Last news in Fakti

29 Май, 2021 12:53 1 766 1

Разхлабват мерките срещу COVID-19 в Нидерландия, Чехия и Италия

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Остава в сила задълженито да се покриват носът и устата, и вътре в помещения, и навън. както и правилата за физическа дистанция

Разхлабват мерките срещу COVID-19 в Нидерландия, Чехия и Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нидерландия ще смекчи мерките срещу COVID-19 следващата седмица, като позволи баровете и ресторантите да сервират на закрито, а музеите да отворят отново врати, поемайки "премерен риск", както се изрази премиерът Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

Предишните стъпки през последните седмици бяха отваряне на средните училища и разрешение за заведенията да сервират на открито храна и напитки до 20,00 ч. сега баровете и ресторантите ще могат да обслужват клиенти на закрито и да работят до 22,00 ч., съобщи Рюте.

У дома хората ще могат а посрещат четирима гости едновременно, вместо досегашните двама.

Здравният министър Хуго де Йонге заяви, че намаляването на инфекциите напоследък се дължи на ваксинирането. Почти половината от хората над 18 години са получили първа доза, каза той. Правителството съобщи също, че ако инфекциите са задържат на сегашното ниво, на 30 юни ще бъдат вдигнати още рестрикции - ще бъдат разрешени спортните мачове, ресторантите ще могат да приемат до 100 гости и да работят до полунощ. У дома хората ще могат да посрещат до осем гости.

Имаше обаче лоша новина за холандските футболни фенове - големите екрани, и на закрито, и на открито, показващи европейското първенство, което стартира на 11 юни, са изрично забранени.

От понеделник ресторантите в Чехия ще могат отново да обслужват клиенти на закрито, съобщи вчера здравният министър Адам Войтех, като даде да се разбере, че самият той не е ентусиазиран от смекчаването на мерките, но правителството е длъжно да следва разпореждане на Върховния административен съд.

От понеделник ще могат да работят отново и плувните басейни, сауни и уелнес центрове, но гостите ще трябва да спазват строги хигиенни мерки, добави Войтех. Освен правилата за социална дистанция ще има и лимит за броя на посетителите. Нещо повече, ще трябва да се представят и отрицателни тестове за коронавирус или доказателство за ваксинация. Чехия, която бе една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света, сега има около 120 инфекции на 100 000 жители на 14-дневна база според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, отбелязва ДПА.

Италианското правителство иска да смекчи анти-коронавирусните рестрикции по-бързо в някои региони, предаде ДПА. От понеделник адриатическият регион Молизе, популярният курортен остров Сардиния и област Фриули-Венеция Джулия на североизток ще бъдат поставени в т.нар. "бяла зона" с най-слабите правила поради добрата ситуация с инфекците.

Здравният министър Роберто Сперанца ще подпише съответната заповед, съобщи министерството вчера. Останалите области ще останат в "жълтата зона" с умерени ограничения.

В "белите зони" вече няма да има вечерен час. Места като културни центрове и развлекателни паркове, които предстои да отворят в "жълтите зони" с постепенното разхлабване на анти-ковид рестрикциите през следващите седмици, ще могат да възобновят работа от понеделник, съобщи "Кориере дела сера".

Хората ще могат да посещават клубове, но няма да могат да танцуват там, а само да слушат музика, докато хапват и пийват. Ще бъдат позволени отново и партита, но гостите ще трябва да имат отрицателен тест за коронавирус или доказателство, че са преболедували или са ваксинирани.

Остава в сила задълженито да се покриват носът и устата, и вътре в помещения, и навън. както и правилата за физическа дистанция. В седмичния си доклад вчера здравните експерти констатираха подобряване на ситуацията. Инфекциите на седемдневна база са спаднали до 47 на 100 000 жители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край на Тиквата

    2 1 Отговор
    Благодаря на прекрасния министър на здравеопазването, световната лъжа - КоВид в България е победена. Тук сме свободни, с немците, чехите, австрийците и холандците трябва да показват отрицателен тест, за кафе, фризьор и дори да си купят дрехи. Те са смазани от задкулисието. А тук е свободата братя