Last news in Fakti

9 Юни, 2021 12:26 2 091 35

Европарламентът прие с голямо мнозинство регламента за цифровия COVID сертификат

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • европейски парламент-
  • ваксинационен сертификат

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник

Европарламентът прие с голямо мнозинство регламента за цифровия COVID сертификат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат за Covid-19 за граждани на ЕС и на трети страни.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код. Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу Covid-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца.

Страните членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано.

Страните членки се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. Всички те трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки - за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Страните членки ще решат дали да приемат сертификати за други ваксини.

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    46 6 Отговор
    Новия медицински фашизъм влиза в действие. Хората ще бъдат инжектирани със заплахи и ограничения.

    Коментиран от #5

  • 2 Кирето

    29 1 Отговор
    Колко сИгана са ваксинирани до момента?
  • 3 Ваксиниран

    9 47 Отговор
    Всеки разумен човек вече се е ваксинирал ако е имал възможност, а който е нямал при първа възможност ще го направи,а наивниците вярват в тъпи теории за “ваксините най-голямото зло”.

    Коментиран от #4, #7, #12, #30

  • 4 Хор

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксиниран":

    Доста субективно разбиране за думата "разум", а именно "разумно е само каквото аз кажа". Тейк ъ нап!

    Коментиран от #8

  • 5 първо

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    прочети какво е фашизъм.
    с второто съм съгласен напълно
  • 6 Псевдоним

    27 5 Отговор
    "Cтрaнитe члeнки нямa дa мoгaт дa нaлaгaт дoпълнитeлни oгрaничeния зa пътувaнe нa притeжaтeлитe нa ceртификaти кaтo кaрaнтинa, caмoизoлaция или извършвaнe нa тecт, „ocвeн aкo тe ca нeoбхoдими и прoпoрциoнaлни зa oпaзвaнe нa oбщecтвeнoтo здрaвe“.

    Това е сигнална лампа за всеки, който е решил да се боде не от страх, а заради "улеснението". По всяко едно време може да бъде точно толкова изгаврен, колкото и тези, които не желаят ваксина.
  • 7 ВАКСИНАЦИЯТА прави МУТАЦИЯТА

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксиниран":

    Точно заради тези "разумни" хора тази година има толкова мутации. И ще има още повече наесен. Тогава и "зелените" паспорти ще спрат да действат, докато не си "освежат" ваксата ковИдиотите. Следващата пролет също.

    Коментиран от #9

  • 8 Ваксиниран

    10 14 Отговор

    До коментар #4 от "Хор":

    Разумно е това което почива на достоверни данни и наблюдения, а не на неоснователни твърдения, и некадърни манипулации пропагандиращи абсолютни глупости

    Коментиран от #17

  • 9 Ваксиниран

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "ВАКСИНАЦИЯТА прави МУТАЦИЯТА":

    Мутации има защото има разпространение на вируса. Мутацията е случайно явление което се случва веднъж на определен брои копирания на вируса. Тоест колкото повече заразени хора толкова повече мутации. Колкото по-малко разпространение на вируса толкова по-малко мутации. Не случайно мутациите възникваха в страни не ограничаващи разпространението на вируса, а не в страни с масова ваксинация. Израелска мутация няма, а там са ваксинирани 60% вече. Там обаче вече епидемия практически няма. Активните случаи в момента са под 300 човека, а новите случаи на ден са под 30 човека.

    Коментиран от #11, #15, #28

  • 10 Анти

    19 3 Отговор
    Референдум за излизане от peдофилския съюз и то незабавно, защото инак ще е късно!
    Колкото по-рано излезем от това змийско генздо, толкова по-голям шанс имаме да оцелеем.
    Това е фашизъм в нови и още по-извратени форми! Ограничаване на всички права и свободи и заробване от фармакологичните компании!
    Мислете, хора! Мислете!

    Коментиран от #13

  • 11 Слушай

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ваксиниран":

    Слушай! Запази мнението си за себе си!
    Не сме длъжни да ти четем проповедите и няма да одобрим действията ти! До колкото това се отнася замо за теб, то имаш право да си набиваш каквото искаш и където искаш. Но не натрапвай на другите поведението си, само и само да оправдаеш собственото си овчемислене!
    И не парадир с това ВАКСИНИРАН, защото повечето от хората във форума това ги разсмива и те подиграват. Лоша услуга си правиш с тоя ник! Все едно да се пишеш "безмозъчен".

    Коментиран от #16

  • 12 Мислете хора

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксиниран":

    Необходимостта от подписване на т.нар. Информативно съгласие за тази ваксинация превръща всички ваксинирани в доброволци в най-големия медицински експеримент до момента. Няма какво да се самозалъгваме за това.
    Не знаят един от най-важните показатели на ваксината - колко трае имунитета, но са сигурни в безопасността им.
    Хората са много наивни и вярват в откровени лъжи.

