Last news in Fakti

7 Юли, 2021 10:32 2 668 29

България пуска руски туристи, които могат да внесат Делта мутация

  • русия-
  • делта вариант-
  • коронавирус-
  • туристи-
  • руски туристи-
  • българия-
  • пандемия-
  • ес-
  • германия-
  • лято-
  • почивка

България е последна в ЕС по процент на ваксинираните. 40% от българите дори смятат, че опасността от коронавирус е преувеличена, а властите пускат руски туристи в страната, макар че в Русия вилнее Делта мутацията.

България пуска руски туристи, които могат да внесат Делта мутация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Белгия е първа, България - последна, а Германия е малко над средата: Европа се движи на различни скорости и по отношение на ваксинациите. В ЕС те не вървят гладко и далеч не осигуряват защита на всички. Белгийците приключиха участието си в Европейското първенство по футбол, но поне в една дисциплина те вече са европейски шампиони: при ваксинациите срещу COVID-19. Близо 78% от пълнолетното население на страната е ваксинирано поне с първата доза. По този показател Белгия е първа в ЕС. А в региона на Фландрия процентът на ваксинираните е дори още по-висок и здравният министър се надява до 11 юли да бъдат ваксинирани 100 процента от всички желаещи.

България е на опашката

Съвсем различна е картината в България, където ваксинирани досега са едва 16,8% от населението. Една от причините за ниския дял на ваксинираните е високият процент на хората, които са скептични и не желаят да се имунизират. Страната изпитваше трудности в организацията на кампанията и доставките на ваксини. Първоначално страната беше заложила само на оксфордския препарат на AstraZeneca, чийто производител обаче имаше проблеми да осигури необходимите доставки.

Главният здравен инспектор на страната Ангел Кунчев, който прогнозира нова инфекциозна вълна до края на септември заради Делта мутацията, призова сънародниците си да се ваксинират. Редът за приоритетно имунизиране междувременно беше отменен и всеки желаещ в страната може да се ваксинира. България беше тежко ударена от пандемията: с 4 процента смъртност сред болните от COVID-19 страната беше една от държавите в ЕС с най-лоши показатели, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“. С цел да бъде даден тласък на ваксинациите тези дни за първи път заседава новосформираният обществен съвет от експерти, известни личности, журналисти и представители на църквата, които се опитват да повишат мотивацията на населението да се ваксинира. По думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, политиката не може да се справи сама с този проблем.

Целта: 70% ваксинирани в ЕС

В ЕС досега са ваксинирани около 61,4 на сто от пълнолетните граждани над 18 години. Целта обаче е до края на този месец делът на ваксинираните да достигне 70% от възрастното население, обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. За разлика от белгийския регион Валония, например, където ваксинирането има стари традиции, и където беше създадена отлична организация за кампанията, в България готовността за ваксиниране е изключително ниска. И как да е по-различно, след като 40 процента от българите смятат, че опасността от коронавируса се преувеличава. При сегашните темпове на ваксиниране т.нар. стаден имунитет (при минимум 70 на сто ваксинирани) може да се постигне не по-рано от пролетта на 2022 година. По този показател Германия е малко над средното ниво за страните от ЕС - 64,2 на сто от възрастното население е получило поне една доза.

Някои експерти обаче предупреждават, че за стадния имунитет в ЕС може да не са достатъчни само 70% ваксинирани. Заради силно заразната Делта мутация масов имунитет може да се получи навярно чак при 85% ваксинирани, твърди Лайф Ерик Зандер, ръководител на отдела за изследвания на ваксините към берлинската клиника „Шарите“. За да се повиши готовността за ваксиниране не само в България, а също и в Испания, Франция и Германия - трябва да се заложи на обективни и честни информации, защото по този начин се създава доверие“, казва говорителката на ЕК Дана Спинант. Тя призова всички национални правителства активно да участват в информационната кампания.

Стимули и рискове от руски туристи

Гърция, например, където 54 процента от населението е ваксинирано, залага на финансовите стимули: младите хора, които решат да се ваксинират, получават ваучер на стойност 150 евро. България и българското Черноморие са популярна туристическа цел и за руските туристи. В Русия броят на инфекциите остава висок и има опасност новият Делта-вариант на вируса да проникне в ЕС през българските курорти като „Златни пясъци“ край Варна. България пуска туристи, които са ваксинирани не само с четирите одобрени в ЕС препарата, но и такива, на които са поставени руски или китайски ваксини. Руската „Спутник V“обаче не е призната от СЗО, с което България нарушава правилата на ЕС. Гърция, която също пуска на своя територия руски туристи, ваксинирани със „Спутник V“, изисква от тях допълнително и негативен тест за коронавирус. Вчера (5.6) от Министерството на здравеопазването в София бе съобщено, че от руските туристи вече ще се изисква отрицателен ПСР-тест, дори и да са ваксинирани.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    47 5 Отговор
    Дойче веле...

    Само руските туристи ли могат да го внесат? Нещо за Турция? Техните курорти се напълниха с руснаци, а тук не идват.

