22 Юли, 2021 15:37 1 112 13

ЕК увеличава финансирането за научни изследвания за борба с коронавируса и мутациите

  • ек-
  • ес-
  • финансиране-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мутации-
  • научни изследвания

Европейският съюз предприема решителни действия за преодоляване на кризата с коронавируса

ЕК увеличава финансирането за научни изследвания за борба с коронавируса и мутациите - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия подбра списък от 11 нови проекта, които ще бъдат финансирани с общо 120 млн. евро от „Хоризонт Европа“, най-голямата европейска програма за научни изследвания и иновации (2021—2027 г.), за да се подкрепят спешни изследвания във връзка с коронавируса и неговите варианти. Това финансиране е част от широк спектър от научноизследователски и иновационни действия за борба с коронавируса и допринася за цялостните усилия на Комисията за предотвратяване, ограничаване и реагиране на въздействието на коронавируса и неговите варианти в съответствие с новия европейски план за готовност в областта на биологичната защита „Инкубаторът HERA“. В 11-те проекта от списъка участват 312 научноизследователски екипа от 40 държави, в това число 38 участници от 23 държави извън ЕС.

По този повод комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Европейският съюз предприема решителни действия за преодоляване на кризата с коронавируса. Днес мобилизираме още научноизследователски сили, за да отговорим на предизвикателствата и заплахите, свързани с вариантите на коронавируса. Като подпомагаме тези нови проекти и укрепваме и отваряме съответните научноизследователски инфраструктури, ние продължаваме да се борим с тази пандемия и повишаваме готовността си за евентуални бъдещи заплахи.“

Голяма част от проектите ще подкрепят клинични изпитвания на нови лечения и ваксини, както и разработването на широкомащабни кохортни изследвания във връзка с коронавируса и на мрежи, излизащи извън границите на Европа, като по този начин ще се заздравят връзките с европейските инициативи. Други проекти ще засилят и разширят достъпа до научноизследователските инфраструктури, които предоставят услуги или са необходими за обмена на данни, експертен опит и научноизследователски ресурси между изследователите, за да се създадат условия за изследвания за справяне с коронавируса и неговите варианти. Тези инфраструктури включват някои вече действащи, като например Европейската платформа за данни за COVID-19 и Европейските научноизследователски структури в областта на науките за живота.

Успелите консорциуми ще си сътрудничат с други подходящи инициативи и проекти на национално, регионално и международно равнище, за да се увеличат максимално полезните взаимодействия и взаимното допълване и да се избегне дублирането на научноизследователските усилия. Те ще допринесат за изграждането на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), който ще осигури на ЕС възможност да предвижда и да се справя по-добре с бъдещи пандемии.

През февруари председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви началото на европейски план за за готовност в областта на биологичната защита — „Инкубаторът HERA“, чиято цел е да подготви Европа за повишена заплаха от варианти на коронавируса. „Инкубаторът HERA“ ще обедини науката, промишлеността и публичните органи и ще мобилизира всички налични ресурси, за да може Европа да отговори на това предизвикателство.

През април Комисията обяви новите покани за спешни научни изследвания на варианти на коронавируса, като началният бюджет на тези покани беше 123 млн. евро, мобилизирани в рамките на първото спешно финансиране по линия на програмата „Хоризонт Европа“. Въпреки че финансирането за тези 11 проекта зависи от окончателното решение на Комисията и подписването на споразумения за отпускане на безвъзмездни средства по програмата „Хоризонт Европа“ в близките месеци, научноизследователските екипи вече могат да започнат своята работа.

Комисията е начело в подкрепянето на научни изследвания и иновации и в координирането на европейските и глобалните научноизследователски усилия, включително подготвеността за пандемии. Тя пое ангажимент за 1,4 млрд. евро за инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, от които 1 млрд. евро идват от „Хоризонт 2020“ — предишната програма на ЕС за научни изследвания и иновации (2014—2020 г.). Новите проекти ще допълнят проектите за борба с пандемията, финансирани по-рано чрез „Хоризонт 2020“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За овце

    2 0 Отговор
    Някои яко ще се нарушат.
  • 2 ХАХАХА

    4 0 Отговор
    УВЕЛИЧАВАТ И УЗАКОНЯВАТ КРАЖБИТЕ И ДИВИДЕНТИТЕ СИ ОТ БУДАЛИТЕ ,КОЙТО СМЯТАТ ДА НАБОЦКАТ
  • 3 Аман

    4 0 Отговор
    Парите на данъкоплатците заминават за глупости. Ивeрмeктин имa pееr-rеviеwеd study в Аmеriсаn Jоurnаl оf Thеrаpеutiсs, 61 прoучвaния, пoлoвинaтa oт кoитo RСT. Пo-яcнo кaзaнo - нaй-виcoкитe критeрии зa eфeктивнocт ca пoкрити. I-MАSS прoтoкoл зa прeвeнция e дoбър. Нo пoнeжe e cтaрo, бeз пaтeнт, изключитeлнo eфeктивнo и eдин вид дeйcтвaщo и кaтo вaкcинa лeкaрcтвo кoгaтo ce пиe прoфилaктичнo, би пoдкoпaлo нaпълнo бизнeca c вaкcини и рaзрaбoткaтa нa нoви пaтeнтoвaни мeдикaмeнти. Хoрa, cпoдeляйтe нa вaши близки и пoзнaти, в изтoчнa Бългaрия ce пиe тoвa якo.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 COVID1984

    4 0 Отговор
    Мутациите са само в лъжите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За е би

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аман":

    Един ПЦР тест е 90 лъва.
  • 7 честен ционист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аман":

    А в Южна България се яде качамак и пие цвик. Не е важно, какво ви лекува, а кога най-бързо ще се набодете.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 dfu

    5 0 Отговор
    По-добре да ги изпозват тия милиони за борба срещу политическия вирОс.
  • 9 а бе ти

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    да не си правен в г*ъ*з* бе?
  • 10 Рошко р

    1 0 Отговор
    Разбирайте, демек ще се увеличи финансирснето на мисирки доценти професори, да ни рекламират колко е полезно чипирането и носенето на намордник, няма да остане не подкупен от тях политик от която и да е полит партия или религиозен водач да ни набиват от сутрин до вечер в кратуните колко са полезни ваксините, та да сме роби от раждането си до гроба
  • 11 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Е па нема лошо, ама и качамака веч е краварско гмо, и после що дебелеем в криза
  • 12 Българин

    1 0 Отговор
    Голямо крадене в тоя еврогейски съюз! Нищо чудно, че нашата тиква им беше любимец.
  • 13 ДаЗдраПерМа

    1 0 Отговор
    след делтата идва гама след нея омега и т.н. докато не свърши гръцката азбука, защото фауната е по бедна, птичи, свински, телешки и т.н.