31 Май, 2021 19:53 1 751 6

Турция и Гърция ще признават взаимно ваксинационните си сертификати

  • мевлют чавушоглу-
  • никос дендиас-
  • сертификати-
  • нов коронавирус-
  • туризъм

Двете страни ще работят по съвместни проекти за подобряване на икономическите и търговските връзки

Турция и Гърция ще признават взаимно ваксинационните си сертификати - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция и Турция се споразумяха да признават взаимно ваксинационните си сертификати срещу новия коронавирус, за да позволят пътуване между страните и за да помогнат на туризма, пострадал тежко от пандемията, пише турското издание Daily Sabah, цитирано от агенция Фокус.

„Разбрахме се за сертификата за ваксинация. Ще могат да пътуват и гражданите, които предоставят отрицателен Covid-19 тест. Взехме да признаем взаимно ваксините в двете страни “, сподели външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Споразумението, което постигнахме днес, ще допринесе положително за туристическия сектор и в двете страни. Имаме обща воля с Гърция ", допълни той на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Никос Дендиас в Атина.

Дендиас също потвърди споразумението за ваксинациите.

Турция и Гърция ще започнат да предприемат солидни стъпки и да работят по съвместни проекти за подобряване на икономическите и търговските връзки, заяви Чавушоглу след разговорите.

Министърът каза още, че двете страни работят „по конкретни проекти, фокусирани върху действия и сътрудничество“, както и че са се договорили по 25 точки и работят по широка област на сътрудничество „от транспорта до енергетиката и от туризма до околната среда и търговията . "

"Бих искал да кажа, че ние в Турция имаме волята за тези действия и съм щастлив да видя същата воля от Гърция," каза Чавушоглу.

Дендиас заяви, че е договорен „ограничен списък с програми за икономическо сътрудничество“, но не предостави никакви подробности.

Преди да се срещне с гръцкия си колега, Чавушоглу се срещна и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

"Съживяването на нашите канали за диалог е положителна стъпка. Укрепването на нашите отношения е важно за разрешаване на нашите различия", написа той в „Туитър“.

През миналата седмица гръцки и турски заместник-министри на външните работи проведоха разговори и по въпроси на сътрудничеството като туризма, околната среда и подобрените транспортни връзки между двете страни.

Чавушоглу каза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и Мицотакис планират да се срещнат на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни, тъй като и двамата се стремят да поправят нарушените отношения, които доведоха до рязка ескалация на напрежението миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бледолики

    3 17 Отговор
    Когато е имало Гърция, Гръцката империя, Гръцката Византийска империя, Гръцката римска империя, Македонската гръцка империя , и връзките между Автстрия Англия и Русия то Турци Османци не е имало те са били още като племе от монголско китайската пустиня

    Коментиран от #2, #5, #6

  • 2 Хи хи хи

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бледолики":

    Явно си закопнял за 200 годишното византийско робство
  • 3 Бачо Киро

    12 1 Отговор
    Турци и гърци ще се разберат, но лошото е, че заедно на нас ще го вкарат
  • 4 Измирлиев

    2 2 Отговор
    Хаиде от утре по гръцките острови с ферибота. Отдавна не съм ходил там.
  • 5 SHKËNDIJA

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бледолики":

    Гърците са от Африка бре
  • 6 SHKËNDIJA

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бледолики":

    Когато е имало Тракийска цивилизация Гърците са били племена в Судан и Етиопия