11 Юни, 2021 15:40 7 292 30

"Нова вълна": защо Делта мутацията се разпространява въпреки ваксините?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • щам

Ограниченията за пътуване засега навярно осуетяват по-широкото разпространение на мутацията

"Нова вълна": защо Делта мутацията се разпространява въпреки ваксините? - 1
Снимка: shutterstock

Британците почти бяха забравили коронавируса, но ето, че сега инфекциите отново растат - въпреки че повечето хора са ваксинирани. Причината е бързо разпространяващата се Делта мутация. Защо ваксините не могат да я спрат?

Около 60% от хората във Великобритания са получили първа доза от ваксината срещу Ковид-19, а над 40% са ваксинирани вече два пъти. Въпреки това инфекциите в страната растат. След като броят на новите зарази беше спаднал до около 20 на 100 000 души в рамките на седем дни, сега те отново скочиха до близо 50. Значително се е повишил и броят на пациентите, приемани в болница. Учени вече говорят за начало на нова пандемична вълна.

Делта мутацията: какво се знае за нея

Причината за това развитие очевидно е т.нар. Делта-вариант на коронавируса, който за пръв път беше открит в Индия. Тази мутация междувременно е широко разпространена и във Великобритания - преобладаващата част от новите инфекции там са свързани именно с нея. Регистрират се и все повече регионални огнища на зарази с висок брой нови инфекции.

Джени Харис, ръководителка на британската Здравна служба, предупреди, че вариантът Делта междувременно е преобладаващ в цяла Великобритания. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропускат втората доза, защото това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, изготвен от британското здравно министерство, обяснява бързото разпространение на варианта Делта с две основни причини. Първо, въпросната мутация изглежда е значително по-прилепчива както от първоначалния вариант на вируса, така и от варианта Алфа, както вече се нарича британската мутация.

Оказва се също така, че заразените с варианта Делта очевидно пренасят инфекцията върху много повече хора. Лабораторни изследвания показват освен това, че при заразените с Делта мутацията вирусите се размножават много по-бързо в организма.

Втората причина е, че ваксините срещу Ковид-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. Особено след първата доза защитата от зараза явно е значително по-ниска от очакваното. Британско изследване, което още не е проверено от независим източник, стига до извода, че еднократно ваксинираните са защитени само до около 34%, вместо очакваните 51%. След втората доза тази разлика намалява: ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва от Ковид-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а ваксината на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация сериозно увеличава защитата.

"Делта мутацията ще се наложи в Европа"

Ограниченията за пътуване засега навярно осуетяват по-широкото разпространение на мутацията Делта. От друга страна тя е явно по-силно прилепчива. Затова в дългосрочен план може да се очаква, че тя ще се наложи над Алфа мутацията, дори и да няма внос на нови инфекции отвън.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, също смята, че вариантът Делта ще се наложи в Европа. От решаващо значение тогава ще бъде дали Делта ще доведе до повече заболявания от Ковид-19 и повече тежки форми на болестта. Засега това все още не може да се предвиди.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гръндж

    73 3 Отговор
    Причината е бързо разпространяващата се Делта мутация. Защо ваксините не могат да я спрат? ЗАЩОТО Е ПУСНАТА ОТНОВО ОТ НЯКОЯ БИОЛАБОРАТОРИЯ. ЗАТОВА.

    Коментиран от #7, #14, #17

  • 2 ясно е

    45 6 Отговор
    За да може да нашиете още една експериментална ваксина на кукофелниците опитни мишки. А и още комисижнни.
  • 3 Ася

    60 4 Отговор
    Стига вече глупости,то не бяха щамове то не бяха мутации.Хората се умориха от това.Всичко това е да се усвоят милиардите от производителите на ваксини.Вируса ще го има така както го има и грипа и няма нищо страшно.СТИГА С ТИЯ ОГРАНИЧЕНИЯ-ПИСНА НИ !!!
  • 4 Рошко

    56 1 Отговор
    Дааааам пригответе се за четвърта вълна после пета, за делта мелта иначе как се командорят 7,5 милиарда овце
  • 5 Санитар

    41 4 Отговор
    Причината е във ваксините и Те го знаят много добре.При грипните ваксини е същото един порочен кръг
  • 6 трясъ

    20 8 Отговор
    Ваксините срещу Ковид-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. ВКАРВАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ "СПУТНИК"-А,ЗАЩОТО ЛОШО ВИ СЕ ПИШЕ!
  • 7 Ася

    39 1 Отговор

    До коментар #1 от "гръндж":

    Те ваксините нищо не могат да спрат,всичко е за много пари.Дано след време не се окаже,че тези ваксини създадени за 3 месеца са вредни за човешкото здраве.
  • 8 НА ТОЯ НА СНИМКАТА

    20 1 Отговор
    ЗА ЕДНА ГОДИНА МУ СЛОЖИХА ДЕСЕТ ПЪТИ ВАКСИНА😬ЯВНО Е ХАРЕСАЛ ДОКТОРКАТА♋

    Коментиран от #19

  • 9 Истината

    28 1 Отговор
    Е как защо - защото фармацевтичните компании трябва да спечелят трилиони, а политиците покрай тях милиарди. Сега ще направят уж нова ваксина /която ще си е същата като сегашната/ и когато отново ваксинират малоумниците ще измислят примерно гама мутация и процедурата се повтаря, така че вариантите са два - единия е хората /най вече гражданите на ЕС/ да се върнат робовладелския строй, а другия на робите да им писне и да измете шайката управляващи ЕС.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иво

    31 4 Отговор
    Днес имаме 0,5 % заразени с ковид 19,и носим маски,а миналата година при 7 % маските не бяха задължителни.Задушаваме се с тия маски,махнете ги безусловно а не тези които не са ваксинирани да са белязани с маски.
  • 12 Британците са

    37 4 Отговор
    Ваксинирани, затворени и пак се разболяват. Продължавайте да вярвате и се ваксинирайте.

