Last news in Fakti

6 Юли, 2021 09:10 5 342 29

Германия: Все повече откази от ваксинация

  • ваксинация-
  • германия-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • отказ-
  • делта вариант

В Германия има все повече хора, които отказват да се ваксинират с втората доза. А тъкмо тя е много важна, защото Делта мутацията се разпространява обезпокоително бързо. Обсъжда се дори въвеждането на глоби.

Германия: Все повече откази от ваксинация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кампанията, която трябваше да мотивира германците да се ваксинират, е наречена: „Германия запретва ръкави“. Федералното правителство отпусна 25 милиона евро за плакати, телевизионни клипове и информация онлайн. Сега кампанията е по-важна от всякога, тъй като над 55 процента от хората в Германия са получили първата доза, а 38 процента са напълно ваксинирани. С други думи - върви се към създаване на т.нар. стаден имунитет от 85% до 90%. Но решаващ тук ще се окаже броят на колебаещите се и скептично настроените към имунизацията.

Кампанията не достига до най-важната целева група

„Кампанията изобщо не достига до хората, които изпитват колебания или се отнасят негативно към ваксините“, казва Щефан Егнер. Той се занимава с пазарни проучвания и заедно с екипа си е анкетирал 500 души за ефекта от „Германия запретва ръкави“. Ако би трябвало да постави оценка на кампанията, тя би била най-много тройка – тъй като не мотивира онези хора, които отказват да се ваксинират.

„В момента знаем твърде малко за скептично настроените към ваксините – не ги познаваме добре. Това е голямата разлика в сравнение с останалите рекламни кампании, където марките добре познават своите потенциални клиенти“, обяснява Егнер. Едва всеки пети от колебаещите се гледа телевизионните клипове за ваксините охотно – те не са достатъчно емоционални, казват анкетираните. „Подобна кампания трябва да бъде правилно адресирана и има нужда от ясен мотив, като например възможността да се върнем към предишния свободен живот“, казва Егнер. Президентката на Германското дружество по имунология Кристине Фалк разговаря със скептично настроени към имунизацията хора по един и същи начин: обяснява им, че имунизацията е най-добрата защита, която човек може да си осигури: „Хората, които отказват да се ваксинират, трябва да имат предвид, че рано или късно ще се заразят“, казва тя.

Имунизационните центрове - с все повече отказани часове

Въпреки това германците изглежда изпитват известно пресищане от темата. Някои имунизационни центрове съобщават за откази, свързани най-вече с втората доза. По данни на Сдружението на здравно-осигурителните каси в региона „Северен Рейн“, квотата на отказалите се е шест процента. Оттам поясняват, че това всъщност не се е променяло от самото начало. В Берлин миналата седмица е бил отказан или отложен всеки пети уговорен час за имунизация. Германският Червен кръст информира и за отказани часове в Саксония. Тенденцията на отказ от втората доза се потвърждава и в сведенията от провинциите Бранденбург, Долна Саксония и Мекленбург-Предна Померания. Президентът на Германския Червен кръст Марио Чая предлага в подобни случаи да се налагат глоби от 25-30 евро. Някои от личните лекари междувременно са въвели тази практика. Здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах и отделни представители на ХДС също подкрепят въвеждането на санкции.

Втората доза е още по-важна заради Делта мутацията

Отказът от втората доза ваксина може да се окаже фатален на фона на разпространението на Делта мутацията, на която още отсега се дължат поне половината от всички нови инфекции, смятат експертите от института „Роберт Кох“. „Втората имунизация е особено важна, защото броят на антителата в организма се увеличава от нея значително“, казва президентката на германското Дружество по имунология Кристине Фалк. По нейните думи, „именно при мутацията Делта ефективността на защитата чрез втората ваксина е многократно по-висока“. Фалк отива и по-нататък, пледирайки пред здравния министър Йенс Шпан и за трета имунизация през есента или зимата, особено за рисковите групи.

Имат ли смисъл имунизационните бонуси?

Някои политици обмислят въвеждането на бонуси, с които да се мотивират скептично настроените към ваксините – както в САЩ, където колебаещите получават различни видове поощрения под формата на храна, джойнтове, разрешителни за лов и други. Вицепрезидентът на Германското дружество по психология Щефан Шулц-Хард обаче смята, че подобна стъпка би дала само краткосрочен ефект, а в дългосрочен план би била по-скоро контрапродуктивна: „Така де факто се сигнализира, че става дума за нещо проблематично – поради което хората, които се решат на такава стъпка, трябва да бъдат възнаграждавани. Това може да даде и обратен ефект“. Експертите са единодушни, че сега усилията в Германия трябва да бъдат насочени към мотивиране на колебаещите се и скептиците. Междувременно правителството обмисля допълнителна рекламна кампания с участието на известни личности и инфлуенсъри.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Счупи тъпомера

    108 4 Отговор
    А в една предишна статия, една лелка ревеше, как ние сме нямали ваксинационна култура. Явно и германците са поумнели :)

    Коментиран от #25

  • 2 Рошко

    80 5 Отговор
    Вече и вие не знаете как да лъжете, нали уж само тука бяхме отрицателно настроени за чипирането, пак ще го пиша само идиот би се чипирал трезво мослещ здрав човек и прекарал вируса никога не би го направил
  • 3 Човек

    49 3 Отговор
    Ще се сетят те....
  • 4 Меркел

    53 13 Отговор
    10 000 евро глоба и отнемане на децата за който не се ваксинира Хайл Сорос!

