ФАКТИ.БГ

Цифровият сертификат на ЕС е символ на това, което Европа отстоява

Работим най-добре, когато работим заедно

Публикувана: 14 Юни, 2021 13:51
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1457
Цифровият сертификат на ЕС е символ на това, което Европа отстоява
Снимка: БГНЕС/ EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.

Днес председателите на трите институции на ЕС – Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, присъстваха на официалната церемония по подписването на Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19, което отбеляза края на законодателния процес. По този повод председателите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен и министър-председателят Антонио Коста заявиха:

Цифровият сертификат на ЕС за COVID е символ на това, което Европа отстоява. На Европа, която не може да бъде разклатена от изпитанията. На Европа, която се обединява и расте, когато е изправена пред предизвикателства. Нашият Съюз показа отново, че работим най-добре, когато работим заедно. Нашите институции постигнаха съгласие по Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 в рекордния срок от 62 дни. Паралелно с работата в рамките на законодателния процес ние изградихме и техническия гръбнак на системата – портала на ЕС, който стартира на 1 юни.

Можем да се гордеем с това голямо постижение. Европа, която всички познаваме и която всички ние искаме да видим отново, е Европа без бариери. Сертификатът на ЕС ще позволи на гражданите да се възползват отново от това най-осезаемо и ценено право на ЕС – правото на свободно движение. Подписаният днес регламент ще ни позволи да пътуваме по-безопасно през лятото. Днес заедно потвърждаваме още веднъж, че една отворена Европа е от първостепенно значение.

Цифров сертификат на ЕС за COVID

Целта на сертификата на ЕС за COVID е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Всички европейци имат право на свободно движение — включително когато не разполагат със сертификат, но сертификатът ще улесни пътуването, като притежателите му ще бъдат освободени от ограничения, като например карантина. Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще бъде достъпен за всички и:

- ще обхваща направена ваксинация срещу COVID-19, направен тест и преболедуване;

- ще бъде безплатен и достъпен на всички езици на ЕС;

- ще бъде на разположение както в цифров формат, така и на хартиен носител;

- ще бъде сигурен и ще включва цифрово подписан QR код;

Държавите членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифрови сертификати на ЕС за COVID, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве.

В допълнение Комисията пое ангажимент да мобилизира 100 милиона евро по линия на Инструмента за спешна подкрепа, за да подпомогне държавите членки при осигуряването на тестове на достъпни цени. Регламентът ще се прилага за срок от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г.

На 17 март 2021 г. Европейската комисия представи предложение за създаване на сертификат на ЕС за COVID, с който да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията. На 20 май съзаконодателите постигнаха предварително споразумение. На 1 юни стартира порталът на ЕС — техническият гръбнак на системите. Порталът позволява проверка на защитните елементи, съдържащи се в QR кодовете. След днешното му официално подписване Регламентът ще започне да се прилага от 1 юли, като за държавите членки, които се нуждаят от допълнително време, е предвиден шестседмичен период за постепенно въвеждане на сертификатите. 13 държави членки вече започнаха да издават цифрови сертификати на ЕС за COVID.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.2 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
На кратко
1 Отговор
Дигитални идео.и

Оценка:
-2 +32

Чипи чипи
2 Отговор
На печелившите - Честито!

Оценка:
-2 +31

Псевдоним
3 Отговор
"Вcички eврoпeйци имaт прaвo нa cвoбoднo движeниe — включитeлнo кoгaтo нe рaзпoлaгaт cъc ceртификaт, нo ceртификaтът щe улecни пътувaнeтo, кaтo притeжaтeлитe му щe бъдaт ocвoбoдeни oт oгрaничeния, кaтo нaпримeр кaрaнтинa."

Коментиран от #4, #23


Оценка:
-6 +9

Хаха
4 Отговор

До коментар #3 от "Псевдоним":


Всички са равни, ама некой са по равни

Оценка:
-1 +30

най-после разбрал
5 Отговор
Значи, няма да е чип, а цифров сертификат. А-ха.