    Коментиран от #23

  • 13 Казуар

    0 8 Отговор

    До коментар #10 от "Анти":

    Я по добре се прегледай при д-р Гълъбова.
  • 14 фактор

    4 3 Отговор
    Сертификатите не важат за страни извън ЕС тогава за какво са ни !
  • 15 Христо

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ваксиниран":

    А шведска мОтация? Беларуска мОтация? Къде са?

    Коментиран от #18

  • 16 Ваксиниран

    4 13 Отговор

    До коментар #11 от "Слушай":

    Защо да си запазя мнението за мен защото аз мога да аргументирам за разлика от вас вярващи в “правилните теории за лошите ваксини” ли? Или заради това, че съм бил толкова ”тъп”да се ваксинирам и още съм жив и теорията със “смъртоносните ваксини” ви издиша? Защо да мълча да не се разбере точно колко струва вещото мнение ли?
  • 17 Коко

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ваксиниран":

    Наблюдения???? От декември ваксинират, това са 6 месеца "наблюдения" и десетки хиляди нежелани действия с трайни щети + хиляди умрели. Достоверни наблюдения. Айде нема нужда...от маймунизация.

    Коментиран от #20

  • 18 Ваксиниран

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Христо":

    Ако очакващ да получиш достоверна информация от Беларус управляван от Лукашенко много има да чакаш. Не в всяка стана с голямо разпространени обезателно възниква определена мутация и не обезателно тя да бъде открита, но пък няма нито един случаи в страна с изключително ниско разпространени да възникват мутации. Това за какво говори? За това което казах вече ако няма разпространение няма и мутации.

    Коментиран от #19

  • 19 Хор

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ваксиниран":

    Защо продължаваш със словесната конвулсия? Тези така наречени аргументи, които натрапваш са сами по себе си аргумент за несериозната ти заинтересованост по въпроса.

    Коментиран от #21

  • 20 Ваксиниран

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "Коко":

    Пропаганда само. Къде са умрелите къде са многото странични ефекти. Ваксинираните в света са вече почети един милиард. Колко са въпросните случаи които уж са предизвикани от ваксините и колко са същите случаи сред не ваксинираните. Никой не очаква,че ваксината гарантира безсмъртност, че новината за починалите да и се предава някакво значение. Ваксинирани хора умират както и не ваксинирани. Ваксинирани хора се разболяват от всякакви други болести както се случва и с не ваксинирали се. Ако се ваксинират масово хора с много заболявания в напреднала възраст е напълно естествено и логично сред тях да има и починали въпроса е,че този брои е напълно същия на хората в същата възрастова група в същата страна които не са се ваксинирали.
  • 21 Ваксиниран

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Хор":

    А ти си серозно заинтересован и затова са се информирал от “най-достоверния” източник на информация нали. Въпроса е, че няма логика и доказателства и обосновка, а само изказвания, теории и манипулативни интерпретации в тези твоите информации.

    Коментиран от #22

  • 22 Хор

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ваксиниран":

    Обърни внимание и може би ще забележиш, че не предоставям информация. Просто поставям под въпрос твоето псевдомнение (защото мнението не е твое дори) и псевдоинформираност (защото очевидно се информираш избирателно), и констатирам глупостта ти.

    Коментиран от #25

  • 23 Ваксиниран

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Мислете хора":

    Имунитета трае поне 6 месеца което е доказано вече. Ако се окаже по-дълъг добре, но и ваксинация два пъти в годината е нещо напълно приемливо и оправдано.
    Вземи прочети какво точно подписващ при ваксинация, а не пиши глупости. Единствено се подписващ, че искаш да бъдеш ваксиниран с еди си коя ваксина и, че се си запознал с противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции описани в характеристиката на ваксината. Нищо повече от това. Когато в болницата ти правят определени манипулации също се разписващ, че си съгласен и си запознат с това което ще ти правят, но то не значи, че не можеш да си търсиш правата по съдебен път ако смяташ, че са ти накърнени.

    Коментиран от #24

  • 24 Дени

    0 11 Отговор

    До коментар #23 от "Ваксиниран":

    Няма смисъл да отговаряш на невежи хора, аз също се ваксинирах всичко в този живот е риск "Който играе печели".

    Коментиран от #26

  • 25 Ваксиниран

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хор":

    Всеки уважаваш себе си човек формира своето мнение на базата на информация и аргументи, а не на вътрешно чувство или изказвания на други хора които не мога да бъдат защитени с логика и аргументи, а само твърдят, че нещо е по определен начин. Аз приемам всяко мнение което може да бъде защитено и доказано, но голи твърдения от които и да са изказани не приемам за достоверни по-никакъв начин. Когато твърдиш нещо трябва най-малко да можеш да кажеш защо го твърдиш. Защото така ми харесва или защото еди си кой го казва, а той е най-великия не е аргумент Специалисти има, но те си служат с аргументи и могат да защитят своите изказвания, а ако не могат дори и да са специалисти значи просто спекулират и правят пропаганда.
  • 26 Хор

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Дени":

    Това някаква хазартна мантра ли е? "Всичко в този живот.., който играе..". Страхотна проникновеност! Има повече истина в израза "всичко е химия".

