9 Юли, 2021 19:30 5 853 32

Ваксините ли причиниха Делта мутацията? Проверка на фактите.

  • ваксинация-
  • делта вариант-
  • мутации-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • факти-
  • вирусни мутации

Създават ли ваксините вирусни мутации?

Ваксините ли причиниха Делта мутацията? Проверка на фактите. - 1
Снимка: Shutterstock

Когато вирусът мутира така, че антителата, които са били ефективни срещу първоначалния му вариант, вече действат по-ограничено срещу новите варианти, става дума за "Escape"-мутации, които са в състояние да заобиколят имунната система. Затова хора, които са имунизирани или прекарали COVID-19, могат да се заразят отново и дори да се разболеят.

Създават ли ваксините вирусни мутации?

"Вирусните мутации се създават не от ваксинираните хора, а от неваксинираните", казва вирусологът Фридеман Вебер от университета в Гийсен. Особено в страните, в които се заразяват много хора, възникват нови варианти, пояснява той. Експерти като Георг Беренс, професор от клиниката по ревматология и имунология в Хановер, твърдят обаче, че е теоретично възможно "ваксините да упражняват имунологичен натиск над вируса, който го принуждава да търси изход чрез нова мутация".

В момента ситуацията е такава, че зарази има най-вече в страни с не напълно ваксинирано население. Там вирусът среща ваксинирани, но и достатъчно хора, които не са имунизирани. "Точно такава ситуация е удобна за вируса", казва Беренс. Така се появяват нови мутации, защото на вируса е дадена възможност "да се упражнява".

"Ако ваксините увеличаваха значително вероятността за възникване на нови мутации, щяхме да наблюдаваме най-голям брой такива варианти в страни като Израел или Великобритания, където голямата част от населението е ваксинирано. Това обаче не се потвърждава в действителност - мутациите се появяват в страни, където няма висок дял имунизирани хора, а хората живеят натясно или са само отчасти имунизирани", казва Пеги Ризе, експертка от Центъра за изследване на инфекциите "Хелмхолц".

Друга, макар и много рядка опасност от създаване на мутация възниква, когато човек се е заразил с вируса два дни преди ваксинацията, без да го знае - в този случай вирусът може да мутира. "Тази вероятност е много рядка, но все пак възможна", казва проф. Георг Беренс. В редки случаи ваксините могат да стимулират създаването на мутации и тяхното разпространение. Счита се обаче, че е крайно невероятно Делта мутацията да е била предизвикана именно от ваксини. Защо е така? Делта мутацията бе регистрирана за пръв път през октомври 2020 в индийския щат Махаращра. А първата имунизация срещу коронавирус в Индия бе направена чак през януари 2021.

Делта мутацията се отличава с по-голяма прилепчивост, както и с това, че успешно заобикаля имунната защита. "Тази мутация намалява ефективността на антителата, поради което затруднява имунната система да я разпознае", казва проф. Беренс. "Но Делта все пак не е истински "Escape"- вариант, защото тя не успява да заобиколи изцяло имунната защита от ваксините, превръщайки ги в безполезни. Тъкмо обратното", казва експертката Пеги Ризе. Резултати от изследвания сочат, че Делта мутацията е принципно по-резистентна срещу ваксините, но пълната (двойна) ваксинация все пак дава солидна защита и срещу този вирусен вариант.

Има ли риск от по-опасни мутации?

Мутациите възникват случайно. "Нови варианти ще се появяват още доста време", казва вирусологът Вебер. Чак когато по-голямата част от населението е ваксинирана изцяло, няма да има нови мутации. Твърде малко вероятно е, според него, ваксините внезапно да се окажат изобщо без ефект. Най-добрата защита е пълната ваксинация, подчертава и Пеги Ризе. Тя добавя, че коронавирусът мутира по-често от вируса на морбили, но пък по-рядко от грипния вирус. С други думи, той не е нито прекалено бавно, нито прекалено бързо мутиращ.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    64 5 Отговор
    Е, щом гьобелсите са го казали, трябва да е вярно.
  • 2 Верно ли

    72 5 Отговор
    Ех, ама как лъжете и мажете... Вече не можете да си спомните вчера даже какво сте се онодили по темата!
  • 3 Врачка

