Last news in Fakti

18 Юли, 2021 17:45 4 682 48

12 профила са публикували 65% от конспиративните теории за ваксините

  • конспиративна теория-
  • конспирация-
  • социални мрежи-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • конспирации-
  • дезинформация

Байдън обвини Фейсбук, че не се бори достатъчно с фалшивите новини

12 профила са публикували 65% от конспиративните теории за ваксините - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма част от дезинформацията и конспиративните теории, свързани с ваксините срещу COVID-19 в социалните мрежи, са публикувани едва от 12 профила, се посочва в доклад на британско-американския Център за борба с дигиталната омраза, пише "Гардиън", предаде bTV.

Наскоро американският президент Джо Байдън обвини "Фейсбук", че не се бори достатъчно с фалшивите новини за коронавируса и публикациите срещу ваксините. Той добави и че „единствената пандемия, която имаме в момента, е сред неваксинираните“. Центърът за борба с дигиталната омраза е анализирал общо 812 000 публикации по темата в социалните мрежи – 65% от тях са били разпространени от някой от тези 12 профила. Към месец март те са имали общо 59 милиона последователи в различни социални мрежи, като най-голямо е влиянието им именно във „Фейсбук“ – там процентът достига 73 на сто.

Профилите са притежание на няколко лекари, културист, блогър, религиозен фанатик и Робърт Ф. Кенеди-младши, племенник на Джон Ф. Кенеди, който прави връзка между ваксините, аутизма и 5G мрежата. Въпреки че от март насам "Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър" са предприели мерки за премахване на подобни публикации и дори са затворили 3 от 12-те профила, Центърът за борба с дигиталната омраза призовават всички те да бъдат спрени, защото са "опасни и спомагат за създаването на колебания относно ваксините в решаващ момент от пандемията".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ок но

    27 78 Отговор
    Не са проблем профилите,проблем са простите хора,а в България особено е пълно с тях.

    Коментиран от #6

  • 2 Пионка

    67 5 Отговор
    Гаден , плесенясал алцхаймер ! Помни точно 3 сек !
  • 3 Горд Българин

    23 1 Отговор
    Някакви адепти на цензурата дават акъл на Президента?
  • 4 Само,че

    104 10 Отговор
    се оказа истина,че ваксините са вредни,опасни и плод на конспирация. С моя профилите станаха 13!
  • 5 Аха

    43 9 Отговор
    А кога центъра за борба с дигиталната омраза ще обърне внимание на платените тролове във Факти.
  • 6 За съжаление

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ок но":

    си прав,пълно е с такива, като теб.

    Коментиран от #36

  • 7 ЕВРО НЮЗ

    69 3 Отговор
    Няма нужда от фалшива информация.. Достатъчно е да прочетеш ПРОГРАМА --2030 , на официалната страница на Forum Iconomic Mondiale. Какво мислят и как ще го постигнат мозъците от. ДАВОС
  • 8 Чалгомира

    49 2 Отговор
    Новините в централните новинарски сайтове пък се спускат от едно място. Дори на регионално ниво, всички големи медии синхронизирано въртят едно и също.

    Коментиран от #13

  • 9 Христо

    72 6 Отговор
    Нямам и никога не съм имал профил в т.нар. социални мрежи. Но също така и нямам никакво намерение да се ваксинирам. Особено, като ме убеждават най-големите боклуци на света.
  • 10 ермолка клъб

    35 2 Отговор
    Евреин ли е Зукърбърг?

    Коментиран от #48

  • 11 Даа

    52 1 Отговор
    А лъжите по телевизиите идват от един единствен източник
  • 12 Госあ

    43 4 Отговор
    Веднага санкции на Израел за конспирацията, че великите американски ваксини не са 98% ефективни, а всъщност 64% !!! Ама веднага ! Също и санкции за Норвегия и десетте смъртни случая след ваксинирани с файзер !
  • 13 ЕВРО НЮЗ

    36 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чалгомира":

    Новините ги спускат от централата на Гьобелс в Брюксел за цяла Европа.. Вечер след 24 часа в този сайт излиза едно каре където пише колко е важна информацията и как да сме информирани от сигурни източници. .... Абсолютно същя текст започнаха да го въртят в Италия и Полша от началото на вируса по всички канали. Телевизиите във всеки рекламен блок... Как пък една запетайка не се оказа различна
  • 14 123