    Коментиран от #18

  • 13 Еее

    16 2 Отговор
    Сега тези ваксинираните като свалят маските за да заразяват тогава ще има приливна вълна
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стей Хоум

    11 1 Отговор
    А бе стойте си у дома и не търчете като изоглавени!
    Бойкотирайте всякакви масовки, не тичайте при ДжиП-ката за всеки сопол и ще ги обезоръжите.
    Целта е да сте тихи и кротки-не разбрахте ли?
  • 17 хирургче

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "гръндж":

    Умничкия ми той. Отиваш в първото стрелбище и плащаш 60 стотинки и купуваш един, опитай се да запомниш - 9х18. Това е по евтиния патрон, пронеже е за руския Макаров. Ниска мощност , но достатъчна. Искаш един ПМ временно и си решаваш проблемите с прекалено високото самочувствие. Няма да боли, защото бозата в главата няма нервни връзки. Да не забравиш да оставиш една бележка, в която да обвиниш Борисов и ГЕРБ. И без това те са дежурните без вина виновни - нямя да им натежи, но поне ще си за последно актуален.

    Коментиран от #23

  • 18 Янакис

    7 18 Отговор

    До коментар #12 от "Британците са":

    Учителката по биология не ти ли е казала, че и ваксинираните се разболяват, но боледуват много по-леко. Този час май си прекарал в мазето с игла във вената. То от хероина се изтъпява. После се чудим защо днешните лумпени са толкова тъпи лумпени.

    Коментиран от #22

  • 19 Ай стига бе

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "НА ТОЯ НА СНИМКАТА":

    Изобщо не си прав. Не 10, а 110 пъти я публикуват тая снимка вече. Станаха смешни, нямат 5 лева да си купят една нова снимка от shutterstock.
  • 20 БКПатки

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Всички са гяволи, само ти не си. Не си но ги разбилаш работите. Браво. Е един колега много остроумно уе решил проблема с такива като теб. Чети № 17 и следвай инструкциите стъпка по стъпка. Планетата Земя и без това е пренатоварена. Изчезването на няколко същества, които са толкова на пред в интелектуалното си развитие, че освен да пишат глупости и да прозвеждат метан, за друго не стават, ще и се отрази благотворно.

    Коментиран от #24

  • 21 ДжафДжаф

    15 1 Отговор
    14000 теста и само 100 положителни. Като се има предвид, че хората се тестват или когато им предстои пътуване или, когато имат някакви симптоми, никой не може да ме убеди, че не е далавера и източване на пари. Верно, че симптомите са подобни на грипа, но в момента поне официално грип няма.

    Коментиран от #26

  • 22 Ама ти

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Янакис":

    Верно ли си толкова наивен? Като повечето. :))
  • 23 Аааа

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "хирургче":

    Е той ако иска може и да го направи, а ти за кеф ходи си боцни още няколко файзера- може и отзад. Би хепи.
    А и да не забравя- вземи със себе си и вожда ви. То и без това му е гот да го шият отзад по симитлийски.
  • 24 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "БКПатки":

    А ти чети колега №23
  • 25 Спутник V

    7 2 Отговор
    най добрата ваксина!
  • 26 xaxaxaxaxa

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ДжафДжаф":

    Кой ще си губи времето да убеждава някакъв безполезен Ганьо в каквото и да било? Твоята стойност е теглото ти в тор.

    "ПоНе ОфИцИаЛнО ..."
    Безполезеник, 2 грипни щама се смятат за изчезнали в момента... Но ти откъде да знаеш. В чалготеката не се говорят тези неща.

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 27 хахахахахахаха

    3 1 Отговор
    Ганьовците са типичен пример за Dunning–Kruger ефект...
    В техния конкретен случай... колкото са по-кухи, за толкова по-умни/просветени се смятат.
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    И управлението на кух мутро-"пожарникар" доказва нивото им.
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Най вероятно в Страна,която има над 100 милиона население и има Много вакснинирани ще се създаде нов щам,който ще бъде опасен както за тях,така и за всички по света!Това мисля,че Ще постигнете с ваксините!Ако имаме Власти,трябва да забранят влизането в бг на англосоксонци,руснаци,индийци ,фащ,ако искат да няма повече болни!
  • 29 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ТРЯБВА ВАКСИНА И В ГЪ.ЗА ....КАТО ВИ ГОВОРЕХ,ЧЕ ВАКСИНИТЕ НЯМА ДА ПОМОГНАТ И ВИЕ ВСИЧКИ СИ УДРЯХТЕ-ЗАЩОТО Е МОДЕРНО....ЯКО ТРОВЕНЕ ПАДА С ТЕЗИ ВАКСИНИ....НО ВСЕКИ СИ РЕШАВА САМ

    Коментиран от #30

  • 30 волен сидеров

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "волен сидеров":

    ЩЕ ПОМОГНЕ САМО -ЕДНО-ВЯРАТА В БОГ И ДА СТАНЕМ ПО ДОБРИ ХОРА ЕДИН КЪМ ДРУГ-ТОГАВА И БОГ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ НА ВСИЧКИ