Last news in Fakti

7 Юни, 2021 07:33 5 788 6

Всичко, което трябва да знаят българите, отиващи в Гърция

  • гърция-
  • цифров сертификат-
  • сертификат-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • мвнр-
  • ес-
  • пътуване-
  • лято-
  • туризъм

Българските граждани могат да влизат в Гърция и с Цифров сертификат

Всичко, което трябва да знаят българите, отиващи в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Българските граждани при влизане в Гърция могат да представят и Цифров сертификат на ЕС за COVID-19, сочат данни за мерките срещу коронавируса за влизане в Гърция. Според тях отпада и задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код, съобщиха от Министерство на външните работи на Република България.

По информация на посолството ни в Атина в Цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за преболедуване от COVID-19. Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само, ако е качен в Цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на България се издава на сайта his.bg. Важно е да се знае, че на този етап са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19, а документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Остава възможността българските граждани да влизат в Гърция и с негативен резултат от PCR тест, или със сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията или с уверение за преболедуване или с уверение за положителна диагноза с валидност от два до девет месеца от посочената в документа дата на диагностициране на заболяването. Изискванията важат включително за деца над 6-годишна възраст. В допълнение на всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип. За шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3,5 тона), осъществяващи превоз на търговски стоки, отпадна изискването да попълват PLF формуляр и съответно да притежават QR код.

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни. Формулярът на английски може да бъде попълнен на адрес: https://sea.travel.gov.gr/#/. За връщане към континенталната част на Гърция се попълва само здравна декларация, която може да бъде разпечатана от този адрес.

Пътуващите от остров до остров нямат задължение да представят посочените декларация или формуляр. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected] ; [email protected], [email protected], [email protected].


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Асен Втори

    15 1 Отговор
    Как се ходело в Гърция?
  • 2 Гост

    27 2 Отговор
    Няма да ходя там докато има опашки ,и те не знаят какво искат и защо го правят.
  • 3 QR Виза

    33 2 Отговор
    По-добре да имате достойнство и да знаете, как НЕ се ходи, докато не премахнат всички унизителни и дискриминационни мерки! На мазохистите, туристи-концлагеристи приятно прекарване!
  • 4 Определено

    21 1 Отговор
    Побъркаха хората с тези простотии. Ама българина е свикнал да го мачкат и да виси по опашки. Ние почиваме в Гърция от 12 години, но продължат ли с тези глупости по границата приключваме с ваканцията там.

    Коментиран от #5

  • 5 КОвидиот

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Определено":

    А някой може ли да напише как се връщаме от Гърция в България, защото май идиотизма е още по-голям.
  • 6 миро

    1 0 Отговор
    кой идиот ще отиде на почивка в концлагер,маски тестове вечерен час нещо друго искате ли.