11 Юни, 2021 14:05 3 324 4

Не всички странични ефекти от ваксините са обичайни

  • ваксини-
  • странични ефекти-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • пандемия-
  • главоболие

Главоболието, умората и треската са обичаен отговор при поставянето на ваксина

Не всички странични ефекти от ваксините са обичайни - 1
Снимка: Shutterstock

Временните странични реакции след поставена ваксина срещу новия коронавирус са показател, че имунната система се активизира и реагира, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Главоболието, умората и треската са обичаен отговор при поставянето на ваксина, казват лекарите. "В деня след ваксинирането не бих планирал дейности, свързани с голямо физическо натоварване", съветва д-р Питър Маркс, който отговаря за ваксините в американското Управление за контрол на храните и лекарствата. Лично той е изпитвал чувство на умора, след като му била поставена първа доза от препарат срещу COVID-19. Какво всъщност се случва след поставянето на ваксина? Вродената имунна система се активизира, след като открие външен враг. Образува се голям брой бели кръвни клетки, което предизвиква възпаление. То създава усещането за втрисане, болезненост, умора и други странични реакции.

Бързината на реакцията на имунната система намалява с напредването на възрастта и затова по-младите хора по-често съобщават за странични реакции. А и някои ваксини предизвикват повече реакции от други, отбелязват експертите. Всеки реагира по различен начин. Ако не сте почувствали нищо ден или два след поставянето на препарата, това не означава, че ваксината не работи. Тя все пак е успяла да задейства т.нар. придобита имунна система, която ще осигури истинската защита от вируса, като произвежда антитела. Неприятна странична реакция от активизирането на имунната система понякога е временно подуване на лимфните възли като тези под мишницата. Затова експерти съветват жените, които планират да се ваксинират срещу COVID-19, да си направят мамография преди това, за да се избегне възможността подут възел да бъде сбъркан с рак.

Не всички странични ефекти в резултат на ваксините обаче са обичайни. При поставени стотици милиони дози ваксини срещу COVID-19 по целия свят и сериозно наблюдение на реакциите на пациентите, са установени няколко сериозни риска. Малък процент от хората, ваксинирани с препаратите на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън", съобщават за необичаен вид кръвен съсирек. Хората понякога проявяват сериозни алергични реакции. Затова е добре да останете след ваксинацията поне 15 минути в медицинския пункт. Така ще сте сигурни, че ако се появи алергична реакция, ще последва бърза медицинска намеса. Здравните власти се опитват да решат дали временното възпаление на сърцето, което е възможно да се появи при различни видове инфекции, може да се смята за рядък страничен ефект от РНК ваксините като тези на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна". Американските здравни експерти засега не могат да кажат дали има такава връзка, тъй като наблюденията им са ограничени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кил Гейтз

    7 2 Отговор
    Явно магнетизмът също е "рядък" страничен ефект, само няколко хиляди клипове има на различни хора в мрежата, ваксинирани с мрнк инжекции, за които удобно за сетен път пропускате да споменете в статиите за "минимални и редки странични ефекти". Дори в някакво предаване в масмедийна испаноговоряща телевизия се опитаха да разобличат тая "конспирация", но какви ли очи отвори водещия, когато телефон се залепи на ръката на човек от публиката...
  • 2 мироюб бенатов

    8 1 Отговор
    Като изпънеш копитата, май ще е единствен.
  • 3 Др. Хаус

    2 0 Отговор
    Питайте данчо пенчев той ,,знае,,
  • 4 ARGON

    4 1 Отговор
    Ковид-пропаганда, еврейски лъжи и манипулации.