    Коментиран от #18, #26

  • 2 34343

    32 9 Отговор
    Ваксинираните да му мислят, те си разбиха имунната система и сега ще мрат

    Коментиран от #12, #19

  • 3 Д-р Хаус

    45 3 Отговор
    Че то само по руснаци ли ходи тоя вирус, що за глупост? По евроатлантици не ходи ли?
  • 4 ПУТИН НИ ПРАЩА

    9 20 Отговор
    БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ.....
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    24 2 Отговор
    Вече 60% в ЕС са ваксинирани ! Като прибавим и преболедувалите, каква стана тя ‼️

    Коментиран от #11

  • 6 др Гей Билтс

    24 2 Отговор
    Такъв ще бъде сценарият, лошите руснаци ни заразиха с Индиянеца.
  • 7 Тра-ла-ла

    31 3 Отговор
    Пак пропаганда. Само като видя DW под статията ми става ясно и не чета нататък.
  • 8 asd

    12 6 Отговор
    Тук българина не е важен, а печалбата на мутрите
  • 9 Бай Манчо

    24 2 Отговор
    ако са ви читави ваксините защо ни карате да подписваме декларации и защо имат толкова странични ефекти и смъртни случаи , това не е ли експеримент ? В израел като са ваксинирани 70% защо има нова "вълна" и нови ограничения ? Относно Руските туристи - допускат се само роднини не и туристи джендъра който е писал статията не е проверил какви са изискванията за пътуване и се опитва да ни вмени някаква вина .
  • 10 ГОСТ

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: A в рeгиoнa нa Флaндрия прoцeнтът нa вaкcинирaнитe e дoри oщe пo-виcoк и здрaвният миниcтър ce нaдявa дo 11 юли дa бъдaт вaкcинирaни 100 прoцeнтa oт вcички жeлaeщи.
    АМА ЖЕЛАЕЩИТЕ СА САМО ДВАМА .
    Иначе как звучи 100 процента
  • 11 Последния антиваксър

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Стават поне 70%. Ама за пълен контрол над човечеството са необходими поне 85% а останалите ще бъдат преследвани и изпепелени до крак. Това приятелю, е доктрина която е започната и няма връщане назад...
  • 12 Ваксиниран

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "34343":

    100% ще измрат!:) Тогава ще останете само неваксинираните и ще си живеете живота!:)
  • 13 NikNay

    24 3 Отговор
    Офффф , германци , англичани и шведи не могат да донесат делтата защото са страни с евроатлантически ценности! Аман от евтина антируска пропаганда !

    Коментиран от #20

  • 14 Землянин

    4 15 Отговор
    Ей това е да си русопитек значи. Руснакът и 100 човека да отрови и всички да умрат, пак западът ще е виновен, защото лош руснак няма и Русия е ангел във всички отношения.
  • 15 Джеймс

    13 0 Отговор
    Че то и в България ваксинирането има традиции-до сега.
  • 16 Kcaniba

    3 25 Отговор
    Всички полети от и за Русия трябва да се Забранят! Пристигналите вече да се върнат обратно !
  • 17 Костова

    13 0 Отговор
    По принцип ваксинирани от всички националности могат да бъдат преносители на Делта. Но допълнителен тест ще се изисква само на руснаците.Ващсинираните също се разболяват, някои от тях също умират от короновирус. Това лично научих от дама работеща в интензивно отделение на болните от короновирус. Което не и никаква тайна.
  • 18 Костова

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Да, руснаците масово предпочитат Турция като дестинация.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дамян

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    И антилогична пропаганда. После защо не се ваксинираме? Ами защото почнахме да подозираме, че нещо ни баламосват. Не, че болестта я няма.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ти си

    16 2 Отговор
    Значи тук пак става въпрос за лобизъм в полза на "демокраричните" ваксини !
  • 23 Mhххх

    8 0 Отговор
    Аз пък знам за случай на жена в нашуя град с две дози ваксина а няма никакви антитела на тестовете. Тялото и не реагира! Такива като нея има много. Тях какво ги правиме, ваксиниеани ама чисти като сълза. Тес какви превилегии и задължения ще са в тая патова ситуация за тях!?
  • 24 Mhххх

    2 0 Отговор
    Аз пък знам за случай на жена в нашуя град с две дози ваксина а няма никакви антитела на тестовете. Тялото и не реагира! Такива като нея има много. Тях какво ги правиме, ваксиниеани ама чисти като сълза. Тес какви превилегии и задължения ще са в тая патова ситуация за тях!?
  • 25 Престанете

    11 0 Отговор
    Каква е тая щуротия?? Белгия е първа, България - последна, а Германия е малко над средата по отношение на ваксинациите!!!

    Вече не се пише за заразени, а за ваксинирани?!!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    8 1 Отговор
    Делта мутация в България има от АПРИЛ месец. Вълничка защо няма? И учениците учеха, и студентите, и моловете работеха, и заведенията бяха пълни.
  • 28 Културата

    2 4 Отговор
    Явно Антиваксърите ще отворят много работа на Мругаря си Минеков Ще има да мъкне ковчези като обезумял
  • 29 Брат Ралчев

    0 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия...