Last news in Fakti

4 Юни, 2021 19:24 2 018 60

Испания достига 10 млн. души напълно ваксинирани

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • испания

Целта на правителството в Мадрид е до края на лятото да бъде ваксинирано 70% от населението и да има заболеваемост под 50 случая на 100 000 жители

Испания достига 10 млн. души напълно ваксинирани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на здравеопазването на Испания Каролина Дариас обяви в интервю за Първи канал на държавната телевизия, че властите искат да започнат ваксинацията на непълнолетни лица между 12 и 17 години, две седмици преди началото на следващата учебна година. Предложението на централното правителство ще бъде обсъдено с Комисията за обществено здраве, след като Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на "Пфайзер" в тази възрастова група.

Каролина Дариас защити решението, взето от Комисията за обществено здраве, за незабавно разрешаване на употребата на еднодозова ваксина "Янсен" за хората между 40 и 49 години, като по думите ѝ трябва да се внимава за риск от тромбози.

Целта на правителството е до края на лятото да бъде ваксинирано 70% от населението и да има заболеваемост под 50 случая на 100 000 жители. Това ще вкара Испания в „зеления списък” на Великобритания и ще върне британските туристи, което ще съживи голяма част от икономиката на страната.

До тогава въпреки съпротивата на отделните автономни региони нощният живот ще бъде ограничен, категорична е Дариас. Тя очаква с днешните ваксинирани Испания да достигне 10 милиона души с пълна ваксинация, което е 21% от населението на страната и близо 18 800 000 или почти 40 на сто от населението с една доза.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Счупи тъпомера

    14 11 Отговор
    Горките
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тодор

    11 15 Отговор
    Напълно го вярвам! Испанците не се славят с висок интелект !

    Коментиран от #5

  • 4 Хахаха!

    14 14 Отговор
    Хората от всички страни били глупаци, само ние, най-интелигентните и просперирали в света, сме разбрали за измамата и не искаме да се ваксинираме... Ей, просте народе, никога няма да ти дойде акъла и винаги ще бъдеш последен в Европа и все ще обвиняваш някой друг за своята си духовна и умствена нищета!

    Коментиран от #6

  • 5 Да бе

    15 15 Отговор

    До коментар #3 от "Тодор":

    Отказа от ваксинация е признак за липса на интелект. Хората в другите стани постъпват адекватно и се ваксинират, а ние тука си мислим, че сме най-хитрите и вярваме на нелепи теории. Съответно ние ще платим много солено за това. Другаде ще се решат проблема и ще забравят, а ние ще продължаваме да броим вълните. Ще броим починалите и ще протестираме срещу ограничителните мерки докато цивилизования свят ще ни изолира като една от малкото останали високо рискови зони в света задно с изоставите стани от Африка и Азия.

    Коментиран от #11

  • 6 Ха сега

    13 14 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха!":

    Ние не искаме да бъдем РОБоти, искаме да сме хора, свободни с право на ИЗБОР. Елементарно е.

    Коментиран от #9

  • 7 До 6

    14 6 Отговор
    Ти, без да осъзнаваш, и сега си си роб на ограниченото си умение да разсъждаваш и анализираш фактите, като робуваш на простотиите в нета! Простиятне знае, че е прост. Той си мисли, че всичко знае. Ето това е състоянието в момента! Едва ли ще го разбереш и ще риташ и упорстваш до последно..

    Коментиран от #16

  • 8 До 5

    13 6 Отговор
    Абсолютно точен коментар! Ще уточня само, че повечето държави в Азия реагират напълно адекватно на опасността, даже по-добре от ЕС, с изключение на бившите съветски средноазиатски държави. То и в Русия е същата работа. Самите руснаци се дърпат да си сложат прехваления Спутник. Същите конспиратори като нас...
  • 9 Да бе

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ха сега":

    Вашия избор да се “свободни идиоти” обрича останалите да живеят в комическа криза, да се чудят как да връзват двата края. Вашата свобода за избор перваща вас и всички останали в икономически роби, но трудно е да умислите това. Свободата си я отнемате сами, но лошото е че я отнемате и на тези които не са като вас. За вас гениалните теории за “ваксините най-голямото зло в света” са правдоподобните. Всички са най-тапите в другите страни, а вие сте върха на хитростта и не могат дави минат нали. Има една приказка “това което си го направиш сам никой не може да ти го направи”.

