Last news in Fakti

21 Юли, 2021 13:38 2 967 33

СЗО предупреждава: Светът навлиза в ранните етапи на поредна вълна на COVID-19!

  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година

СЗО предупреждава: Светът навлиза в ранните етапи на поредна вълна на COVID-19! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от Covid-19, заяви в сряда генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

По време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио шефът на СЗО посочи, че глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва " пандемията в два коловоза". Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.

"Пандемията е изпитание и светът се проваля", заяви Тедрос Гебрейесус.

Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост“, добави той.

"Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа“, каза Тедрос Гебрейесус и добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи социално-икономически сътресения ще донесе това.

Той предупреди, че "19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини, сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи.“ Тедрос Гебрейесус добави, че глобалната заплаха от пандемията ще остане, докато всички страни не се справят с болестта.

По повод започващите в петък летни Олимпийски игри в Токио, шефът на СЗО заяви, че игрите са празник на "нещо, от което нашият свят се нуждае сега, повече от всякога - празник на надеждата“. Въпреки че пандемията може да е отложила игрите, той каза, че тя "не ги е победила“.

Тедрос Гебрейесус разкритикува ваксинационните несъответствията между богатите страни и страните с ниски доходи. Той каза, че 75% от всички дози ваксини - повече от 3,5 милиарда - са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.

"Ваксините са мощни и основни инструменти. Но светът не ги е използвал добре", каза той и добави, че вместо да бъдат широко разпространени, те са съсредоточени в "ръцете на малко късметлии".

Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.

"Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце", каза Тедрос Гебрейесус. "Разполагаме с всички необходими инструменти: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме".

Той призова водещите световни икономики да се активизират чрез споделяне на ваксини и финансиране на глобалните усилия за тяхната по-голяма достъпност, както и стимулиране на компаниите да увеличат производството на ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    9 68 Отговор
    Слушайте Мангъров пак. Вълната идва и ще берем ядове отново . Който не е загубил близък, другите не знаят какво е!

    Коментиран от #5, #6, #19, #32

  • 2 геноцид

    72 2 Отговор
    ТЕЗ НЯМА ДА ВИ ОСТАВЯТ ДОКАТО НЕ ВИ ИЗТРЕБЯТ ЛЪЖАТА КОРОНА ВЕЧЕ Е ОЧЕВАДНА СЪУЧАСТНИЦИТЕ МЕДИИ ПОЛИЦИЯ ПОЛИТИЦИ СА ЕДНО ЦЯЛО!

    Коментиран от #8

  • 3 Бари

    62 2 Отговор
    Как прогнозирате тези вълни ... освен ако не е по сценарий ..!?
  • 4 асдасд

    42 1 Отговор
    Тия па не се наядоха.....
  • 5 Верно ли

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква":

    Мхм, слушаме си го! Проблем? И всички сме загубили близки, няма какво да опяваш!
  • 6 Аз преболедувах ковето

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква":

    Майка ми и баща ми също но не ми пречи да кажа че е измама

    Коментиран от #12

  • 7 123

    35 1 Отговор
    Света навлиза в поредната вълна на евтаназия на човечеството.
  • 8 Забрави белата мафия

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "геноцид":

    У болниците
  • 9 чичо митко

    42 1 Отговор
    Тоя Тедрос го съдят за престъпления срещу човечеството в Етиопия. Бил е член на паравоенна организация там. Не знам, какво прави в СЗО!

    Коментиран от #28

  • 10 ваксиняцията

    3 28 Отговор
    е успешна в държва където общото ниво на обществото е по високо или където има рестриктивни мерки. Няма как да се очаква такъв да е случая у нас.
  • 11 Верно ли

    29 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: както и стимулиране на компаниите да увеличат производството на ваксини... Мхм, още от народните парици във фармамафиите! ГеЙбрейесус, какъв е процента?
  • 12 честен ционист

    0 25 Отговор

    До коментар #6 от "Аз преболедувах ковето":

    И ко като сте преболедували? Да не мислиш, че няма да ви ваксинираме?

    Коментиран от #20

  • 13 АМИ

    4 21 Отговор
    ФАТМАКОВ И ЧАЛГАТА , ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ПУБЛИЧНО И ДА ДАДЪТ ПРИМЕР ...!!!! ПОСЛЕ ДА НЕ ОБВИНЯВАТ ПАК БОЙКО ЗА ТРУПОВЕТЕ !!!
  • 14 Фалив ЕС

    44 0 Отговор
    СЗО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕНА НА СЪД В ХАГА ЗА ВСЯВАНЕ НА ПАНИКА И СТРАХ СРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО

    Коментиран от #25

  • 15 СЗО

    38 0 Отговор
    Вече тече втората година от този вирус и едва ли има човек които да не го е минал! Кои по - леко, кои по-тежко, а и такива без симптоми не разбрали даже! Та мисълта ми е, че няма човек от света да не се е срещал с вируса! Значи, че хората са изградили имунитет и няма да е толкова опасен!
  • 16 Абе...