    Коментиран от #22

  • 5 republic

    81 2 Отговор
    Несъгласните с ваксинацията веднага ли ще поставят жълтите звезди на ревера или все пак ще изчакат да се официализира расовата политика?

    Коментиран от #9

  • 6 честен ционист

    62 6 Отговор
    Ефективността на Файзера срещу Делтата падна на 64% според нашите хора от Израел. Трябва не само втора доза, ами и реваксинация и яко буустери всеки месец, ако искате да си върнете живота обратно, което няма да стане никога, ама да не се плашите.
  • 7 др Гей Билтс

    59 3 Отговор
    Масите не могат да се осъзначт, че са част от един скучен нискобюджетен сериал. Всички действия на "вируса" са в тон с изискванията на глобалистите, а хората трябва просто да осъзнаят че "вирус" няма, само токсин.
  • 8 Ева

    63 1 Отговор
    Що за малоумници искат доброволно да се осакатят за нищо, че и децата си карат. Какви промити мозъци, какъв ужас.

    Коментиран от #12

  • 9 честен ционист

    37 5 Отговор

    До коментар #5 от "republic":

    Не четелеш ли бре "Публикувано във факти.бг: „В момента знаем твърде малко за скептично настроените към ваксините – не ги познаваме добре."
    Първо ще ви сортираме в списъците, после ще ви почнем с данъчните сюрпризи и накрая с конфискацията.

    Коментиран от #14

  • 10 yordan

    42 1 Отговор
    И НА ТИЯ ИМ СВЪРШИХА МАТЕМАТИЦИТЕ. НИЕ МОЖЕМ ДА БУТНЕМ ЕДНО РАМО ИМАМЕ ДОСТА И ОРАКУЛИ ИМАМЕ АМА СЕ СКРИХА КАТО ОПГ ГЕРБ
  • 11 ARGON

    46 2 Отговор
    Ковид-фашизъм подкрепен с еврейска ковид-пропаганда в действие.

    Коментиран от #23

  • 12 честен ционист

    3 42 Отговор

    До коментар #8 от "Ева":

    В България не ви натискат достатъчно, ще видим слд като университетите започнат първо да допускат само ваксинирани в общежития, а после и до учебните зали. След ВУЗ-овете ще следват училищата, а после е лесно, държавни служби, магазини, ресторанти и надолу по веригата.

    Коментиран от #18, #26

  • 13 святой

    41 2 Отговор
    Ковидата е тероризъм срещу нас хората! Не на терора над хората!
  • 14 4994

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    В края на 2019 г. имаше клип на Вла-дfreedom, отдавна го изтриха. В него кана..дски деп--у--тат точно това обясняваш-е.

    Коментиран от #15

  • 15 честен ционист

    0 12 Отговор

    До коментар #14 от "4994":

    Сигурно канадецът е бил наше момче, нали все някой трябва да ви подготви ментално, иначе ще изперкате.
  • 16 Марсиански щам

    30 0 Отговор
    Вълните на РЕКЛАМАТА се разпространяват много бързо. Интересно, всичките "мутации" все някъде на тайно място и по тъмно се случват, но пет минути по-късно, медиите вече се премятат и зоват за ваксинация в Европа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 dfu

    34 0 Отговор
    ".. и има нужда от ясен мотив, като например възможността да се върнем към предишния свободен живот"

    Хахаха, чакай някой да се хване на тая въдица - хората вече видяха, че въпреки масовите ваксинации, пак са с парцал на устата и всички останали "ново нормални" мизерии.
  • 20 От Германия

    33 1 Отговор
    Истината е, че много хора преболедуваха Ковида без проблемно и се видя ефекта на ваксините. А именно никакъв. Смъртността в Германия през последните 10 години е около 2500 души на ден. През последните 2 години тази бройка не се промени, просто случаите които преди бяха усложнения при грип и пневмонии сега ги квалифицира Ковид. А и не са малко случаите на тромбоза, възпаление на сърдечния мускул, вътрешни инфекции от ваксината. Хората не са глупави... гледат, слушат, информират се и виждат скроената голяма лъжа.
  • 21 DW-пропаганден машинен

    22 0 Отговор
    След кампанията "Германия изува гащи“ за внос на "инженери", следва кампанията "Германия запретва ръкави“. !? След глобите няма ли да ги пратят и на "душовете"! Абсолютни изтрещелници!
  • 22 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Меркел":

    Плюсовете ти са манипулирани, псувните гарантирани
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Всичко е лъжа

    12 0 Отговор
    В провинция Долна Саксония има 31 ново регистрирани и 1 смъртен случай за вчера/ вероятно 80+ години/. Само за информация населението на тази провинция е 8 милиона души. Та за какво говорим!?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ ЗА МЕН Е ДА УМ РЕШ С "К О Р О Н А " ОТКОЛКОТО С ПА МРЕРС ; БА СТУН ; ПАТ ЕРИЦИ С ПАМ ПЕРС !!!!! УМ РИ ГОРДО - КАТО ЦАР С "КОРОНА " !!!!!!!!!!!!
  • 29 Адекватен

    5 0 Отговор
    В Германия ще започнат да налагат глоби от 35,00 Евро за тези, които не искат втората доза. А за третата, за която съвсем скоро ще я задължат? Тук, в Германия са готови да ти вземат и насъщния, и го правят, вместо да ти помогнат да оцелееш. Лъжа и измама е всичко което четох как Германия подпомага бизнеса, малкият бизнес и т. н.
    Условията, които се изискват да кандидатстващ за помощи са абсурдни и неизпълними. Така че, всичко е мъжи да те лажем.