    Коментиран от #17

  • 10 провинциалист от провинция Тракия

    7 10 Отговор
    Я някой от разпенявените да изброи прословутите ползи.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 asd

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Ама Ганьо, никой не е длъжен да те образова.
    Ние крушите ги купуваме, а ти си тъпчи мускалите у *ъзо.
  • 13 asd

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Крадец":

    ...речИ имбецилното Му...

    Хахахахахаха
  • 14 dfu

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Ползите са, че ще можеше да се ваксинираш трети път, и като носиш маската да си спокоен, че си ваксинира. :D

    Коментиран от #21

  • 15 Ваксиниран

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Крадец":

    Защо, да мълчим защото разбиваме нелепите ви теории на пух и прах ли?
    Още пишем и значи не сме умрели от “страшните ваксини”. Остава да кажете ще пишем от отвъдното, но за това вече няма да се намери наивник които да вярва. Опорната точка от ваксината се умира масово рухна. След като вече ваксинираните в света са повече от 0.8 милиарда т.е повече от10% от населеното на земята, а масовото измиране го няма.
    Минахте на опорната точка,че умирането не ставало веднага, а в рамките на 2 години. След 2 години като отново няма толкова трупове ще почнете вярват че смъртта ще настъпи до 5 години после до 10 и т.н. докато последния наивник спре да вярва на тъпотиите ви.

    Коментиран от #18

  • 16 От 6 до 7

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "До 6":

    Ти ако беше толкова умен, за колкото се представяш, нямаше да пишеш коментари тук! Едва ли ще разбереш какво ти обяснявам. Успех не робе!
  • 17 Па сега

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе":

    Оффф, големи НЕидиоти се навъдихте тук. Злобата ще ви погуби. Все още не познавам умен и злобен човек, а ти си поредното доказателство, че няма такова нещо!
  • 18 Неваксиниран

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран":

    Ама ти не чу ли? Японската здравна служба показа преди няколко дена данни от опитите направени с файзър ваксината върху животни. От данните става ясно че иРНК наночастиците НЕ ОСТАВАТ на мястото на убождането в мускулната тъкан, както твърдят от файзър, а навлизат в кръвообращението и достигат органите, което пък може да доведе до възпаление на сърдечния мускул, тромби и съсиреци и увреждания на органите при хората. Ето ти малко цифри от документа на японците: концентрация на нананочастици в яйчниците при женските животни: 25мин.след ваксината- 0,104микрограм/След 1час- 1,34/След 2часа- 1,64/След 4ч-2,34/След 8ч-3,09/След 24ч-5,24/След 48ч-12,3. В далака: 25мин.след ваксината- 0,334микрограм/След 1час- 2,47/След 2часа- 7,73/След 4ч-10,3/След 8ч-22,1/След 24ч-20,1/След 48ч-23,4. Чакай, то тез ковид ваксини са като замърсения въздух, не те убиват на място(въпреки че има и доста случаи вече на починали кратко след ваксината), ама като го дишаш постоянно се отразява на органите ти, предизвиква тумори и още хиляда неща. По тая логика защо се възмущаваме на лошия въздух в София? По твоята логика трябва да кажа "дишам го от години и още съм жив". Ама не е точно тъй , защото убива по- бавно, скъсява живота поне с 10-15години. Тъй и с ваксините мой човек.

