Last news in Fakti

9 Юли, 2021 17:05 2 358 8

Високите цени на храните са новият най-добър приятел на глада

  • високи цени-
  • оон-
  • глад-
  • wfp-
  • пандемия

След спад в продължение на няколко десетилетия, гладът в света нараства от 2016 г. насам

Високите цени на храните са новият най-добър приятел на глада - 1
Снимка: Shutterstock

Заплашените от хранителна несигурност са се увеличили с 40% през тази година, тъй като неотдавнашните покачвания на цените на храните са засилили съществуващия натиск от конфликтите, климатичните промени и пандемията от COVID-19, съобщи Световната програма за храните на ООН (WFP), пише Euronews, цитира агенция „Фокус“.

Определяща се като всяка липса на храна, която застрашава живота, поминъка или и двете, острата несигурност на храните засяга или е с висок риск да засегне рекордните 270 милиона души тази година, съобщи агенцията на ООН.

„Високите цени на храните са новият най-добър приятел на глада“, каза главният икономист на WFP Ариф Хюсеин,.

„Вече имаме конфликти, климат и COVID-19, които влияят заедно. Сега цените на храните се присъединиха към смъртоносната тройка“, добави той.

От службата на ООН посочват, че средните цени на пшеничното брашно в Ливан са се повишили с 219% на годишна база на фона на ускоряващите се икономически сътресения, докато цените на олиото са скочили с 440% в сравнение с преди година в опустошената от войната Сирия.

На международните пазари глобалните цени на храните са нараснали с 33,9% на годишна база през юни, според индекса на цените на Агенцията за храните на САЩ, който измерва кошница от зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар.

Те обаче паднаха през юни спрямо май, първият подобен спад от 12 месеца.

След спад в продължение на няколко десетилетия, гладът в света нараства от 2016 г. насам.

WFP, която бе удостоена с Нобелова награда за мир миналата година, посочва, че около 690 милиона души или 9 процента от световното население си лягат гладни всяка вечер.

Организацията е успяла да помогне на 139 милиона души през тази година, най-голямата операция в историята ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    22 0 Отговор
    Ей, тоя климат ни е виновен за всичко, разбрахме, че трябва да си купим хови ел.коли защото индустрията закъсва. след някоя друга год. случаЕно ще установите, че и те замърсяват и ще ни продавате по-чистата алтернатива.
  • 2 Барба Ердос

    0 3 Отговор
    [гладът в света нараства от 2016 г. насам]
    Явно враговете на Турция атакуват цялото човечество, защото то също се състои от турци!
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    2 0 Отговор
    НЕ Е ГРЯХ ДА ОГРАБИШ МУТРА ИЛИ БЕЙ ЗА ДА СЕ НАХРАНИШ
    .......................... ................. ...................... ...... А СЕГА ИМА И МНОГО КРАДЛИВИ КАЛИНКИ - ТЕ ПЪК СА ОЩЕ ПО ЛЕСНИ
    .............
  • 4 Абе пукайте бе

    1 0 Отговор
    и без това сме много мумун на клона.Ти днес,аз утре,както са казвали кримките на кекавите "политикани" в Колима..
  • 5 Читател

    12 0 Отговор
    Служби, фондации, организации години наред смучат средства от бедни и богати за да доставят материал за статии с подобни тъпи заглавия. Публикации без никаква практическа стойност имаща за цел единствено отчитането на дейност и съответно консумиране на пари. Изследвания показващи, че бедните са бедни а богатите богати но без изводи защо е така.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Амчи

    6 0 Отговор
    направена е следващата стъпка към новия, световен ред. ОвнЮвците траят и се ваксинират. Колко е хубаво да се грижат за теб! И беееее, по пътя към кланицата. Ма к`во да прайш ес ценности.
  • 8 4747393929

    10 0 Отговор
    Всички скокове на цени са осъществени от алчно хора. Технолохията на производство пакетиране и логистика са едни и същи. Навсякъде по света оскъпяването е следствие на човешка алчност и контрол на човешките маси.