Last news in Fakti

15 Юни, 2021 13:24 2 403 21

Сериозен успех! Германия мисли да сваля маските

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • маски

Фармацевтите приканиха за търпение, след като започнаха да издават дигиталните сертификати за ваксинация, предназначени главно за тези, които искат да почиват в чужбина

Сериозен успех! Германия мисли да сваля маските - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Намаляването на случаите на заразяване с коронавирус в Германия означава, че задължителното носене на маски на обществени места може скоро да остане в миналото. Това личи от изявление на здравния министър Йенс Шпан, публикувано в сутрешните вестници в понеделник.

"Трябва да продължим с етапите предвид спада в броя на заразените", каза Шпан пред медийната група "Функе".

"Като първа стъпка задължението да се носят маски навън всъщност може да отпадне".

В частите на Германия, където равнищата на инфекции е ниско, а на ваксинациите - високо, задължението за носене на маски на закрито също може да бъде постепенно отменено, добави той. Шпан обаче подчерта, че маските ще останат при някои обстоятелства, в които има някакво "съмнение", например при пътуване или среща с други хора на закрито.

Германските учители веднага се обявиха против отменянето на маските в училищата. Ханц-Петер Майдингер, председател на националната учителска асоциация, прикани към "възможно най-голяма предпазливост". Пред ДПА той каза, че "вирусът още не е изчезнал" и настоя маските да останат в училищната среда заедно с редовното тестване до края на учебната година, която ще настъпи през следващите седмици, но по различно време в различните провинции, пише БТА.

Фармацевтите приканиха за търпение, след като започнаха да издават дигиталните сертификати за ваксинация, предназначени главно за тези, които искат да почиват в чужбина. Техническите и организационни затруднения означават, че капацитетът е ограничен, казаха от асоциацията на аптекарите. Сертификатите трябва да бъдат във формата на QR код, издаден от ваксинационните центрове и сканиран на смартфоните.

Шест месеца след началото на ваксинационната кампания почти половината от населението на Германия е с поне една доза, сочат данни на Института "Роберт Кох" (ИРК), официалния орган за контрол върху заболяванията. Според тях 48,1 на сто са получили една доза, а 25,7 са вече изцяло ваксинирани.

В понеделник сутринта ИРК обяви, че за последните 24 часа са били регистрирани нови 549 случая, който брой за пръв път от над осем месеца е под хиляда. Обаче данните от уикенда обикновено са занижени, тъй като много от местните власти не докладват.

Намерението за сваляне на маските в Германия става след като в понеделник Дания отмени правилата за задължително покриване на лицето на почти всички обществени места. Правителството и повечето партии в парламента се споразумяха за отменяне на правилата, които действат от месеци.

Сега от пребиваващите в Дания се изисква да носят маски в обществения транспорт, когато не са седнали. А от 1 септември маските ще изчезнат напълно.

Остават обаче опасенията заради щама "Делта", идентифициран за пръв път в Индия, който доведе до увеличаване на нивото на нови инфекции във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мимишко

    18 1 Отговор
    Ура! Най после боко ще може да целува Меркел в устата!

    Коментиран от #7, #9

  • 2 честен ционист

    9 9 Отговор
    А на бас че на 6/9/2021 ще носите освен на лицето и памперс на гъзето, щото ще се мре яко.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    11 2 Отговор
    Започна се ‼ Маркираха в училище всички деца с ваксина‼Да знаели за баловете кой с кого контактува ‼

    Коментиран от #5

  • 4 Абе грандиозен успех е това

    20 2 Отговор
    Да си свалиш гащите пред афро-арабите е дреболия,маските са победата!
  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    "Гимназия в Ню Хампшир взе радикалното решение да маркира със знак неваксинираните си ученици, пише "Бостън хералд". Според представители на учебното заведение това се наложило, защото на учениците предстоял бал и било важно да се знае кой не е ваксиниран или кой е само с една доза ваксина, за да се проследят евентуални контакти по-късно."