    Коментиран от #19

  • 19 Ваксиниран

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Неваксиниран":

    Поставените ваксини в света са повече 2 милиарда на хора вие цитирате изследвания с животни които не доказват нищо което има значение. Защо не са установили с колко е скъсен живота на изследваните животни, а мерят концентрации на частици и развиват теории на базата на това. Доказателства биха били труповете на починалите след ваксинация на вече почти 1 милиард човека. Къде скриха милионите умрели според вас. Хайде пак теории след години щял да се прояви страшния ефект. По същата логика аз може да твърдя, че всеки преболедувал от ковид е застрашен от страшни и фатални ефекти които ще се проявят след 15-20 години, но това си е просто едно твърдение което не почива на доказателства. Аз си държа на редовната периодична ваксинация и ще сия правя защото всичко друго са фантасмагориите на разни наивници като вас.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Неваксиниран

    3 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран":

    Да си чувал че първата фаза за тестване на една ваксина е предклиничната и се извършва върху животни? японците поне са се потрудили да направят тез опити, европейците джаскат боклука на хората си. да си чувал че стандартите за решаването на една ваксина върху хора изискват изследвания и наблюдения за ДЪЛГОСРОЧНИ НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ? а такива изследвания и тестове продължават няколко години. Всичките тея стандарти за разрешаванто на ваксини използвани до ковид ваксините бяха спазвани, за ковид ваксината ги потъпкаха. ако преди ковид някой фармацефтичен производител беше подал за одобрение в ЕМА такава набързо стъкмени ваксини без тестване и дългосрочни изследвания, щяха да му хвърлят документите обратно. Аз имам бцж, друго не ми трябва. опреснявам я на 10години и край. ти като искаш се боцкай на всеки 6 месеца.

    Коментиран от #26

  • 21 asd

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "dfu":

    "и като носиш маската да си спокоен"

    Аууууу! Горкото! То даже не знае защо се носи маска...
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Сподели моля, как се чувстваш с IQ колкото стайна температура?

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 22 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран":

    Какви теории ве пич. Човека ти написал факти в цифри. Ако вземат такива проби и от ваксаните очакваш ли че ще са по различни от на животните? Ми не. Ама не вземат, защото ще стане напечено и ще им секне бизнеса с ваксите. Ти не се усещаш че си опитно зайче.

    Коментиран от #25

  • 23 провинциалист от провинция Тракия

    2 7 Отговор
    След като разпенявените доосраха, да си задам въпроса по друг начин: какво ви информираха при подписването на информираното съгласие?
  • 24 Гост

    3 4 Отговор
    тука има професионални т'олове в действие с по няколко телефона и за нула време цъкат по няколко минуса. Жалка картинка.

    Коментиран от #27

  • 25 asd

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    " Човека ти написал факти в цифри."

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАА

    "фактите":
    "иРНК наночастиците НЕ ОСТАВАТ на мястото на убождането, както твърдят от файзър"
    "а навлизат в кръвообращението и достигат органите, което пък може да доведе до възпаление на сърдечния мускул, тромби и съсиреци"

    А стига бе! Тромби и съсиреци ли бе! Не може да бъде! И не стоят на едно място а?

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 26 Ваксиниран

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Неваксиниран":

    Ваксините не са разработени и изпитани за 1 година. За една година те са адаптирани към новия вирус. Разработката им е започнала още при възникването на първата корона вирусна епидемия преди повече от 10 години.
    Самата технология се развива от повече от 20 години. Всяка година се прави адаптирана противно грипни ваксини с този вирус не е нещо по различно. Да ще се ваксинирам на веки 6 месеца без грам съмнение или колебание. Ваксините са едно от върховите постижения на съвременната медицина.Ваксините в световната история вече са спасили стотици милиони, а може даже и милиард човешки животи от много болести които преди са били нещо ужасяващо и сеещо смърт в невиждани мащаби. Някои заболявания вече са изличени напълно от земята именно поради използването на ваксини срещу тях. Наивно е да се отрича нещо само защото е очевидно, че от него някои печели страшно много пари. Ако се разсъждава така трябва да се отричат и абсолютно всички лекарства за всичко и никои да не се лекува с тях защото от тях същата тази индустрия печели страшно много

    Коментиран от #28, #29, #40

  • 27 asd

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Абсолютно. И пишещи с по няколко ника...

