22 Юни, 2021 17:08 1 304 1

Не се очаква трета вълна на COVID-19 в Индия

  • коронавирус-
  • нова вълна-
  • вирусолози-
  • заразени-
  • нов щам

Няма научни доказателства или друга основа за прогнозиране на ново огнище на епидемията

Не се очаква трета вълна на COVID-19 в Индия - 1
Снимка: Shutterstock

Загрижеността относно възможността за отприщване на трета вълна на COVID-19 в Индия е неоснователна. Това съобщава вестник The Times of India , позовавайки се на водещите вирусолози в страната, предаде агенция „Фокус“.

„Няма научни доказателства или друга основа за прогнозиране на ново огнище на епидемията“, увери пред изданието вирусологът Виджая, бивш професор в Индийския институт по медицински науки.

Оперативната група за борба с COVID-19 на щата Махарашра, един от регионите в Индия с най-голям брой заразени и загинали след инфекция с коронавируса, увери, че няма доказателства за теорията за възможността за трета вълна от опасната зараза.

Ръководителят на държавния технически консултативен комитет на Карнатака по въпроса за мерките за защита срещу коронавирус М. К. Сударшан определи като малко вероятно възможността вирусът да донесе нова вълна от инфекции през следващите месеци. Според него обаче властите обсъждат план за действие в случай на трета вълна.

Според известния индийски вирусолог Джейкъб Джон, третата вълна на коронавирус в Индия не е невъзможна, освен ако не се появи напълно нов щам на COVID-19. „До края на юли пандемията ще се превърне в ендемит с по-ниско ниво на опасност, който ще продължи да намалява. С ефективна стратегия за ваксинация можем да се отървем от коронавируса тази година“, уверен е ученият.

Причината за тези мнения беше съобщението миналата седмица на директора на Индийския институт по медицински науки Рандип Гулерия. Той смята, че „предстои трета вълна и тя може да удари страната през следващите шест до осем седмици, може би малко по-късно“, в зависимост от това как гражданите ще подходят към ограниченията. След като много щати в страната започнаха да премахват ограниченията, хората вече не носят маски и не поддържат социална дистанция, казва Гулерия.

В същото време Гулерия добави, че новият щам - индийският вариант на коронавирус или т.нар. „Делта“ според класификацията на Световната здравна организация - е станал по-заразен.

Броят на хората, заразени с коронавирус, се е увеличил в Индия през последния ден с 42 640 и възлиза на 29 977 861. Както индийското министерство на здравеопазването и семейното благосъстояние докладва на уебсайта си във вторник, броят на смъртните случаи, свързани с инфекцията, се е увеличил с 1 167 за 24 часа и достигна до 389 302.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    4 2 Отговор
    Не те мислят да минават направо на 5 вълна, делта форс 5 макс про +++