Last news in Fakti

29 Май, 2021 18:06 3 098 27

Германски учени: знаем как да спрем тромбозите при векторните ваксини

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • астразенека-
  • тромбоза

Препаратът може да бъде леко модифициран, за да създаде безопасен спайк ген, който няма да позволи производството на анормални протеини

Германски учени: знаем как да спрем тромбозите при векторните ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германски учени изглежда са открили причината векторните ваксини срещу коронавирус в редки случаи да предизвикат кръвни съсиреци. Вече се знае как ваксините могат да бъдат модифицирани, за да не се получават тромбози.

Проблемът се проявява при векторните ваксини, като тези на AstraZeneca и Johnson & Johnson – макар и много рядко. Случаи на мозъчни тромбози имаше в редица страни, включително Германия. Сега германски учени смятат, че са открили причината и начин как ваксините да бъдат адаптирани така, че да не се получават кръвни съсиреци.

Досега нямаше обяснение на проблема

Тромбозата на мозъчните венозни синуси (CVST) и тромбозата на спланхничните вени (SVT), възникнали след ваксинация, са в резултат от тромбоцитопения - състояние, при което човек има нисък брой на тромбоцитите в кръвта.

В препринт, който тепърва предстои да бъде рецензиран, екип от университета във Франкфурт твърди, че докато учените вече са предложили механизъм за обяснение на тромбоцитопенията, предизвикана от ваксина, досега няма задоволително обяснение за кръвните съсиреци.

Всичко започва с доставянето на гена за спайк протеина на Sars-CoV-2. При векторните ваксини, той се доставя чрез аденовирусна система, пишат учените. След това генът на SARS-CoV-2 се транскрибира вътре в ядрото и впоследствие се изнася като иРНК от него. Пристигайки в цитозола (течността, съдържаща се в клетките), иРНК отново се трансформира в спайк протеин.

“И точно тук е проблемът”, пишат учените. “Вирусната част от ДНК - произлизаща от РНК вирус, не е оптимизирана така, че да бъде транскрибирана вътре в ядрото”, обяснява Ролф Маршалек, един от авторите на изследването.

Ваксината може да бъде модифицирана

Когато процесът на сплайсинг (елиминиране на интроните на гена) се осъществи в ядрото, може да се стигне до унищожаване на “рамката за четене” и производство на атипични протеини в цитозолата.

Маршалек казва, че векторната ваксина може да бъде леко модифицирана, за да създаде безопасен спайк ген, който няма да позволи производството на анормални протеини.

След като са проучили наличната информация за отделните ваксини, включително известните странични ефекти при тези на Janssen и AstraZeneca, учените смятат, че проблемът е основно с препарата на AstraZeneca. Те вече са установили контакт с Johnson & Johnson и се надяват също и от AstraZeneca да откликнат.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 въх

    13 5 Отговор
    Питайте Индия как сринаха кривата си надолу. В началото на май месец въведоха ивермектин навсякъде, здравното министерство там обяви какви дози да приемат. Резултатите са очевадни, а Индия обяви, че ще увеличи производството на ивермектин.

    Коментиран от #7, #19

  • 3 русенец

    10 4 Отговор
    Гугъл-преводача дали е превел правилно статията?
  • 4 Последния Софиянец

    23 7 Отговор
    И аз знам.Като спрете ваксините
  • 5 asd

    8 16 Отговор
    Има проблем...намират решение.

    А Ганьо-чипа реве как някой искал да му смени одрищяното, подчовешко ДНК.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Менгеле

    18 1 Отговор
    Отворете Аушвиц и опити опити,опити.Всъщност с тия лабораторни автобуси пред вашите магазини би ви завидял и Йозеф Гьобелс.Сигурно сега седи на оня свят и си бие главата в стената,че не се е сетил и той във всеки квартал да слиожи по 5 автобуса с нацисти
  • 9 dfu

    13 4 Отговор
    И аз знам как - спрете векторните ваксини. :D
  • 10 Лаврентий

    17 6 Отговор
    И Руската ваксина е векторна , но там няма такива странични ефекти. Явно Руските микробиолози са на много по високо ниво.

    Коментиран от #12

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 2 Отговор
    Не знам какво отривате всеки ден,но вероятноста да починете от Ваксина е 4/1000,а да починете от усложнения на Ковид е 3/1000!и КОГАТО ПИШЕТЕ колко е полезно ваксинирането дайте и тези данни!Когато срещнете НЕЩОТО имате имунитет ,и вероятноста да ви посети отново е 72/128000000,или 1/1777777........Вероятноста да ви боцкат и след тези 2 игли е 99,99%!Удивявам се ....Уж е пълно с вишисти и професори,а проста аритметика не владеете!
  • 12 един от стадото

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "Лаврентий":

    руските микробиолози са номер едно. Е какво сега, барабан ли да бият и да пуснат формулата и технологията в тубата. Като как се прави атомна бомба и коктейл молотов. Който иска купува, не са отказали на никой, който не иска да мре.

