Last news in Fakti

18 Юли, 2021 18:10 8 425 32

Разработиха лекарство срещу COVID-19

  • лекарство-
  • коронавирус-
  • израел-
  • стволови клетки-
  • вирус-
  • пандемия-
  • учени

Изследванията показват, че лекарството на основата на стволови клетки може да бъде изключително ефективно

Разработиха лекарство срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Първият етап от тестовете за ново лекарство за COVID-19, базирано на използването на стволови клетки, е успешно завършен в клиниката "Рамбам" в Хайфа, Израел, съобщиха разработчиците на новото лекарство пред РИА Новости, предаде bTV.

Според тях са били необходими само три инжекции за ден, за да се нормализира нивото на насищане с кислород и значително да се подобри състоянието на пациентите. Главният изследовател Томер Бронщайн и компанията „Бонус БиоГруп“ от много години изследват стволови клетки за отглеждане на костна тъкан за използване в пластичната хирургия и ортопедията. Изследванията показват, че лекарството на основата на стволови клетки може да бъде изключително ефективно при лечението на COVID-19.

"Стволовите клетки имат свойството да нормализират имунната система. Можем да кажем, че те работят като спешна помощ в тялото. Например, ако има увредена тъкан, тези клетки могат да я възстановят, като нормализират имунната система. Именно това свойство използваме, когато се опитваме да излекуваме цитокиновата буря в тялото по време на коронавирус. Ние не използваме тези клетки в първоначалния им вид, правим някои промени в тях - малки, но те помагат да се засили ефекта срещу възпалителни процеси в тялото на пациента“, казва Бронщайн. Клетките се вземат от здрави хора и обработват се в биореактор по специална технология, като целият процес на подготовка отнема около 10 дни. Лекарството се прави под формата на инжекция, която се поставя подкожно.

На първия етап от изследването лекарството е тествано върху няколко пациенти с коронавирус в тежко състояние, които са били със сериозни хронични заболявания. Според експертите състоянието на всички се е подобрило в рамките на 24 часа и след третата поставена доза то се е нормализирало. Данните от компютърна томография на пациентите, участващи в експеримента, извършени преди, непосредствено след първата употреба и един месец след въвеждането на новото лекарство, показват, че то ефективно лекува пневмония. В момента изследователите преминават към втората фаза на изпитванията, която ще се проведе в Израел с участието на 60 тежко болни от коронавирус, а в третата ще участват около 300 пациенти от различни страни по света. Планира се цената на медикамента да бъде относително ниска, уверяват разработчиците.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    61 8 Отговор
    Щом почнаха и стлолови клетки да използват срещу вируса това няма как да е работа на природата….

    Коментиран от #27

  • 2 rusnak

    4 3 Отговор
    Не лекува само изгои.

    Коментиран от #8

  • 3 АНОНИМЕН

    19 5 Отговор
    Ивермектин!?

    Коментиран от #12, #16

  • 4 един от стадото

    10 0 Отговор
    интересно
  • 5 Добър ден

    2 8 Отговор
    Те хората за това заразяват стволови клетки защо лекуват много неща!

    Коментиран от #6

  • 6 Добър ден

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Добър ден":

    Те хората за това замръзяват стволови клетки защото лекуват много неща!

    Коментиран от #9, #17

  • 7 За овце

    33 5 Отговор
    Понеже биоинженерството е забранено при животни, минахме директно на хора.
  • 8 един от стадото

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "rusnak":

    е ти какво разбираш под лекуване. Всяка болест, от която си излекуван може да те хване отново.
  • 9 Егати

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Добър ден":

    И редактора пише си каквото иска
  • 10 ббб

    21 12 Отговор
    Щом лекарството е еврейско, значи е измама НЕ МЕРСИ!
  • 11 fgh

    9 0 Отговор
    Призив към Света от Израел

  • 12 леш

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "АНОНИМЕН":

    именно, ивермектин вече го доказаха отвсякъде, че има антивирусни свойства и се справя с ковид, но понеже е без патент, а имаме и ваксини за джаскане, няма да стане да се наложи на пазара. Та, кой ветеринарният ще купува, кой Домуса ще спонсорира.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 ДА ИСКАТ ДА НИ

    14 4 Отговор
    ИЗБИЯТ ЕВРЕИТЕ..😇
  • 14 Да това е добро..