    Коментиран от #21

  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    16 0 Отговор
    А после колко лош бил един чичко дето слагал звезди на едни хора ‼
  • 7 мироюб бенатов

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "мимишко":

    Там където я целува и преди не трябваше маска а щипка за носа
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    До 10 юли Германия,която днес е 40.77/100000 ще бъде под 10/100000,и това няма да се дължи на Ваксинацията....Тогава Неваксинирана бг ще е под 5/100000.......Днес Българите са на 27,768/100000!По добри за момента показатели от бг има единственно Румъния от евросъюза.......Не пишете за това,защо???

    Коментиран от #11

  • 9 та си

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "мимишко":

    отива! Вече няма да се кандидатира, а и няма кой да я избере. Уви, целувки няма да има.
  • 10 Миро

    7 3 Отговор
    Каквото и да има за Германия все е нелепо и тъпо. Смешна държавица с големи претенции която още не разбира че е на погрешен път. Изобщо не им отива. Нас кучета ни яли но Германия е станала за посмешище.
  • 11 Отговорът

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Защото не им изнася. Със или без ваксина беше въпрос на време вируса да се укроти. Както знаем ваксината предпазва от тежко боледуване а не от заразяване. Така че, мижай да те лъжа...

    Коментиран от #13

  • 12 един от многото

    5 0 Отговор
    Тъкмо германките бяха станали по-красиви и те ти ново 20!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отговорът":

    Не е доказано,че това дето наричаме Ваксина пази от тежко Боледуване!Това се казва от Рекламата,а ваксините имат 3 етапа на проверка!Англо-шведския бо..лук дет му смениха името не издържа и първи етап.......Но го произвеждат и някой страни ,като бг-територия доста закупиха от евтиното......Та,като започнат да боледуват тези дупчените с астрата тогава ще видим Леко,или тежко Боледуват!!!А,това,че не ги пази го доказват вашите нови англосаксонски господари.......Да са живи и здрави........

    Коментиран от #15

  • 14 От Щутгард

    10 0 Отговор
    Ще призовават, няма как. Излезе информация в Германия че са лъгали за реалния брой на интензивните легла. Болниците са получавали субсидии за запълване на интензивното и са хакали болни, дето не са били за там само и само да е пълно интензивното. И Меркелицата и правителството са знаели за таз лъжа и въпреки това закачиха цяла зима як локдаун.

    Коментиран от #16

  • 15 5ко

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пфайзера и модерната са същите боклуци. Само 1 от близките ми се ваксинира с астразенека и заяви, че никога повече не ще направи такава непростима глупост с коя и да е "ваксина". Другите са с модерна или пфайзер. Само един от тях твърди, че му няма нищо за сега. Повече не коментирам.
  • 16 5ко

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "От Щутгард":

    То заради това и много други "хуманности" светилото от световна величина по международно право Райнар Фюлмич, заедно с екип от световно известни учени по право и медицина, внасят документи за съд на престъпниците, виновни за пландемията. Изпратени са официялно много писма до политиците и правителства от различни държави на ЕС и др, където в прав текст се казва да не стават съучастници в това престъпление и че ще се търси отговорност.
  • 17 миро

    0 1 Отговор
    може ама на дали
  • 18 нов

    6 0 Отговор
    Д-р Джуди миковиц говори доста страшни неща за ваксинираните и че ставали един вид ходещи фабрики за патогени. Дали е вярно ? Щото аз продължавам да се притеснявам, че приятелят ми е инжектиран с АЗ, а аз категорично не искам и определено се страхувам от тези инжекции !
  • 19 Айайай

    2 0 Отговор
    Сваляме гащите.Смятай щом те ги свалят.Команда кръгом и след това .ХОДОМ МАРШ.Цункайте се сбибитко пак и ние да ги сваляме че вечени призля.
  • 20 Баце

    0 3 Отговор
    По-добре да не ги свалят. Да гледам тъ пите изражения на обикновения Ханс и наглите и лицемерни физио мутри на "елита" им.
  • 21 селтак

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Абе като чели нещо на маркировките от концлагерите взе да ми прилича тва нещо!