26 Май, 2021 17:45 1 630 12

Ще върне ли пандемията инвестициите обратно и в България?

  • пари-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • инвестиции-
  • европа

Ще спечелят ли страните от Югоизточна Европа от трудностите, породени от пандемията?

Ще върне ли пандемията инвестициите обратно и в България? - 1
Снимка: БГНЕС

Както е известно, доставките на стоки и компоненти от Азия и Далечния изток за Европа много се усложниха и станаха значително по-бавни, а като капак на всичко затварянето на Суецкия канал през март създаде допълнителни трудности. Доставките на стоки и компоненти на такива дълги разстояния по принцип са сложна работа, сроковете понякога са прекалено дълги, а проблеми създават и някои протекционистични държавни мерки в страните-производителки.

Ето защо редица европейски фирми сериозно обмислят дали да не избягат от „благословения“ Далечен изток и да се завърнат в по-близки географски региони - тенденция, която сред специалистите се води под английските обозначения reshoring и nearshoring. Авторитетният Виенски институт за международни икономически сравнения смята, че тенденцията вече е налице, а от нея ще спечелят главно балкански държави - и особено страните от Западните Балкани.

"Шанс за България"

Икономистът от виенския институт Бранимир Йованович казва пред най-голямото австрийско икономическо издание „Тренд“ следното: „Заради протекционистичните тенденции в световната търговия, през последните десетилетия започна завръщане на производства от Азия към региони, по-близки до индустриалните държави“.

Германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" също пише, че редица концерни се боят от прокъсвания в производствения цикъл и затова гледат да скъсяват веригите на доставка и местят производствата си по-близо до своите пазари. Вестникът цитира и едно изказване след икономически форум в България с участието на президента Румен Радев. Фолкер Трайер, който отговаря за външната търговия в Германската промишлено-търговска палата, също използва модния термин nearshoring и казва: „Завръщането на инвестициите е шанс и за България като индустриална площадка.“

Германският вестник предупреждава обаче да не се бърза с оптимизма и цитира друга експертка от виенския институт. Ола Пиндюк смята, че положението с преките чуждестранни инвестиции в Източна и Югоизточна Европа е добро само в два сектора: информационните технологии и енергетиката. „Досега пандемията не оказва почти никакво влияние върху процесите на reshoring и nearshoring,“ твърди тя.

Една от причините е несигурността на инвеститорите, които отлагат големите инвестиции както вътре в страните си, така и в чужбина поради сегашната неизвестност. И все пак положението в Централна, Източна и Югоизточна Европа е относително по-добро, отколкото другаде. ФАЦ нарича „малка утеха“ факта, че през миналата година чуждестранните инвестиции в източноевропейските държави членки на ЕС са спаднали само с 34%, а в световен мащаб - с цели 42 процента.

Примерът с България

Като особено положителен пример изданието посочва България, където преките чуждестранни инвестиции дори са нараснали с цели 39%, макар и стартирайки от ниско равнище. На другия полюс е Румъния, където задграничните инвестиции са спаднали с 61%.

Двете цитирани издания пишат за шансовете особено на държавите от Западните Балкани занапред да привличат повече западни инвестиции. Със своята географска и културна близост до Западна Европа тези държави имат добър потенциал, но трябва „да си напишат домашното“: да модернизират инфраструктурата, да подобрят образованието, да изградят правови държави и да се преборят срещу корупцията.

Все изисквания, които звучат много познато и в България.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 choko

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Смеххх":

    Какви инвестиции в мафиотския развъдник ?!
  • 3 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Като спре рекета, чуждите инвестиции ще дойдат.
  • 4 Пръц

    10 0 Отговор
    Този въпрос задайте на калинка—шефка със заплата от 38 000 лв.месечно.
  • 5 гадно

    6 1 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува, мигрантите бягат от тук за инвеститорите пък да не говорим.
  • 6 Врачка

    3 0 Отговор
    Единствените чуждестранни инвестиции са в Турските анклави в БГ,където има ефтина работна ръка и местните отговарят на условието да знаеш Турски при назначене.
  • 7 Борислав

    2 0 Отговор
    Не пандемията а нормативната база, корупцията и репресивната система на контролиращите органи. Когато това се промени ще се върнат и инвистициите.
  • 8 Черни

    1 1 Отговор
    Ще върне когато тиквата и компания върнат милионите
  • 9 фирма

    3 1 Отговор
    Какви чужди инвестиции бре. Много ясно го казаха ЧЕ външните инвестиции са НУЛА вече. Кви пет лева какви инвестиции.
  • 10 Антон

    1 0 Отговор
    Разбира се ще има инвестиции но само за мултинационалните групи. Това означава че българите ще са най - много работна ръка.
  • 11 123

    1 0 Отговор
    Няма да има инвестиции в България след кризата, всички държавно управленски, правни, криминални,бюрократични, както корупционно-измамническа и на краадливост среда си вилнее в пълна сила.Преди влизането на България в ЕС има инвестиции в надежда че България ще се реформира и преобрази по западно европвйски модел, такова чудо обаче в България не се случи. От комунистическа руско-турска диктаторска кочина,нищо не става.Няма Агенция която препоръчва на големите между народни инвеститори България като добро мясо за инвестиции, в България идват рискови инвеститори и то много малко
  • 12 И кой....?

    1 1 Отговор
    Ще е тоя луд?Ако молове считате за инвестиции?Ако имам пари ще ги инвестирам в нормална държава.А не територия засадена с тикви...