Last news in Fakti

3 Юни, 2021 11:11 1 162 2

Брюксел иска държавите-членки да продължат разходите за възстановяване от COVID-19

  • брюксел-
  • дерогация-
  • европейска комисия-
  • пакт-
  • държавите - членки-
  • пандемия

През март 2020 г. беше задействана „общата клауза за дерогация“, която се използва само при изключителни обстоятелства

Брюксел иска държавите-членки да продължат разходите за възстановяване от COVID-19 - 1

Брюксел настоява страните от ЕС да продължат да инвестират средства, за да поддържат мерките за възстановяване от пандемията, информира Евронюз.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че нейната така наречена „обща клауза за дерогация“, която позволява на националните правителства да подкрепят своите икономики чрез неограничени политики на разходи и заеми, трябва да се запази до 2023 г.

Държавите-членки на ЕС са обвързани с Пакта за стабилност и растеж - набор от правила, предназначени да гарантират, че спазват стабилни публични финанси и координират своите фискални политики.

Но поради мащаба на пандемията от COVID-19, през март 2020 г. беше задействана „общата клауза за дерогация“, която се използва само при изключителни обстоятелства за защита на европейските граждани и предприятия, както и за подпомагане на икономиката след значителен шок.

Комисарят по икономиката на ЕК Паоло Джентилони, заяви пред Евронюз, че би било грешка да се налагат предишните правила за контрол на дефицита и публичния дълг.

„Изпращаме съобщение, че трябва да продължим подкрепата“, каза той. И допълни: „Имаме по-ясна перспектива за нашите икономики, но трябва да избягваме грешката, направена в предишни кризи, а именно да ограничаваме политическата помощ.“

Той даде за пример суровите мерки за ограничаване на публичните разходи след финансовата криза през 2008 г., които са нанесли вреди на националните икономики и на живота на европейските граждани.

„Твърде рано е да се върнем към фискална консолидация. Тя създаде тази двойна рецесия в Европа. Трябва, разбира се, да сме загрижени за дълговете и тежестта на текущите разходи, но в рамката на непрестанна подкрепа за нашите икономики ", каза той.

Фондът за възстановяване от 750 милиарда евро на ЕС скоро ще започне първите си плащания към най-засегнатите сектори в държавите-членки. Целта е да се възстановят икономиките на ЕС спрямо нивата преди пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карабас

    2 1 Отговор
    ЕС каква е тази абревиатура?
  • 2 dfu

    4 0 Отговор
    Значи хем държавите да взимат нови дългове, хем щели да дават 750 милиарда помощ за ковид, повечето от които също ще са дългове. :D