    59 2 Отговор
    Грипът също е смъртоносен но хората живеят с този вирус,който също постоянно мутира.SARS-Cov 2 е сходен по симптоми и почти толкова гаден но и с него ще привикнем някакси.
  • 4 др Гей Билтс

    64 5 Отговор
    Ваксините причиниха Делтата, буустерите ще причинят Гамата и така ще си играем на филма "Пришълеца" докато света съществува.
  • 5 въх

    61 5 Отговор
    Само като видях Дойче Веле директно спрях да четс
  • 6 Бен Гън

    60 4 Отговор
    Разбира се че мутацията се причинява от ваксините. Това,обаче повече радва производителите им понеже е гаранция за още по голяма печалба.Новия печелвш бизнес е търговията със здраве.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    44 9 Отговор
    Вирус няма,няма и делта мутация...това е масова психоза,предизвикана от едни богати хора чрез медиите!Къде е вируса,аз не го виждам,а виждам дълбоко...вие видяхте ли го?!Като си биете ваксана,после не се чудете защо ви се привиждат извънземни..!Прогледнете дълбоко,не бъдете коне с капаци и жаби с мераци,Сатаната е реален и иска да ви превземе мозъка,след като се ваксинирате...после му ставате роби!Сега има делта мутация,после идва алфата и ставате роби на ваксините...и Сатаната ще ви говори в умовете,ще чувате "ваксини,мутация,червърти игли,пети игли"...ще ви ваксинират дълбоко в мозъка и край!

    Коментиран от #9, #22, #28

  • 8 😷😷😷

    33 3 Отговор
    На глупаците от DW, колкото и пъти да им кажа, че вирусът е по-умен от тях и да не "разсъждават" все тая, глупакът си е глупак!
  • 9 Хахахахахахаха

    10 26 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като гледам ,ти вече си ваксиниран в мозъка и то в големия.
  • 10 Гост

    39 2 Отговор
    Очевидна лъжа, чиято цел е да направи ваксинирането задължително, а задължително, за да богатеят фармапрестъпниците и да мрат хората.
  • 11 Корона вирус. 👑👑👑

    38 2 Отговор
    Само глупак би се ваксинирал с пробните ваксини срещу Ковид -19.
  • 12 Hess

    34 2 Отговор
    НЕ...не вируса мутира,мутираха евреите,преди чрез банки и лихви ограбваха даден индивид или фамилия,но това не им стигаше..заиграха по-наедро,почнаха да ограбват цели държави,Като пример мога да посоча дори България,но и това им бе малко,чрез инициирани банкови световни кризи ограбваха спестяванията на хората по света..но и това не им стигаше,сега се опитват да наложат ковид страха,и чрез него окончателно да превърнат човека във вечен финансов роб-срещу тях именно се бореше Фюрера,но след войната,като победители пренаписаха историята както сега пишат новата ковид история,а Хитлер изкараха демон,защото само той дръзна да ги посочи с пръст и да се бори с тях!!!

    Коментиран от #15, #21, #29

  • 13 Лъжа

    37 3 Отговор
    Абсолютна лъжа и пропаганда. За какво му е на вируса да мутира, когато се срещне незаразен човек ? той така или иначе ще го зарази. той мутира , тогава когато го атакуват/ в случая с ваксина/ и затова той мутира за да оцелее. единствения начин да не мутира е да се ваксинираш 2 месеца преди вируса да дойде, а не по време на пандемия . по време на пандемия , ако се заразиш ти се срещаш със 100. % от вируса .....и точно в този момент ако те ваксинират , означава да ти добавят още 20-30 % зараза .... и после , ама той пациента не издържа и умря. сега се сетете защо има толкова починали. затова и в учебниците по медицина пише че никога не трябва да ваксинираш човек по време на пандемия и особено ако не си го прегледал подобно преди това. ама Дойче Веле знаете на кого принадлежии чии интереси защитава. тези статии се плащат щедро от фармацевтичните компании. .... за съжаление има много овцедушни хора ,които вярват....
  • 14 Пълни глупости

    27 3 Отговор
    И отново DW се изказа за ваксините. Това не ме очудва. И дават за пример Англия. Нали имаше английска мутация. Сега има и Индийска, но Индия ги съди за това. Това е причината поради която измислиха тази глупост с Делта-Вариянта. Сега идва и Лампта. Браво!!! Ние чакаме Ламбада-Варианта и започваме всички да танцуваме.