    "Какви теории ве пич. Човека ти написал факти в цифри. "

    "Човека" бил написал...


    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Коментиран от #30

  • 28 asd

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксиниран":

    На питекантропи обясняваме а? На които "наночастиците" иРНК не стояли на едно място? Мхм

    Аз предпочитам да ги ползвам за забавление.

    Коментиран от #43

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ваксиниран

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "asd":

    Какви цифри. В лабораториите най-често използваните животни са мишки. Живота на мишките е около година. Великите изследователи да бяха казали взехме еди колко си мишки от тях ваксинирахме половината, а половината не. От ваксинираните еди си колко от тях умряха за еди си колко време, а не ваксинираните живяха с еди си колко повече. На базата на това сме направели заключеното, че вероятността за съкращаване живота на ваксинираните животни спрямо не ваксинираните е еди си каква. Това са данни а не изнесените цифри и гръмки предположения на базата на хипотези целящи няколко дни мидено внимание към великия учен формулирал гръмката, но недоказана по никакъв начин хипотеза.

    Коментиран от #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ваксиниран

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "провинциалист от провинция Тракия":

    MERS-CoV беше още през 2012, а SARS-CoV през 2003

    Коментиран от #35, #44, #45, #48, #59

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Неваксиниран

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксиниран":

    вярно е иРНК ваксините се разработват от 20г,което на езика на науката значи че досега не са имали успех. За тея 20г не са прескочили първата клинична фаза заради катастрофални резултати с които иначе не биха покрили стандартите за разрешение на ваксини до ковид. И като не са прескочили първата фаза значи че не са минали следващите 3,4 клинични фази и не са тествани за дългосрочни негативни ефекти. Затова им трябваше тоя ковид, за да могат най после да ги пуснат, спешно на две на три. Защото на спонсорите вече не им е рентабилно да наливат колосални суми в разработката на тая технология без да им се възвръща инвестицията. иРНК терапия е използвана досега в много редки случаи при раково болни, където съотношението риск-полза от такава терапия е съвсем друго, отколкото при здрави хора. Все едно здрав човек да си прави превантивно химиотерапия. А пък грипните ваксини се разработват на конвенционалната платформа. Тя е изпитана с десетилетия. За сарс 2009г пуснаха пандемрикс ваксината в европа. Германците и скандинавците се наваксинираха с нея и млади и стари и ела да видиш колко хиляди и хиляди случаи на нарколепсия във всички възрастови групи. Нека всеки да си реши сам дали да приеме ваксина. Не съм антиваксър, но и не съм за масово имунизиране с нетествани ваксини. Като иска държавата да се ваксинират всички да поеме отговорността в случай на странични действия. Като не иска и прехвърля отговорността на хората и ги кара да поемат те отговорността за стран

    Коментиран от #41, #46, #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Неваксиниран

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран":

    За разработката на нови ваксини се използват примати,защото имунната им система е най близка до човешката, просветени ми човече. Най често се използват резус макаци. След края на предклиничната фаза се убиват и се прави аутопсия за да се види как е действала ваксината на ваксинираната група и на плацебо групата, дали има разлика в протичането на заразата при двете групи и дали групата на ваксинираните макаци е била защитена чрез ваксината. Само предклиничната фаза трае по принцип 5 г.
  • 43 Неваксиниран

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "asd":

    Айде като не го разбираш с наночастици, нанолипиди тогава. иРНК ваксините съдържат нанолипиди. Нужни са им, защото иначе няма да са трайни.