    Коментиран от #27

  • 27 Дени

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Хор":

    Химия има мн. повече в храната която ядеш и водата която пиеш.
  • 28 ВТв

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ваксиниран":

    "Мутацията е случайно явление което се случва веднъж на определен брои копирания на вируса''. Не се случва на "определен брой". По време на репликация вирусът се адаптира, към всичко, "което му пречи" за да се репликира. Това което му пречи е имунния отговор на всеки индивид. В този смисъл генетичното разнообразие на популацията също има значение за разнобразието в мутациите. Инфекцията се репликира във всяка клетка на организма, така че човек може да се окаже с много фенотипове на един и същ вирус, развивайки дадено заболяване. Под мутации се разбират спонтанни мутации, като само една част от тях са успешни за вируса. РНК вирусите мутират често, което ги прави по- адаптивни. / голяма част от мутациите са неуспешни, но пък вероятността "да се уцели подходящата е по- голяма/ Това дали даден вирус ще е по- опасен или по- малко опасен след мутация зависи от "гостоприемника'' /заразения/ и външните условия като числеността на популацията. По- голяма популация може да направи вируса по- смъртоносен отколкото по- малка популация.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 До коментар 3

    3 3 Отговор
    Някой от ВАКСИНИРАНИТЕ даже ми ги погребаха...
    Уникално

    Коментиран от #33

  • 30 Клаус Шваб

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксиниран":

    Бог да та прости! Скоро и жито ша има за зомбираните
  • 31 Ваксиниран

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "ВТв":

    Процеса мутация е напълно случаен и пропорционален на боря копирания(репликации). Вируса се приспособява чрез този случаен процес. Но вирусите не мога да правят целенасочено мутации те не са “интелигентни”, а разчитат само на случайността. Веднъж получела се дадена мутация ако тя дава някакво предимство на вируса тя чисто еволюционна става доминираща. Вероятността за възникване на мутации е винаги една съща и е свързана само с броя на копиранията на вируса. Тези копирания се случват в всеки един заразен човек. Ако човек неможе да се изчисти далго време от вируса при него има много повече копирания на вируса и съответно статистическата възможност за мутации се увеличава много. Именно това е причината при хора с проблеми в имунната система се откриват често такива мутации, а и на много места именно в такива хора се търсят целенасочено чрез изследване на проби от тях. Но боря на копиранията на вируса зависи и от боя на заразените хора тоест разпространението на вируса. При повече заразяване вероятност за възникване на мутации нараства прогресивно. Мутации възникват и при заразени хора без никакви проблеми с имунния отговор. Имунния отговор на всеки индивид е специфичен да и той определя времето за което този човек се изчиства от вируса. Това време пък определя броя копирания на вируса в съответния човек. Вероятността за възникване на мутация е чиста статистика връзката с имунитета е единствено и само времето което има вируса да се копира. Ваксинирания човек
  • 32 Ваксиниран

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "ВТв":

    Ваксинирания човек дори и да се разболее тай като заболяването е много по-леко и кратко съответно вероятността в него да възникне мутация е в много по-малко отколкото в един не ваксиниран човек. Ваксините няма как да предизвикат мутации. Ако се появи на базата на случайността мутация заобикаляща напълно или частично имунитета създаден от дадена ваксина тя може да се разпространява и сред ваксинираните и това и дава еволюционно предимство, но и без ваксина тази мутация е щяла да си възникне. Абсолютно антологично стоят нещата и с естествения имунитет след преболедуване. Вируса мутира и ако има достатъчно копирания в него ще възникна мутации които заобикалят и естествения имунитет. Голямата разлика е че при масово и високо скоростна ваксинация вируса няма това време за да стане до такава мутация. Именно заради това масовата ваксинация може да унищожи напълно един вирус мака и той да е мутиращ , а естествения имунитет няма как да направи това. Той няма как да се случи масово и бързо за цялото население едновременно. Ваксинацията може не малко стани показаха че става за съжаление има и такива страни като нашата които са на другия полюс с ваксинацията. Именно то гарантира възникването на нови мутации, а не самото ваксиниране.
  • 33 Ваксиниран

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "До коментар 3":

    Колко точно са погребаните защото в света почети един милиард са ваксинираните вече?
  • 34 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    4 1 Отговор
    Нали това си им беше целта от миналата година? Уж било дискриминативно. :D
  • 35 бай Георги

    0 0 Отговор
    Всички световни институции са сборища на сатанисти.