11 Юни, 2021 18:00 3 358 15

Защо японски болници отказват да приемат пациенти с COVID-19?

  • пандемия-
  • япония-
  • здравеопазване-
  • болници-
  • пациенти-
  • коронавирус-
  • азия-
  • токио

Японското здравеопазване има славата на особено ефективно. Сега обаче колабира.

Защо японски болници отказват да приемат пациенти с COVID-19? - 1
Снимка: Shutterstock

Шидзуе Акита още помни как отчаяно се борела за глътка въздух, но трябвало да чака цели шест часа, докато екипът от "Бърза помощ" трескаво се опитвал на намери свободно интензивно легло в някоя болница на Осака. Когато най-сетне го намерили, за 87-годишната пациентка с коронавирус вече било твърде късно. Диагнозата гласяла: остро възпаление на белите дробове и отказ на множество органи. Две седмици по-късно жената починала. "Това е трагедия, причинена от хора", казва синът ѝ Казуюки Акита, който живее в Токио. "Това е адът."

Откъде тръгва проблемът?

Въпреки официално обявените общо 760 000 инфекции и над 13 000 починали от COVID-19, досега Япония се справяше с пандемията по-добре от други държави. Но ето, че сега, по-малко от два месеца преди началото на Олимпиадата, страната е в плен на четвъртата вълна на пандемията от коронавирус, а болниците са претоварени. Извънредната ситуация в региона на Токио и девет други префектури бе удължена до 20 юни.

Японското здравеопазване е организирано по германски образец и всъщност има славата на особено ефективно. Третата в света икономика разполага с 8412 болници и 1,25 милиона болнични легла. Изследване на ОИСР от 2019 поставя Япония дори начело на класацията по броя на болничните легла на глава от населението (13 легла на 1000 души) сред всички индустриални нации. За сравнение: Германия разполага с 8 легла на 1000 души население, а САЩ с 2,9 на 1000. Въпреки това японските болници се затрудняват да поемат всички болни от COVID-19.

В действителност едва 5% от болничните легла в Япония са заделени за лечението на пациенти с COVID-19, а тъй като всеки пациент с позитивен тест за коронавирус задължително се приема в болница, капацитетът на здравните заведения се оказа недостатъчен. "Япония има твърде ограничени възможности бързо да реагира на променящите се нужди в обществото", критикува Кенджи Шибуя, професор от King’s College в Лондон, който обяснява това с една местна особеност. В интервюта за печата Шибуя посочва, че възрастните болни хора в Япония обикновено се настаняват в болници, а не както е в редица други страни - в старчески домове или под наблюдение вкъщи.

В исторически план болниците в Япония са възникнали не както в Европа под патронажа на църквите и държавата, а са били предимно създавани от медици. Затова 80% от клиниките в страната се намират в частни ръце и повечето от тях извършват само амбулантни операции. Заразените с коронавирус обаче се смятат за скъпоструващи и проблемни пациенти, поради което болниците често отказват да ги приемат.

В резултат на това малкото на брой обществени здравни заведения носят основния товар от пандемията, а ръцете на правителството са просто вързани - то не може да разпореди на частните клиники да разширят легловата си база за COVID-19. Затова държавата се опитва да ги мотивира с парични премии от по 35 000 евро на всяко новооткрито интензивно легло. Засега обаче и тази тактика не дава резултат. Броят на интензивните легла, по данни на японското здравно министерство, се е увеличил незначително до 13,5 легла на 100 000 жители. В Германия броят им е близо три пъти по-голям.

"Здравеопазването колабира"

Най-очевиден е недостигът на легла в Осака - третият по големина град в Япония, където през май бяха регистрирани една трета от всички починали от COVID-19 в Япония. В момента в болниците на Осака има близо 1100 пациенти, почти толкова чакат спешно за болнично легло. Общо 4450 пациенти се намират вкъщи под лекарско наблюдение, а други 307 са настанени в хотел.

"С други думи: нашето здравеопазване колабира", казва Юджи Тода, директор на университетската клиника "Киндай". И то тъкмо в навечерието на летните Олимпийски игри, които ще се открият на 23 юли. В сряда, 9 юни, премиерът на Япония Йошихиде Суга обяви, че всички желаещи ще получат предложение за ваксинация до ноември. Досега в Япония са ваксинирани едва 11% от населението - най-ниската стойност сред индустриалните нации.