    Коментиран от #50

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ваксиниран

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Неваксиниран":

    Съзнаващ или, че няма нищо нито лекарство нито ваксина което да е изпитвано върху един милиард човека. Това са най-добре изпитаните ваксини вече със сигурност. Причината не е че 20 години са нямали успех, а че досега бяха изключително скъпи като технология и бяха абсолютно не конкурентно способни. Сега мащаба промени нещата много. Тава е технологията на бъдещето и е много-по сигурна от другите, защото при нея няма никакъв вирус. Тоест няма нищо живо което може да се размножава и да създаде усложнения. РНК молекулата е нестабилна и има изключително кратък живот именно това е причината да няма вероятност за каквито и да е дългосрочни последици. Поради това тези ваксини се съхраняват пи утра ниски температури. Единственият риск при тези ваксини е алергична реакция към някое от помощните вещества, но това е изключително рядко и главно само при хора които обикновено си имат проблеми с алергиите по принцип.

    Коментиран от #56

  • 47 Неваксиниран

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "asd":

    А трябва да се обяснява и да се изясни на хората преди да ги ваксинират за негативните и странични действия. Това е стандарт. Не го правят обаче защото гледат да прекарат колко се може повече. Даже и да се направи преглед. Че и сега да ги тестват за ковид, защото ако е заразен безсимптомен и го ваксинират е контрапродуктивно и опасно даже.

    Коментиран от #52, #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 asd

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Неваксиниран":

    Точно така Ганчо.
    Най-новите данни "на научен език" показват бурно развитие на следващи поколение ваксини против ЗИКА, инфлуенца, бяс и.т.н
    Също следват разработки срещу рак, с цел генериране на Т клетки. А също и много други.

    А също наскоро беше разработенa терапия базирана на ХИВ вируса. Така че почвай да пищиш как искат да заразяват хората с ХИВ сега! (ама няма да ти кажа какво лекуваха...успешно при това)
  • 50 Ваксиниран

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Неваксиниран":

    А в тялото ти знаеш ли колко липиди си имаш и без ваксина? С какво като частиците са с по-малки размери стават различни от тези които са с по-големи размери.
  • 51 Неваксиниран

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "asd":

    Бацка къде бъркаш векторната с иРНК платформата? Гамалея разработиха векторни ваксини. Не РНК. А пък ваксината за Ебола която разрешиха през 2019г е също векторна. И се прилага не масово, а само в ебола райони със смъртност 70 процента и повече.

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ваксиниран

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Неваксиниран":

    Няма нищо опасно вирусоносител да бъде ваксиниран. Това е доказано още по време на клиничните изпитания. Единствения риск е някои умник да обяви, че ваксината заразявала хората. Не малко и такива се навъдиха.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 asd

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Неваксиниран":

    "Бацка" ...усещаш ли че мацаницата ти е със същото качество навсякъде а?

    Намирай къде съм написал че разработката на Гамалея е mRNA!

    ВСИИИИЧКАТА ти друга мацаница е подобна...едно чул...друго разбрал...трето недоразбрал...четвърто няма мозъчен капацитет да проумее. Маже там.

    "Чукча писател, чукча не читател"
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 56 Неваксиниран

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ваксиниран":

    Съгласен съм Няма естествен умъртвен вирус. РНК във ваксината са генномодифицирани ДНК молекули. РНК ваксините базират на генна модификация и на нанобиотехнология. Съгласи се че много хора не са съгласни да си бият подобни коктейли. Причината не е в скъпата технология, години наред милиарди и милиарди са налети в разработката им. Причината е в недопустимите резултати получени в началните фази. Ами нямам намерение да си бия 2 пъти в годината PEG.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ваксиниран

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "Неваксиниран":

    РНК и ДНК са две много различни неща. Когато се модифицира генно ДНК се получава пак ДНК. При ваксинните ДНК няма и те нямат нищо общо с него. Изказваш се за неща които дори не си направил труда да разбереш. РНК ваксините са 100% синтетични няма какво да се модифицира при тях те се създават директно каквито трябва да са.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 миро

    0 0 Отговор
    тия откакто им спряха коридата станаха абсолютни идиоти.