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "леш":

    ЗА ЖИВОТНИ..НО ТО И НИЕ СМЕ ЖИВОТНИ 🤣
  • 15 Джурналист

    9 0 Отговор
    Разработват! А, не ,,разработиха,,! Още е на първи етап.
  • 16 ЛЕЧЕНИЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "АНОНИМЕН":

    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
  • 17 Мдааааа

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Добър ден":

    Опитай и трети път. Може пък да го напишеш правилно.
  • 18 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "леш":

    Инвермектин има и доста противопоказания и умрели след лечение! Ковид 19 е илюзия, но разни професори се възползват за субсидии!

    Коментиран от #29

  • 19 Аха

    10 0 Отговор
    Прекръсти "ваксините", сега ги наричат лекарство. Много сте елементарни.
  • 20 Гошко

    9 1 Отговор
    Лично съм произвеждал "Айвермектин" в Биовет - Пещера през 1991-92-ра година. Но... Този препарат се измисли и произвежда с цел прочистване на топлокръвни животни от вътрешни и външни паразити, много добра работа вършеше. В последствие немци откриха, че като страничен ефект продуктът е полезен и срещу кокоша слепота при болни в Африка. Но за да се правят ампули с химически чист продукт се изискваха много ресурси за разработването им, после много тестове и разрешителни от здравните власти. Та за хора не съм много сигурен, че този продукт е безвреден, ама както помним изцепките на Тръмп за белината не са по-малко опасни, всеки да преценява за себе си дали да пие даден продукт...

    Коментиран от #21, #31

  • 21 Ще върши работа

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гошко":

    Ние сме топло кръвни животни с интелект 🤣..мисла че се инжектира 0.1мл..на килограм живо тегло

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баба каза че

    3 0 Отговор
    Гробето лекува всичко😂😂😂😂😂😂
  • 24 Гошко

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ще върши работа":

    Донякъде сте прав, но само донякъде. Топлокръвни - да, но без интелект в повечето случаи. А дозировката беше 1 грам продукт на 10 кг живо тегло, карантина за употреба на продукти от животните (месо и мляко) - 45 дни след края на последното третиране...
  • 25 whatever

    1 0 Отговор
    Имам по-добра идея.
  • 26 IVAN

    7 0 Отговор
    С тези клетки от зародиши се прехвърлят днк към нас.Променят ни ДНК-ТО
  • 27 Тра-ла-ла

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Вземат се от здрави хора и се обработват в биореактор по специална технология?🤔🤔🤔 После ти инжектират получения биологичен материал обработен по ,,специална технология"!🤔🤔🤔 Благодаря! Май ще пропусна!
  • 28 Онзи

    5 0 Отговор
    Всичко свързано с ковид е вредно за човека. Ковид е план срещу човечеството.
  • 29 леш

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Пълни глупости, ако погледнеш VAERS системата, ще видиш, че това е едно от най безопасните медикаменти в света. Ти животно да си чул най малкото да мре от това??? Та ивермектин е от естествен произход, от микроорганизми, които го произвеждат в почвата. Открит е преди 40 години в региона на Токио, досега 4 МИЛИАРДА часа го пилиз смятай за каква статистика става въпрос
  • 30 ...

    1 0 Отговор
    Лечението е фокусирано върху хипервъзпалителния механизъм в късния стадий на заболяването (цитокиновата буря). CRP протеинът у пациентите спаднал с 29-34 %, а креатин киназата с 20-22% в сравнение с контролната група.
  • 31 леш

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гошко":

    Ивермектин първо не е създаден специално в лаборатория за животни, то просто е продукт на микроорганизми от почвата, открити преди 40 години от японският учен Сатоши Омура. Първо разбират, че има антипаразитни свойства, ползва се яко в Африка за преборване с тамошни паразити, особено голям успех постигат с речната слепота. В Европа просто сред хората ги няма тези паразити, но пък навлиза във ветеринарната медицина. Хората го пием това нещо, дори да пише за инжекции, моля ви, пие се. При животните се бие подкожно защото просто се задържа дълго време в организма. IMASS протокола е добър. Ивермектин от много години се знае, че има антивирусни свойства, затова австралийците през април 2020 пробваха с него, те просто знаеха, че ще получат някакъв резултат. Напълно безопасен е ветеринарният продукт, всеки сам може да погледне съставките.

    Коментиран от #32

  • 32 Гошко

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "леш":

    Може и така да е, не споря. Споделих това, което знам от личен опит и контакт с препарата. Оттам нататък всеки сам взема решения какво и как да използва, аз не бих рискувал...