Last news in Fakti

24 Юни, 2021 10:03 1 149 0

Американското дарение от ваксини пристигна в Тайван

  • тайван-
  • дарение-
  • ваксини-
  • модерна-
  • чен ши-чунг

Планира се ваксинацията на обхване възрастните хора и бременните жени

Американското дарение от ваксини пристигна в Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Тайван вчера получи пратка от 2,5 милиона ваксини Модерна като дарение от САЩ, съобщи Тайпе Таймс. Това е най-голямата партида ваксини, стигнала до острова от началото на пандемията миналата година.

Ваксините са били доставени с полет на тайванския национален превозвач China Airlines Ltd. Министърът на здравеопазването и благосъстоянието Чен Ши-чунг и директорът на Американския институт в Тайван Брент Кристенсен са посрещнали пратката на летището.

Ваксините са били транспортирани до логистичен център, където ще бъдат инспектирани от здравните власти, преди да бъдат пуснати за употреба, съобщи Централният епидемичен команден център (CECC).

На 6 юни САЩ се ангажираха да изпратят 750 000 дози ваксина Модерна на Тайван, а после заявиха, че увеличават броя им на 2,5 милиона.

Чен, който ръководи епидемичния център, каза на пресконференция, че приложението на ваксината вероятно ще бъде разширено, за да обхване бременните жени и хората над 65 години, тъй като са пристигнали повече дози от планираното.

Към момента употребата на Модерна е ограничена до първите три групи в списъка с приоритетни ваксинации. CECC обаче обмисля да разшири обхвата.

„Благодарни сме на правителството на САЩ за тези 2,5 милиона дози ваксина Moderna“, каза Чен. „САЩ, ни помагат в момента на нужда, ще ни позволят да ускорим ваксинацията.“

Миналата година Тайван и САЩ подписаха меморандум за разбирателство относно здравното сътрудничество. Говорител на CECC заяви, че повече от 1,5 милиона души в Тайван са получили поне една ваксинационна доза, което се равнява на около 6,4% от населението на острова.

В същото време се появи информация за нови 18 смъртни случая след приемане на Астра Зенека. Така починалите след приложение на тази ваксина стават 67, от които 55 са хора на възраст 75 или повече години.

Засега около 1,44 милиона дози от ваксината Астра Зенека са приложени в Тайван, включително около 314 000 дози на хора на възраст над 75 години. При аутопсиите на девет от починалите не се открива връзка между ваксинацията и причината за смъртта.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА