освен това е възможно числата от Испания и Франция да са подценени, тъй като двете държави относително късно бяха класифицирани като рискови райони.

Шпан не за първи път предупреждава, че прибиращите се от посещения в родните си държави представляват риск от разпространение на заразата. Подобни изказвания многократно е правил и австрийският канцлер Себастиан Курц. На запитване на ARD дали тезата на Шпан е научно обоснована, от Федералното министерство на здравеопазването отново се позовават на дела на свързаните с пътувания в чужбина инфекции. Така въпросът за това къде са доказателствата, че посещенията при роднини в Турция и страни от Балканите са причинили взрив на инфекциите в Германия миналото лято, остава без отговор.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АНОНИМЕН

    29 0 Отговор
    Крайно време е да спрат гастарбайтерите да ходят при тия високомерни човечета! Като излязат на полето да си берат аспержите чистите арийци ще разберат кон боб яде ли или луканка на пръчка!? Същото и за кланиците им откъдето ни мъкнат и продават "йофтенко" дълбоко замразено и свежо размразено тук в Кауф, Ли, Билл... свинско месо с вкус на дърво!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 стамат

    12 1 Отговор
    тоз пък и той много умен посещенията в запада не създават проблеми но тия на балканите явно създават някакъв проблем за соросните от дойче зеле
  • 5 Някой

    21 0 Отговор
    Ама, разбира се. То само на Балканите има ковид. При вас, или пък във Франция или Великобритания, хич няма. Нищо, че бяха затворени за 9 месеца. Щото не е имало ковид там.
  • 6 Майна

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "АНОНИМЕН":

    Да, скоро ГЕРМАНИЯ ЩЕ ПЛАТИ ЗА НАДМЕННОСТА СИ И ГЛУПОСТТА СИ
  • 7 пешо

    16 0 Отговор
    иде ми да напиша какво мисля за въпросния министерко и подобните му, но заптиетата ще изтрият коментара. все пак: в бивша нацистка германия очевидно гледат на работната ръка от изток единствено като на впрегатен добитък, от раждането до гроб - в юлара.

    Коментиран от #12

  • 8 На този гей Шпан...

    11 0 Отговор
    Пък мъжа е Даниел Функ,такава сладка двойка са,да ги изхрускат с мед и шербет,балканските човекоядци....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пламен

    11 0 Отговор
    Всички емигранти се изнасяме от Германия и готово няма да има ковид-19 !
  • 11 ЪРП

    10 0 Отговор
    ТОЛКОВА ЛИ СА ПРОСТИ ТИЯ ГЕРМАНЧЕТА ИЛИ ДЕЙСТВИТЕЛНО СА ТАКИВА????????.......Е, ТОВА Е ВЪПРОСА
  • 12 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    а ти как искаш да гледат Поинтересувай се какво точно работи 90% работната ръка от изток
  • 13 Прав е

    0 6 Отговор
    Германците имат акъл, а тука в територията всеки си влиза и излиза.
  • 14 Браво

    10 0 Отговор
    Нали зимата почти никой не ходи на гости в Турция или на Балканите. Именно през зимата са хилядите заразени на ден, а не през лятото
  • 15 Kcaniba

    2 0 Отговор
    на балканите, зад анадолия??
  • 16 тия от

    5 0 Отговор
    Западна турция бивша германия се взеха много на сериозно.Аре си гледайте арабелите и не се занимавайте с Балканите.
  • 17 чалма тв

    2 0 Отговор
    нека да си ходят..без да се връщат..само проблеми с тези бурки и чалми..
  • 18 чекмедже 2

    2 0 Отговор
    ДВ стои на защитата на своите талибани от всички краища на света..и дума срещу тях не може да кажеш без да има отговор от тази медия..Сорос не спи..Миграция не спира..чичо шорос плаща..Анархия трябва да е нормалното състояние на Европа ,това е целта..Мюслимански нашественици ще изпълнят заръката на Шорос..
  • 19 1520

    0 0 Отговор
    до когас тия измислени вируси стига с тези фашистки номера