    38 2 Отговор
    А всички масмедии се контролират от едно място и служат за дезинформация и пропаганда. Поредната дезинформационна статия.
  • 15 Разумен човек

    7 56 Отговор
    Щом не искате да се имунизирате тогава есента ако се разболеете от Ковид се лекувайте сами без да търсите болници ;)

    Коментиран от #18, #19, #25, #31

  • 16 Емил

    12 9 Отговор
    Рязкото нарастване на заразените в Британия и Израел показа слабият положителен ефект от ваксините. Отрицателният е под въпрос, но в световен мащаб се доказа китайският подход! Само там няма проблеми. Защо - защото инкубационният период е къс и няма голям проблем за къс период (7-10 дни) да се наложи пълен контрол!

    Коментиран от #20

  • 17 Шундослав

    18 2 Отговор
    Конспирацията напоследък няма нищо общо с фалшивите новини за разлика от официозните СМИ на олигархичните представители от тайните общества.
  • 18 yordan

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "Разумен човек":

    А ТИ КАТО СЕ РАЗБОЛЕЕШ КВО ДА ТЕ ПРАВИМ ТЕВ МАМИН ЗЛАТЕН

    Коментиран от #23

  • 19 Дадено,

    19 3 Отговор

    До коментар #15 от "Разумен човек":

    не харесвам болниците,пълна мизерия са,те не лекуват,продават услуга!
    Ще се лекувам,както досега от грип с две-три сашета с фервекс.Плацебо ефекта е голяма сила!
  • 20 Госあ

    24 8 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Това е не само китайски подход, но и подход на всички страни овладели разпространението. Разбира се, Китай започна с ваксинацията, но с доказана във времето технология и безопасни протеинови ваксини запазвайки мерките си, най вече граничен контрол. Без много, много да обръща внимание на скимтенето на сороснята колко неефективна била класическата технология.
  • 21 Птичи вир0с

    27 2 Отговор
    Най-голямата част от "конспиративните теории и фалшиви новини" са с източник СЗО и традиционните медии, не са виновни социалните мрежи.
  • 22 Конспирацията

    33 3 Отговор
    1/Цел : Драстично намаляване броя на населението на Земята ! 2/Инструмент : създаденият в лаборатория ковид и ваксините , чрез които се извършва генна интервенция на ваксинираното стадо.3/Последици : Прогресираща стерилност на инжектираните в рамките на няколко поколения и постепенно отмиране на "излишните"хора , докато на Земята остане един милиард избрани ! 4/Автор на проекта :Световното правителство в сянка .
  • 23 ...

    1 19 Отговор

    До коментар #18 от "yordan":

    Аз съм имунизиран приятелче
  • 24 Госあ

    10 10 Отговор
    Аз разбирам простолюдието, което е в паника с рухването на услугите и туризма, като основна ценност (всъщност и причината за това голямо социално неравенство дължащо се на главни търгаши наречени бизнесмени и потребители, които биват в услугите) но какво ще стане, когато и тази лъжа с високата ефективност рухне ? И се окаже, че страничните ефекти не са никак малко, а вируса трайно се е настанил в обществото именно заради липсата на всякакви ограничения ? Мерките се видяха на стадионите на европейското. Пълна порнография.

    Коментиран от #28, #30

  • 25 Емил

    40 2 Отговор

    До коментар #15 от "Разумен човек":

    Нито един умрял без лекарска помощ! Октомври месец баща ми (на 88 г.) направи бронхопневмония. Вкараха го директно в КОВИД отделение (без тест, болница св. Мина, Пловдив) в една стая с 8 души и забранен достъп. На сутринта ми се обадиха да си го прибера, за да умре вкъщи.
    След три дни антибиотици (домашно лечение) беше на крак!
  • 26 Механик

    40 2 Отговор
    До скоро (до преди 10 години), самото понятие конспиративни теории ми изглеждаше смешно. НЯма да говорим за ония, които вярваха в такива теории.
    Вече 3 години, аз се убеждавам, че конспиративните теории вече не са изобщо конспиративни, а са си едно към едно с реалаността.
    Едно прасе вика на другото, че чуло някъде, че по Коледа прасетата ги колят и ги ползват за храна. А другото прасе отговаря "А стига с тия конспиративни теории!"
    Та, те така те.