    Коментиран от #18, #23

  • 15 Ккк

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    Един смислен коментар. Винаги съм се чудил как ли щеше да изглежда света сега ако исхода от всв беше друг.

    Коментиран от #16

  • 16 Ккк

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ккк":

    Изхода
  • 17 провинциалист от провинция Тракия

    25 2 Отговор
    Проверка на фактите? Фактите са, че ваксаджийското облъчване върви с пълна сила. В същото време официалните сайтове на производители и регулатори са пълни с "може би", "няма достатъчно информация", "в процес на събиране на данни сме" и т.н. и т.н.
  • 18 Счупи тъпомера

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пълни глупости":

    Леко неграмотен си, но разсъждаваш в правилната посока.
  • 19 Хаха!

    3 21 Отговор
    Пълна неграмотност струи от запълнените ви глави с простотии и конспирации, които вие приемате да "истини". Последни в Европа, но с голямо мнение за себе си. Лайте си, то друго не можете, "дълбоко виждащи" и др. подобни всеки ден...Глупакът не знае, че е глупак. Той и датова е такъв и то гроб.
  • 20 Матей

    18 0 Отговор
    Забележи само как не оставят дунанмата да затихне,както казва Яворов,когато гръм удари,как ехото заглъхва.Но ковид вълните се оказаха толкова примамливи за властовите печалбари и измамници,такава сладка далавера не е за изпускане,щам след щам.Опитаха се да измислят и български ,но изглежда от запад ги сгълчаха.Въпреки пълното затишие,правят се твърди прогнози за възраждане на ковид до края на лятото,което показва как тия приливи и отливи има изкуствен характер.
  • 21 Ковидарите

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    Съседна Гърция е пример, как за една година беше смачкан един народ, унищижен сериозен бизнес туризма и дейностите покрай него и най-важното вярата,.... ми два Великдена на практика не ги празнуваха, няма църкви, канони, манони ! И мачкането продължава, а те дори не разбират, какво им се случва и кой им го докара, като овце на заколение ?
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    толкова съм ценен,че започнахте да пишете от мое име!Направо ще се възгордея-не можеш ли да си намериш подходящ ник,като Го....до,или по дългото банкянски толуп???
  • 23 Вируса

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пълни глупости":

    Забрави за Скандинавския ми вариант,а и колко още ще има....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    амъдера кога пие кафе....
  • 26 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    А къде отиде ГРИПА.......

    Коментиран от #27

  • 27 Зрител

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "ТОЧКАТА":

    Бракуваха го. Не им свърши работа, щото много бързо остаря морално. Беше просто една несъвършена демоверсия, недоизпипана.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ARGON

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    Браво. Право в десятката. Евреите са нашето нещастие.
  • 30 Ръб

    3 0 Отговор
    Това с ковид 19 ще продължи още 2 години. Надяват се до тогава да излъжат 50% от хората на планетата. Всичко е по план.
  • 31 Котка

    0 0 Отговор
    Мутациите на вирусът са предизвикани от ваксините , защото са с мРНК. Защо с другите- предишните ваксини няма такова бързо мутиране? Учените от х@айsex преди пет години са правили опити на мРНК продуктите върху 20.000 макаци, така че вече се знае всичко за " ваксините " Първата игла за една година организмът успява да я изхвърли успешно без проблеми ако е здрав. Но макаците са били подлагани на три и четири дози .Резултат ,след 2 години всичките 20.000 бедни маймунки са мъртви.
  • 32 Те затова измислиха

    1 0 Отговор
    неоходимостта да прилагат и трета доза.Фазера и биончо вече искат от Шефа,да се разреши трето боцване.Има го официално.Онова,със " конспирацията" още в началото,че ще продължи до 2025 г,май ще се окаже истина.Източване на трилиони,не на милиарди.Който има- плаща.Но ако продължи още четири години? Или държавата ще затъне в огромни кредити за поредна покупка,или ще принудят хората да плащат от джоба си.Ето как се нулират трилионни борчове.След това,ще вкарат Виртуала,и всичкото зелено на планетата,ще се нулира изобщо.Като стигне в порядъка на 2_3-5 милиона за Виртуал,и става тапет.Но ТЕ пак ще са на бял кон! С нова валута, която е отново в техни ръце.Защото ТЕ са е създали!