ФАКТИ.БГ

Завърши още един важен етап от реализацията на цифровия сертификат

Гражданите на ЕС очакват с нетърпение пак да пътуват, но искат пътуванията им да са безопасни. Важен елемент за това е възможността да разполагат със сертификати на ЕС.

Публикувана: 1 Юни, 2021 16:28
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1006
Завърши още един важен етап от реализацията на цифровия сертификат
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.

Днес беше завършен още един важен етап от реализацията на цифровия сертификат на ЕС за COVID: в действие беше пусната техническата система на равнище ЕС, която позволява да се извършва сигурна проверка на сертификатите, като се съблюдава строго защитата на личните данни. Сертификатът на ЕС беше предложен от Комисията с оглед на възобновяването на безопасните пътувания през лятото. Той е безплатен, сигурен и достъпен за всички. На разположение в цифров вид или на хартия, той ще служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване.

След постигнатото между Европейския парламент и Съвета политическо споразумение от 20 май относно регламента, уреждащ сертификатите, от днес работа започва технологичният гръбнак на европейската система. Създаден само за два месеца, порталът на ЕС дава възможност за проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на сертификатите. По време на проверката не се обменят или запазват лични данни. Със старта на портала завършва подготвителната работа на равнище ЕС.

От 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно портала. Въпреки че регламентът ще се прилага от 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове и са готови да издават и проверяват сертификати, могат да започнат да използват системата на доброволна основа. Още днес седем държави членки — България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша — решиха да се свържат към портала и започнаха да издават първите сертификати на ЕС. Някои държави изчакват всички функции да бъдат налични на национално ниво, преди да дадат старт на цифровия сертификат на ЕС за COVID. Така броят на вече свързалите се ще нарасне през следващите дни и седмици. Актуална информация за хода на работата е на разположение на специален уебсайт.

Следващи стъпки

Политическото споразумение от 20 май трябва да бъде официално прието от Европейския парламент и Съвета. Регламентът ще започне да се прилага от 1 юли, като за държавите членки, които се нуждаят от допълнително време, е предвиден шестседмичен период на постепенно въвеждане. Успоредно с това Комисията ще продължи да осигурява техническа и финансова помощ за държавите членки за присъединяването им към портала.

Ето какво заявиха членовете на колегиума на ЕК:

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: Днешният старт на портала е важна стъпка, която ще даде възможност на държавите членки да започнат да издават цифрови сертификати на ЕС за COVID. Седем държави членки е едно добро начало. Призовавам останалите да ги последват възможно най-скоро. Навременната подготовка ще ни позволи целокупната система да бъде готова и да функционира на 1 юли, когато започва да се прилага предложението. Така ЕС ще е готов за отварянето си това лято.

Стела Кириaкиду, комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, добави: Цифровият сертификат на ЕС за COVID показва добавената стойност, която ефективните решения в областта на електронното здравеопазване дават на нашите граждани. Важно е през следващите седмици всички държави членки да завършат изцяло националните си системи за издаване, съхраняване и проверка на сертификати, така че системата да функционира пълноценно през ваканционния сезон. Гражданите на ЕС очакват с нетърпение пак да пътуват, но искат пътуванията им да са безопасни. Важен елемент за това е възможността да разполагат със сертификати на ЕС.

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви: Цифровият сертификат на ЕС за COVID дава на европейските граждани общ инструмент в помощ на възобновеното свободно и безопасно движение. Той убедително показва технологичното лидерство, постигнато от Европа при пълно зачитане на нашите ценности и принципи: защита на данните, обхващане на всички хора и пропорционалност. Важно е всички държави членки да използват идните седмици, за да се подготвят изцяло, така че системата да бъде напълно функционираща на 1 юли.

Контекст

На 17 март 2021 г. Европейската комисия представи предложение за създаване на сертификат на ЕС за COVID, с който да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията. На 20 май съзаконодателите постигнаха предварително споразумение. Успоредно със законодателния процес Комисията работи по техническата реализация в тясно сътрудничество с представители на държавите членки в мрежата за електронно здравеопазване — доброволна мрежа, свързваща националните органи, отговарящи за електронното здравеопазване. На 21 април бяха приети насоки за техническите спецификации въз основа на насоките, договорени през януари и актуализирани през март, а през март беше договорен проектът на рамката за доверие. Освен това с държавите членки беше разработен образец за оформлението, за да се улесни разпознаването на сертификатите на ЕС за COVID.