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +30

АНТИВАКСЪР
6 Отговор
НЕ ВИ ИСКАМ НИТО МЕДА НИТО ЖИЛОТО,ЗАДРЪЖТЕ СИ ГИ!

Оценка:
-1 +27

🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
7 Отговор
Напротив, да се ограничават здравите и да бъдат принуждавани да се ваксинират е точно обратното!
Прочетете си Конституцията!

Оценка:
-1 +34

dfu
8 Отговор
Тез душмани махат това, с което примамиха хората в ЕС.

Оценка:
-1 +27

уплашен офчар
9 Отговор
Много мъй страх, дън мъ чипирват и следът га доим офсете !

Оценка:
-4 +3

ха-ха
10 Отговор

До коментар #5 от "най-после разбрал":


Няма да е подкожно, а с татуиран на врата QR код :-)

Оценка:
-2 +9

не е решение
11 Отговор
Един документ не може да гарантира никаква сигурност. Може да само да забави процеса на границите, усложни работата на иначе затъналата в бумащина администрация и създаде почва за корупция.

Оценка:
-1 +22

зленоз
12 Отговор
Не ни трябва ЕС или СС и НАТО! Трябва ни спокойствие и просперитет на България!

Оценка:
-1 +14

Можелитака
13 Отговор
Цифров концлагер, не е свобода или щастие това!

Оценка:
-1 +19

😷😷😷
14 Отговор
С една дума т.е. знак 🔯! Тъжен и жалък ден за Европа, каква "свобода на придвижване" ве Евроидиоти !?!?!?

Оценка:
-1 +19

Ковидарите
15 Отговор
Ковидарите победиха, към момента ! Гадното тепърва предстои! Колко от вас се могат сега сеободно да пътуват, а без да са жертва и експериментални мишки на Ковидарите ?

Оценка:
-0 +18

Казуар
16 Отговор
Другари и другарки, в детските градини не приемат неваксинирани деца.

Оценка:
-4 +2

Глупост
17 Отговор
Цялата тази глупост е изградена върху грешната теза, че ваксинираните не могат да пренасят болестта.
Иска ни се да е така, ама не е.
Ще видим колко ще издържи този цифров сертификат.

Оценка:
-1 +11

ГЕНОЦИД
18 Отговор
ЛЪЖА ПАК ЛЪЖА И ГЕНОЦИД ОРЯЗВАНЕ НА ПРАВАТА НА ХОРАТА.

Оценка:
-1 +6

Скептика
19 Отговор
И с какво по-точно да се гордеем, че ни маркират като стока и ни третират като лабораторни мишки-за това ли?

Оценка:
-2 +7

ИМПЕРИАЛИСТ
20 Отговор
COVID-19 (SАRS-СоV-2) не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни... "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +8

нашия
21 Отговор

До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


защо разрешават само по един плюс ...за теб трябва кой колкото може повече да има възможност да дава.....много точно казано

Оценка:
-0 +1

нашия
22 Отговор
Цифровият сертификат на ЕС е символ на това, което Европа отстоява-излиза че Европа отстоява QR кода а не свободата на хората

Оценка:
-0 +3

Варна
23 Отговор

До коментар #3 от "Псевдоним":


Къде ще пътуват ваксинираните като вече имам два примера на ваксинирани близки и не са никак добре едната с отекли крака , сякаш ще експоладират ( преди беше атлетична и слабичка ) другият отпаднал с температура и кашлица а си бяха толкова добре преди тази глупост, за един сертификат. Но пак не разбират какво става и се самоубеждават че след втората доза ще мине. Яд ме е като гледам си излагат на опасност живота. Хора които си мислил че познаваш добре, сега са някак странни и чужди. Ай са....кво толкоз ... една инжекцийка... нищо няма да ми стане.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Сергей Станишев
Лидерът на БСП обяснява живота на представители на Младежкото обединение на партията:
Животът не се изчерпва с няколко бетонни писти."

Още бисери
ТОП 5