Автор: Торбен Бьоргерс


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    10 3 Отговор
    Ами за да не колабира японското здравеопазване, трябва да бият шута на т.нар. олимпиада. Швабата има още вурст да изяде, докато стигне икономиката на Япония.

    Коментиран от #3

  • 2 Гошо

    7 5 Отговор
    Е как така ,ДВ са объркали Япония с Русия Сигурно става въпрос за някой курилски остров с японско име Така ще да е
  • 3 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Хахахаха поликлиниката и болницата са две различни неща ве дойче. Да, много клиники са частни, но големите болници- изключително държавни. Освен това, частниците в Япония не са като частниците у запада. Знаят си мястото и функцията много добре.
  • 4 Патето Яки

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Шидзуе Акита още помни как отчаяно се борела за глътка въздух.......................Публикувано във факти.бг: Две седмици по-късно жената починала.....................
    как помни жената след като е починала?????
  • 5 Патето Яки

    8 3 Отговор
    При нас не 6 часа а даже не приемаха при положителен тест а само ако на може да диша от плеомония и ако има легло. Някой си умряха на стълбите както се говореше в чакане други ги връщаха.

    Коментиран от #13

  • 6 Хо хо хо

    2 1 Отговор
    Шибуя що не си седи в япония кво прави в Европа.

    Коментиран от #9

  • 7 DW-пропаганден машинен

    12 1 Отговор
    На DW дневните пропаганди за подържане на високо ниво на страх и стрес! Уникални изроди са тия, изобщо не им се връзвайте!

    Коментиран от #8

  • 8 бойчо

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "DW-пропаганден машинен":

    Абсолютно. Сигурен съм, че нищо вярно няма в статията.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    2 1 Отговор
    Ами да беше си купил компресор загриженият син, та да не чака
  • 11 Камикадзе 🛩

    1 1 Отговор
    Абе Дойче Зеле, страх ви е, че Джапана може пак да стане империя, затова отчаяно си изливате пропагандата, а? Големо шубе, нема що. Там за разлика от вас си знаят традициите. Знаете ли защо Дойче Зеле излива редовно п0мията си в сайта? Ами щото се нас*ира от страх, пък нали тези г*0вна требе да излязат отнекъде и така се получава п0мията.
  • 12 София

    5 1 Отговор
    SarsCov 2 е името на вирусът а Ковид 19 е наименованието на акцията. Всичко това е организирано предварително със предвидените загуби и печалби. Единственият начин да се спасите е да знаете че на никой не му пука за вашето здраве но все пак ви е оставена една малка вратичка- вашето съгласие и подпис. Но вие като сте заблудени и уплашени винаги ще предпочетете да делегирате друг да решава вместо вас а точно това се очаква от вас, да сте послушни и да се ваксинирате. Но истината е че болшинството е стато, което е лесно за манипулиране а целта е намаляване на населението. Според вас до момента кои загинаха от вируса и ваксините, тези които вярват и се страхуват от пандемията или онези, които си правеха пас без да се вживяват много в тази измислица? Да се знае че от ваксините има не само смъртни случаи но и много случаи на перманентни увреждания за здравето, които не са официално регистрирани. Това е не само експеримент в сферата на медицината Но намаляване на населението и овладяване на масите на глобално ниво - пакет три в едно.
  • 13 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Патето Яки":

    Ами, защо да приемат някого в болница, само защото един тест показал положителен резултат, а човекът имал хремичка (примерно)? Естествено, че това е състояние за домашно лечение. Болнични грижи изискват тежките случаи на които и да е заболявания! Лекарят и сестрата не са там, за да ти бършат нослето.
  • 14 abv

    3 0 Отговор
    Пълни глупости!Някой отявлен соросоид и ковид пропагандатор я е писал тази статия.Може би,защото японците масово и повсеместно отказват да се ваксинират.Японците не са глупави,нали така?Мислите ли,че не могат да измислят ваксина и те?Айде нема нужда.
  • 15 ТОЛУП

    1 0 Отговор
    760 000 инфекции и над 13 000 починали от COVID-19В ЯПОНИЯ , ИЗЛИЗА ЧЕ ТУК СМЕ НАЙ - ЗЛЕ В СВЕТА ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЪПАКА ОТ БАНКЯ !