    39 0 Отговор
    Няма никакъв смисъл в целия този цирк.Ваксиниран или неваксиниран пак те задължават да правиш тест.Пак със маските.Пак под карантина....Като се замислиш тия ептем ни взеха за мезе.Следващата година ще юрнат хората пак да се бодът,защото ефекта от предното ваксиниране е намалял.И така до като уморят хората.
  • 17 Гост

    40 1 Отговор
    Частаната компанийка на Бил Гей и шорош, с председател масов убиец, се изказва а глупаците я приемат за Световна и се доверяват на тази престъпна организация!

    Въпросът е ЗАЩО?!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Факти

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква":

    Тикво гледай си своя живот и не знай много
  • 20 Недумай

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    ЩЕ ТИ ДАМ ДА МИ ВАКСИНИРАШ ТАШАЦИИТЕ ХАААПХАААА.
  • 21 Счупи тъпомера

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    То пък от теб много потребност има, щом са те боцнали.
  • 22 Гост

    25 1 Отговор
    Докато удпеят да наложат тази ковид измама, западните терористи всяка пролет "предвиждаха" какъв щам Грипен вирус ще дойде есента и започваха масово производство на ваксина против щама, който са... Определили.

    Сега вече им е по-лесно с модифицирания грип, за да всяват паника сред населението и да не сеналага всяка година да произвеждат различни щамове, успели веднъж да направят един по траен, но не и по смъртоносен от предишните.

    Разликата е, че овладели медиите и корумпираните правителства на държавите всяват паника и налага ФАШИЗЪМ, който не е имало и по времето на Хитлер
  • 23 Споко

    23 0 Отговор
    "Cвeтoвният здрaвeн oргaн призoвa зa мaщaбeн глoбaлeн нaтиcк зa вaкcинирaнe нa пoнe 70% oт нaceлeниeтo във вcякa cтрaнa дo cрeдaтa нa cлeдвaщaтa гoдинa."
    Не бързаме чак толкова. По-добре да мине време за да видим късните странични реакции от ваксините в т. нар. "богати държави"
  • 24 Гост

    13 2 Отговор
    Ми закво бяха тея милиони сложени ваксини от декември до сега бе? Преди една година само томоняхте ваксината та ваксината, сега пак на начални етапи.
  • 25 Име

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фалив ЕС":

    Че съда в Хага да е мислиш че не е корумпиран и не е купен? Като свински черваса
  • 26 КОД„ СЧУПЕНА ИГЛА”

    3 1 Отговор
    ЗА тъп о мера!!!
  • 27 Разобличителя на гьобелс

    15 0 Отговор
    Вече не познавам човек от моите познати да не е преболедувал този грип. Със сигурност хремата и настинката са стотици пъти по-опасни от него, трябва ли да се ваксинираме против хрема. Лично аз не познавам починал от ковид,. Иначе починали от нещо друго но писани ковид знам за стотици.

    Коментиран от #30

  • 28 Кратун

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "чичо митко":

    Приятел е с Гей Билс.Там е разковничето.Той го е назначил на поста,защото е най големия дарител на сзо.А сзо е ЧАСТНА,за който не знае.
  • 29 ЕВРО НЮЗ

    14 0 Отговор
    СЗО е частна компания. Аз като частно лице решавам с кои частни лица да контактувам, с кои да се съобразявам и с кои не.. . Жалко за Доналд Тръмп. Беше решил да изчисти светът от паразити, но се оказаха по силни. Сега мечът е в нашите ръце.
  • 30 Също така

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "Разобличителя на гьобелс":

    да си чул някой от управляващата пасмина да е пукнал от Ковид!!!-Факт!Е ,как може обикновения народ да мре от Ковид,а властващите не.
  • 31 Учуден

    11 0 Отговор
    "Cтрaнитe, кoитo рaзпoлaгaт c aдeквaтни рecурcи кaтo вaкcини, ce oтвaрят, дoкaтo други влизaт в лoкдaуни в oпит дa зaбaвят рaзпрocтрaнeниeтo нa кoрoнaвируca."...тия от СЗО могат ли да четат, интернет имат ли??? Единствените страни в които има локдауни в момента са тези с най много ваксинирани и разполагащи с най много ваксини.
  • 32 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква":

    Нали ти и твоите близки сте се ваксинирали и сте вече безсмъртни, какво си се загрижил за мен:) А и вълна има само в държавите с над 50% ваксинирани, все пак само боцнатите се заразяват, а останалите ще ви гледаме сеира:) Иначе евала за ника - пасва ти идеално
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.