Last news in Fakti

22 Юни, 2021 15:04 1 297 9

ЕС поръча още 150 милиона ваксини "Модерна"

  • модерна-
  • ваксина-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • поръчка

Доставките се очакват до края на годината

ЕС поръча още 150 милиона ваксини "Модерна" - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия одобри изменение на втория договор с фармацевтичното дружество Moderna за активирането, от името на всички държави – членки на ЕС, на 150 милиона допълнителни дози през 2022 г.

Преразгледаният договор предвижда възможност за закупуване на ваксини, адаптирани към вариантите на вируса, както и ваксини за педиатрична употреба и бустерни ваксини. Благодарение на добре установеното сътрудничество с дружеството договорът гарантира също така своевременна доставка от третото тримесечие на 2021 г. до края на 2022 г. и възможността за адаптирането му към нуждите на всяка държава членка в зависимост от епидемиологичната обстановка в държавата членка.

Държавите членки имат възможност да препродават или даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX, като по този начин допринасят за глобален и справедлив достъп до ваксини в целия свят. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Осигуряваме 150 милиона допълнителни дози ваксини. Също така осигуряваме договор за гъвкавостта, от която се нуждаем, за да осигурим ново поколение адаптирани ваксини срещу COVID-19, които са ефективни срещу вариантите. Това ще ни позволи да защитим гражданите от новите варианти на вируса."

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: "Както беше договорено с всички министри на здравеопазването, осигуряваме диверсифициран портфейл от бъдещи ваксини, с още една ваксина срещу иРНК, която вече е доказала своята стойност. Трябва да сме готови за всеки сценарий и да мислим за една стъпка напред. Нашият комплексен подход ясно показа неговата стойност и ние ще продължим по този път, включително като разгледаме други технологии." Договорът с Moderna надгражда широкия набор от ваксини, които ще гарантират, че Европа има достъп до 4,4 милиарда дози, след като всички ваксини са доказано безопасни и ефективни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    10 2 Отговор
    Обявете България зона свободна от ваксинационния фашизъм и отворете границата й за неваксинирани образовани хора от Европа и ще станем водеща страна в света.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 мародер

    6 2 Отговор
    Защо ЕК поръчва ваксини? Някой подал ли е иск за нови количества? Кой им дава такива правомощия да израсходват толкова средства за нещо без което живота си продължава?
  • 3 русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Докато София е столица, не очаквай чудеса.
  • 4 asd

    1 2 Отговор
    "Здравен медиатор: Ромите не се ваксинират, защото ги е страх, че някой ще ги чипира"

    Сега само започвайте да броите сините венци...
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
    2-ма засега...
  • 5 завод

    5 2 Отговор
    ЕС поръча още 150 милиона ваксини "Модерна отрова".
  • 6 Ковидарите

    6 2 Отговор
    Някой вижда ли логика в това презапасяване !? Явно дори вирусът и да иска да изчезне те Ковидарите пак, ще пускат нов за да им върви бизнеса с ваксини? Като чуя "бустерни" и ми светва червената лампа, че обмислят "доживот"! Позволихме на тези ковидиоти да поробят и подчинят човрчеството, давате ли си сметка, че планират "епидемивта" да продължи с години, колкото им е изгодно?

    Коментиран от #8

  • 7 qwerty

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    " и ще станем водеща страна в света. "

    Я спри да дишаш лепило бе дегенерат.
  • 8 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ковидарите":

    Споко, като им залежи и се вкисне ваксината ще я шитнат насам.
  • 9 Рошко

    4 0 Отговор
    И 150 милиарда да поръчат все ми е тая денизчо, то само от цифри да ми се замае главата на човек, вие мисирките да не сте си направили турнир по надписване та на човек вече му се падат по най малко 5 ваксини