Порталът на ЕС е разработен от T-Systems и SAP, а хостингът се осигурява от центъра за електронно обработване на данни на Комисията в Люксембург. Той дава възможност за проверка на цифровите подписи, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати, без при това да се стига до обработка на лични данни. Ключовете за подпис, необходими за проверката, се съхраняват на сървъри на национално равнище; през портала националните приложения или системи за проверка в целия ЕС могат да получат нужния достъп до тях. Комисията също така разработи референтен софтуер и приложения за издаване, съхранение и проверка на сертификати, за да се улесни въвеждането на национално равнище; те са публикувани в GitHub и се използват от 12 държави членки. Най-новата информация относно мерките във връзка с коронавируса, както и относно ограниченията за пътуване, предоставена ни от държавите членки, е на разположение на платформата Re-open EU.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Артър
1 Отговор
То пък имам толкова пари колкото Бойко Борисов, че да обиколя светът 10 пъти...

Оценка:
-0 +7

др Гей Билтс
2 Отговор
Комунизмът превзе ЕС.

Оценка:
-0 +18

CoV TV
3 Отговор
България е една от първите страни в ЕС, издаващи ковид удостоверения :)

Коментиран от #7


Оценка:
-0 +8

гадно
4 Отговор
Между временно какво се случва със свободното движение на хора и стоки в ЕС? Както е тръгнало това ще важи само за стоките хората кучета ги яли.

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +25

Фаучи гномът
5 Отговор
"Създаден само за два месеца" да да, той и вирусът беше създаден за ден на мокрия пазар в Ухан. Еврокомунягите само пропускат да съобщат, че жълтата звезда ще важи само 6 месеца, после - боц боц.

Оценка:
-0 +24

Ами ето какво.....
6 Отговор

До коментар #4 от "гадно":


Край на свободното движение ще сложат съвсем скоро (с изключение на черни "бежанци" от Азия, Африка и т.н. белите да забравят за свободно движение) ........

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +17

Някой
7 Отговор

До коментар #3 от "CoV TV":


Не, не комунизъм. Фашизъм! Има доста повече сходства с тази идеология, отколкото с комунизма.

Оценка:
-0 +11

Неине
8 Отговор
Няма да се ваксинирам мои близки и познати в момента пътуват и нямат проблеми по летищата.Да истат пср тест за който не е ваксиниран, но това не е проблем.Съгласен съм да вадя нон стоп пср и да седя 2 седмици под карантина но няма да си сложа ваксата.Познавам ваксинирани,които имат проблеми и съжаляват

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +8

честен ционист
9 Отговор

До коментар #8 от "Неине":


Ще те видя зимъска на паркинга на Кауфланда като ти поискат валиден негативен ПЦР с давност 72ч, докато тия от малцинствата те изпреварват на опашката.

Коментиран от #14


Оценка:
-6 +2

Туй
10 Отговор
Е платена реклама а не информация не виждате ли?Не пишат за правата на неваксинираните,които са болшинство

Оценка:
-0 +9

В Австралия.....
11 Отговор

До коментар #6 от "Ами ето какво.....":


Не пускат собствените си граждани да се приберат маса време вече нито да излизат извън страната без крайно "уважителни" причини! После говорете че само Северна Корея била диктатура.....

Оценка:
-0 +3

no name no face no number
12 Отговор
Гражданите на ес искали да пътуват сигурни и защитени хахаха дрън дрън вде едно някой ги е питал какво искат и какво не хахаха демокрация значи

Оценка:
-0 +5

хората със
13 Отговор
своето овчедушие и наивност стимулират такива репресии. Не забелязвате ли, че пробват стъпка по стъпка до къде е границата на търпимост и действат. Но пресата се увеличава, благодарение на неосъзнатата помощ от страна на населението. Ако не им съдействаме, сами нищо не могат да постигнат.

Оценка:
-0 +4

Rasist
14 Отговор

До коментар #9 от "честен ционист":


Цамо евреите и бедните пазаруват в кауфланд и лидл.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Тома Биков
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира протестите на зелените в София
Гледам, че третият пол в политиката (няма ляво, няма дясно) е излязъл на протест срещу втория лифт в Банско"

Още бисери