    Коментиран от #41

  • 27 другарят

    22 1 Отговор
    Учудващо е, че не са обвинили Русия!
  • 28 Емил

    8 11 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Да не разбираш, че човешкият живот не е само материален е разбираемо - всички русофилистици са материалисти! Ама да си мислиш, че един вирус може да затрие човечеството - вече е невежество!

    Коментиран от #32

  • 29 другарят

    15 2 Отговор
    Учудващо е, че не са обвинили Русия!
  • 30 Стига спами

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Твойте разсъждения са пълна порнография.
  • 31 Механик

    31 2 Отговор

    До коментар #15 от "Разумен човек":

    Слушай, каун! Аз се ОСИГУРЯВАМ здравно и пенсионно и освен себе си, осигурявам още 15 човека. Ти ли ще ми кажеш как да се лекувам и какво да плащам?
    Я веднага да нахлузваш 3 маски и да се завираш под ваната, че ако мога да те пипна, ще ти излекувам всичките хипохондрии, барабар с ковидарстовото!

    Коментиран от #34

  • 32 Госあ

    22 7 Отговор

    До коментар #28 от "Емил":

    Не знам за русофилистиците, но със сигурност руската душа е недостижима за западното простолюдие. Иначе, съм далеч от мисълта, че този вирус би затрил цялото човечество. Чумата е затрила само половината примерно. Но определено би причинил доста неудобства по-големи от тези, простолюдието да не може да ходи на плаж у Гърция или занзибар.

    Коментиран от #35

  • 33 един от стадото

    16 1 Отговор
    аз да питам. Колко държави има на света- 196. И всички са на 196то място по свобода на словото
  • 34 Разумен човек

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    Не исках да те обидя брат ако така е прозвучало. Всеки си има глава на раменете и действа според ума си. Жив и здрав да си. Не мисля лошото на никой
  • 35 Емил

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    Широката руската душа е еманация и в пряка количествена връзка с количеството водка! Много напомня на великата скандинавска душа!!! ;)

    Коментиран от #39

  • 36 Ако беше

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "За съжаление":

    Нямаше България да е на тоя хал,а е на такъв благодарение на ТЪПИТЕ ХОРА КАТО ТЕБ И НА ОСТАНАЛИТЕ 90% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
  • 37 Професора

    17 0 Отговор
    Така ще кажат мошенниците соросоиди 12 профила! Пропаганда на фашистите соросоиди.
  • 38 Джо Байдън

    1 11 Отговор
    12 души не искат да се ваксинират в САЩ другите 349 999 988 милиона искат да се ваксинират!
  • 39 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Емил":

    Така е, приемайки смъртта за съветник, човек живее свободно. Това е характерно не само за руската и скандинавска душа, но и за далекоизточната. Което разбира се не означава да си направиш сепуко без никаква причина, подобно на отношението на евроатлантиците към вируса. Всъщност, те не си правят сепуко, а се надяват че тях ще ги подмине но ще умре друг, заразен от тях. Това е простолюдието.
  • 40 Гост

    26 0 Отговор
    Фейсбук изтриха група на над 120000 граждани пострадали от инжекциите! Байдън и ЕС налагат цензура! Никой не се бори да спаси народа от Ков 19 и вече става съвсем ясно!
  • 41 Стругар

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Винаги си вярвал в конспиративни теории
  • 42 ейбрей

    10 0 Отговор
    Както го пишете, излиза, че 12-те разбойника имат по 44 000 поста. Брей, брей. Що за пропаганда е това?!
  • 43 ФАШИЗЪМ

    12 0 Отговор
    Преди да излезнат и да коментират тоталния фашизъм в момента, всички гореспоменати са били уважавани личности. Лекари с над 15 годишни практики, учени с награди. В мига, в който изказаха различно мнение бяха смазани. Да не забравяме кой притежава медиите по света, и че те не са държавни, а обслужват частни интереси.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 пешо

    5 0 Отговор
    а пък теорията на относителността идва от един единствен профил, този на някой си алберт айнщайн.
    де-би-ли, сър! де-би-ли!
  • 46 Хихата

    7 0 Отговор
    Самият факт, че тези хора са преследвани, говори красноречиво: тези хора казват истината, затова се опитват да им запушат устата!
  • 47 Ирина

    2 0 Отговор
    Не конспиративни теории а са теории на съвпадениета.
  • 48 Walkirie

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ермолка клъб":

    Не бе,чист ариец е.