10 Юни, 2021 17:05 5 935 18

Ваксинирани, но болни от COVID-19. Защо?

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • болни-
  • здраве-
  • пандемия-
  • вирус-
  • имунна система-
  • възрастни хора

Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора, отколкото при възрастните

Ваксинирани, но болни от COVID-19. Защо? - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от берлинската клиника "Шарите" са намерили обяснение на въпроса защо в някои старчески домове избухват нови огнища на зарази от коронавирус, въпреки че възрастните хора са ваксинирани с две дози. Резултатите от две студии по въпроса бяха публикувани в специализираното научно списание "Emerging Infectious Diseases" ("Нови инфекциозни заболявания"). От тях става ясно, че имунната система на по-възрастните хора не реагира така ефективно на ваксината, както имунната система на по-младите. Затова е особено важно обслужващият персонал и посетителите в старчески домове и болници да са непременно имунизирани срещу коронавирус. Особено съществени остават също хигиенните мерки и тестването. Учените твърдят също, че при по-възрастните навярно ще е необходима трета, бустерна доза ваксина, с цел да се повиши техният имунитет срещу COVID-19.

Възрастните хора и ефектът на ваксината

Учените от "Шарите" са анализирали огнище на зараза в берлински старчески дом. През февруари там са се заразили 11 болногледачи, които не са били напълно имунизирани, както и 20 възрастни хора в дома. Установен е бил вариант Алфа на коронавирус (B 1.1.7), по-известен досега като британската мутация.

16 от заразените 20 възрастни обитатели на дома са били ваксинирани с две дози от препарата на BioNTech/Pfizer. Четиримата неваксинирани прекарали толкова тежка форма на COVID-19, че се наложило да бъдат лекувани в болница. Само една трета от имунизираните са имали симптоми на зараза като кашлица или задух. Двама от ваксинираните жители на дома са починали, но се предполага, че основната причина не е била COVID-19.

"От една страна си проличава, че ваксината е успяла като цяло да защити добре жителите на дома, защото протичането на болестта при тях е било значително по-леко", казва Виктор Корман, заместник-ръководител на лабораторията за коронавирус в Института по вирусология. "В същото време взривът от нови зарази показва, че силният ефект от ваксината понякога не се проявява изцяло сред по-възрастните хора." Във второто проучване са били сравнени имунните реакции, предизвикани от препарата на BioNTech/Pfizer сред пациенти на частен лекарски кабинет на възраст над 70-годишна възраст и сред служители на клиниката "Шарите" със средна възраст 34 години.

Ваксината пази младите по-добре

Анализът на кръвните проби показал, че само 3 седмици след първата доза близо 87% от по-младите са имали вече антитела срещу Sars-CoV-2. Само 31% от по-възрастните обаче са разполагали с антитела. Един месец след втората доза ваксина почти всички по-млади хора (99%) са имали наличие на специфични антитела в кръвта. Сред по-възрастните хора този процент е бил 91 на сто. Установено било също, че у по-възрастните хора антителата съзряват по-бавно, което означава, че те по-слабо "улавят" вируса. Втората важна функция на имунната реакция - т.нар. Т-клетъчен отговор - също е бил по-слабо изразен сред възрастните хора. "С други думи, нашето изследване показва, че имунният отговор при по-възрастни хора е значително по-бавен и не достига нивото на защита, което се регистрира при по-младите", обобщава Лайф Ерик Зандер, експерт по въпросите на ваксините от Клиниката по инфектология и пневмология.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    51 2 Отговор
    Как защо? За да има бустери по 4 на година. Ако не вземеш дозата почват едни такива болежки, болки във врата, главата, а за по притеснителните - ускорен пулс и паникатаки.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    50 1 Отговор
    И кво прайм сега🤔, ваксинирани но пак болни....
    Вече търсят под вола теле......

    Коментиран от #14

  • 3 тарикату

    39 4 Отговор
    щом са ваксинирани, значи са болни, само че от умствено изоставане.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    42 3 Отговор
    Не е от това бе късогледи!Тези,които са създали НЕщото са го нагодили да атакува определена генотипна група..........Те не са късогледи и са го създавали дълго!Когато се ваксинираш ти не решаваш проблемът си,за не среща с НЕщото!Ваксината те прави по слаб ,ако нещото е опасно за твоя генотип и е абсолютно неутрална,ако Нещото не иска да те атакува!!Със страхът и фашистките си методи убихте маса Народ,които щяха да живеят,ако им обръщахте внимание на болестите и не се криехте зад Ковид 19!Разболяват се,защото имат АНТИтела изградени от среща с НЕщото и им Слагате Ваксината!И мрът и не сте убийци!

    Коментиран от #6

  • 5 DW-пропаганден машинен

    22 4 Отговор
    DW, аве вие не разбрахте ли, че вируса е по-умен от вас!!! Ай 'ся питайте, Защо?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Майко мила":

    Това ,че можеш да пишеш не те прави човек!Първо се погледни в огледалото и тогава давай мнение!Пътя по ,който вървиш други са го минали отдавна.......умнико!Бъди здрав!от една година го пиша това,ако имаше нещо човешко в погледа ти,щеше да си кажеш...Дали пък не е така и да вземеш мерки!Пиша за хората,които имат нужда от подкрепа и знания,а на такива като теб -празнодумци само Шах и мат!Да те мръдна по чешки....
  • 8 ivan

    9 1 Отговор
    трагедия,това е само на4алото
  • 9 Ти да видиш...

    4 21 Отговор
    Ваксините се създават, пациентите да създадат имунитет...Никои не казал, че като си ваксиниран не можеш да се разболее...Просто изкарваш самото ззаболяване, по леко или безсимптомно .
  • 10 Основната

    23 3 Отговор
    цел на ваксините е да отслаби имунитета и така ставаш лесна плячка за всякакво заболяване.
  • 11 Гост

    13 0 Отговор
    Цитат:"Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора, отколкото при възрастните", ам те младите хора не са рискова група бе бу дали. Младите заразени или го прекарваха леко или са безсимптомни. Според СЗО вероятността да се умре от ковид при под 70годишните е 0,05процента. С една дума ковид ваксината е безсмислена за младите.Обаче юруш давай боцкай и незастрашените групи, фармабизнеса да върви и да намаля населението.

    Коментиран от #12

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Според статистика на СЗО да се разболееш от Ковд повторно вероятноста ,която МНОГОКратно ви давах в този сайт е 0,00005%.......А,сега ми кажете колко ОБЩЕСТВЕННИЦИ бг ,го караха няколко пъти..........Белодрешкови бг са добри както в разфасоването на хора така и в лъжата Ковид за бг популация!
  • 13 Рошко

    8 0 Отговор
    Щото на лъжата краката са къси, язък за малоумните ковид идиоти
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. А знаеш ли, в разните старчески домове, пламнали от Ковид-19 на какво яко "ЗОБЕНЕ" са били подложени беззащитните питомци, ужким за тяхно добро???
    Прилагат тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
  • 15 ARGON

    6 0 Отговор
    Еврейската медия Дойче Зеле пак бълва Ковид-пропаганда и лъжи. Типично по еврейски.
  • 16 Тодор К

    2 0 Отговор
    деним 1 , Деним 2 ... брат,чет много са ни навити
  • 17 Без Мен

    2 0 Отговор
    Който ще да се боде и по 100 пъти с тез Х**НИ
  • 18 Гуци

    3 0 Отговор
    Просто ваксините скапват имунната система на хората, и ако са по-възрастни - вирусът ги лупка по-яко.