    Коментиран от #13

  • 13 slowhand

    6 14 Отговор

    До коментар #12 от "един от стадото":

    Извинявайте за въпроса, микробиолог ли сте ? Или защото са руски, по подразбиране са номер едно ?
    И да има проблем с тяхната ваксина, никога няма да признаят, познавайки манталитета им. Както крият реалните данни за обхвата на пандемията там. Но както знаем, съветските болни са най-здравите болни.

    Коментиран от #15, #17, #24

  • 14 Хахаха

    10 6 Отговор
    Просто трябва да попитат руснаците. От Спутник тромбози няма. Гинцбург даже им предложи помощ в пречистването на астрата.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "slowhand":

    Кото гледам български банкери ,как смятат процент и част от цялото,си представям как ще работи и бг-микробиолог.....
  • 16 Акхмет

    10 4 Отговор
    Руснаците отдавна знаят как. Що не питахте тях, а затрихте толкова народ???
  • 17 Лаврентий

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "slowhand":

    Ами нали и други държави им тестваха ваксината. Даже и Англичаните. Ако имаше проблеми , те първи щяха да бият барабана.


    Разработената в Русия ваксина „Спутник V“ има 91,6% ефективност срещу симптоматичен COVID-19 - наравно с одобрените понастоящем западни ваксини, според рецензирано проучване, публикувано във най-авторитетното медицинско списание в света "Лансет" !!!

    Коментиран от #21, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Айде бе

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "въх":

    Индия въведоха жесток локдаун и той даде ефект, както и в България. Поредното доказателство че строгите мерки работят. Сега щели да разхлабват мерките, и заразата пак ще тръгне нагоре. Същото се очаква и в България. Лятото го подтиска, но чак през Юли.
  • 20 Жива да ни бях

    6 1 Отговор
    Маршалек, с тези локуми, нещо не ми вдъхва доверие. По същата логика и Спутник 5 ще има същите проблеми, но радио Масква нищо не ни казва. Руснаците обаче знаят нещо и не искат да се ваксинират със Спутник.
  • 21 Почти Повярвах

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Лаврентий":

    Айде стига сте сеели пропаганда бе, ставате супер досадни. "Рецензираното" изследване в Ланцет, не гарантира че руснаците не са си нагласили данните както им е удобно. Само те имат достъп до данните и само изследвания в Русия. Очевидно никой не им вярва, особено самите руснаци които не искат да се ваксинират със Спутник.

    Коментиран от #23

  • 22 когато

    3 1 Отговор
    човешкото здраве не е "здраве", а бизнес и политика кряскайте и се нападайте един другиму, колкото си искате/или ви издържат опорките/, на кой му пука, вие сте без значение. За разлика от "black life matters", това разбира се е съвсем друго..., а защо трябва да им вярвам?
  • 23 Ланцет

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Почти Повярвах":

    не чета. Ясно,че войната, или както нашия Росенчо я наричаше "хибридна война", се води по всички направления в т.ч. и чрез ваксините. Само бизнес, ще рече някой, но не е така. Основно се разкриваха негативите на една ваксина, а за другите нищо или почти нищо, дали защото са много добри? Съмнявам се, в Гърция имаше случаи на алергични реакции с анафилактичен шок( това от Pfizer), доста от тях завършили със смърт, въпреки усилията на лекарите. Руснаците изнесоха от техния "Спутник" в много държави. Дали ако страничните ефекти превишаваха тези от другите ваксини, нямаше да има вой до небето? Никой не е посочил убедително, коя ваксина е най-добра или е напълно безопасна. Затова скептицизма го има и при руснака, и при българина, и при германеца и т.н. Куриозно: руски бизнесмен си поръчва да му доставят от Англия...Астра Зенека!!!, в същото време по телевизията показват германци, пристигнали с чартърен полет в Русия на "ваксинационен туризъм"(естествено със Спутник)!!? Да коментира кой, както си иска. Пропаганда, к'во да пра'им !?
  • 24 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "slowhand":

    За проблеми с руската ваксина дебнат ония Западти акули фармацефти, на които Спутник V обърка плановете за тотално господство. За сега, те, акулите мълчат. Което вероятно значи, че още няма открити опасни мини в руската ваксина. Между другото, тя действува гарантирано една година, че даже и повече. Докато китайската, Астра Зенека и Пфайзер само по 6 месеца.
  • 25 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Лаврентий":

    Почти 98 процента ефикасност има Спутник. Доказано е вече.
  • 26 Ваксиниран = СТЕРИЛЕН

    4 0 Отговор
    На есен с поредната "не"грипна вълна карантините ще продължат, а "зелените" паспортчета ще бъдат отменени до поставянето на 3-тата дозичка. Следващата пролет ще е същото за 4-тата дозичка (за тези, които могат да се довлачат до вакса центровете). А за фалитите да не си говорим - те ще продължат с пълна сила! ;)

    Коментиран от #27

  • 27 Баба Гицка

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксиниран = СТЕРИЛЕН":

    Неваксиниран = умрял.