Last news in Fakti

10 Юни, 2021 10:43 1 675 3

Китай одобри нова ваксина

  • нова ваксина-
  • имунен отговор-
  • одобрение-
  • клинични изследвания

Това е петата неактивирана ваксина срещу COVID-19, получила официално одобрение в страната

Китай одобри нова ваксина - 1
Снимка: БГНЕС

Китай одобри седмата разработена в страната ваксина срещу COVID-19. Тя е дело на Института по биомедицина към Китайската академия за медицински науки, съобщи „Радио Китай“.

Данните от първа и втора фаза на клиничните изследвания са показали, че ваксината е безопасна и ефективна, предизвиквайки бързо имунен отговор. На 14-ия ден след втората доза степента на сероконверсия на неутрализиращи антитела и S-протеина на SARS-CoV-2 е достигнала съответно 96% и 99,33%. Изследванията също така показват, че антителата, предизвикани от ваксината, могат да неутрализират различни варианти на новия коронавирус.

Ваксинирането изисква две дози с интервал от две до четири седмици за изграждане на имунитет при реципиентите. Очаква се производственият капацитет да достигне 500 милиона до 1 милиард дози годишно.

Това е петата неактивирана ваксина срещу COVID-19, получила официално одобрение в Китай, което ще увеличи производствения капацитет на този тип ваксини в страната до около 6 милиарда годишно, което е достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене.

Националната комисия по здравеопазване съобщи в сряда, че до момента са приложени 808,96 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Съобщението дойде три дни, след като Дзън Исин, заместник-директор на комисията, потвърди пред медии, че Китай има за цел да ваксинира около 70 процента от целевото си население до края на тази година.

Останалите четири неактивирани ваксини, одобрени за масова употреба, са разработени от компаниите „Синофарм“, „Синоваки“ и „Кантай“. Китайските здравни власти дадоха разрешение за използването също и на две векторни ваксини – на тиендзинската компания „Кансино“ и екип на Института за военна медицина към Китайската академия за военни науки, и на „Джъфей Лонгком“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акъл

    1 0 Отговор
    Който има наука, има успехи!
  • 2 Какххкк

    1 0 Отговор
    Да не вземат да одобрят нов вирус.
  • 3 УЖАС

    0 0 Отговор
    КАТО ПРЕЦЕДИХ ПРЕЗ ТЕНЗУХ ВАКСИНАТА ВЪТРЕ ИМАШЕ СУМА ТИ ЧИПОВЕ С АНТЕНКИ КОИТО МЕ СНИМАХА !