2 Юни, 2021 21:12 1 837 9

Гърция започва спешно да ваксинира бежанците срещу коронавирус

  • гърция-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • мигранти

Междувременно, стана ясно, че няколко държави от ЕС пуснаха системата за цифрови пропуски на COVID-19 за пътуване в целия регион, преди пълното пускане, планирано за 1 юли

Гърция започва спешно да ваксинира бежанците срещу коронавирус  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мигрантите и бежанците на островите Лесбос, Хиос и Самос ще бъдат първите, които ще получат ваксината COVID-19, предаде Анадолската агенция.

След това списъкът ще се разшири допълнително към други острови и континента. Националната организация за обществено здраве ще ваксинира всеки четвъртък и петък.

Досега един мъж бежанец от Афганистан е починал от COVID-19 през миналия септември в континенталния лагер Малакаса.

В момента около 12 100 бежанци и лица, търсещи убежище, живеят на Егейските острови, според официалните данни, публикувани от Върховния комисариат бежанците към ООН (ВКБООН) между 17 май и 23 май. От тях 9 400 (78%) живеят в постоянните и временните центрове. По-голямата част от бежанците са от Афганистан (47%), Сирия (15%) и Сомалия (9 %), казаха още от организацията.

Мигрантите и бежанците ще получат еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън".

Междувременно, стана ясно, че няколко държави от ЕС пуснаха системата за цифрови пропуски на COVID-19 за пътуване в целия регион, преди пълното пускане, планирано за 1 юли.

ЕК каза, че седем държави-членки - България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша - са се свързали към системата и са започнали да издават първите сертификати. Други страни ще последват примера им, когато всички функции бъдат разгърнати навсякъде.

Планът на ЕС е за създаване на единна система за улесняване на безопасното пътуване чрез проверка на коронавирусния статус на притежателя на пропуск - независимо дали чрез ваксинация, скорошен отрицателен резултат от теста или доказателство за възстановяване от вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    14 1 Отговор
    от тая дето я забраниха в щатите ли?
  • 2 1212

    5 1 Отговор
    С това мислене няма да се отървете скоро от бежанците :-D
  • 3 Майна

    11 1 Отговор
    ХОЛОКОСТА....
  • 4 Hess

    12 3 Отговор
    Клането започна!
  • 5 Blackthorn

    9 2 Отговор
    Ще си екстерминират бежанците?? Да се сезира Хелзинкския комитет!
  • 6 Ковидарите

    9 2 Отговор
    А бежанците съгласни ли са!? Нали уж били човешки същества с "права" или такива в гърция вече няма откак Мицотакис им наби "мерките" на гърците и ги заключи по кошарите?
  • 7 Иван

    8 1 Отговор
    Така както ги виждам на снимката май не им се иска да се ваксинират.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ARGON

    8 1 Отговор
    Ваксините са сигурен метод за ликвидирането на навлеците от Африка и Азия.