22 Юли, 2021 18:37 6 881 19

Пингдемия доведе до недостиг на храни, бензиностанции затварят

  • пингдемия-
  • великобритания-
  • брекзит

Sainsbury's, втората по големина верига бакалници във Великобритания, заяви, че клиентите може да не успеят да намерят точния продукт, който искат

Пингдемия доведе до недостиг на храни, бензиностанции затварят - 1
Снимка: shutterstock

Британски супермаркети обявиха, че някои продукти са в недостиг, а бензиностанции са били принудени да се затворят, след като правителственото здравно приложение каза на стотици хиляди работници да се изолират след контакт със заразен с COVID-19, информира "Ройтерс".

Британски вестници публикуваха на първа страница снимки на празни рафтове в супермаркетите, обявявайки "пингдемия" (от английската дума ping, едно от значенията на които е "иззвъняване").

Министърът за бизнеса Куаси Куартенг заяви пред Sky News, че правителството е "много притеснено" за ситуацията, но че не признава характеристиката на телевизията за "голите" рафтове на супермаркетите.

След като заразените във Великобритания нарастват до близо 50 000 души на денонощие, стотици хиляди хора бяха посъветвани - или "пингнати" - от приложението за проследяване на контакти на Националната здравна служба да се изолират за 10 дни.

Драстичното намаляване на персонала, до което доведе това, вся хаос в различни сектори като доставки на храни, транспорт, супермаркети, хотелиерство, производство и медии. За да избегнат смущения, много хора са изтрили приложението от телефоните си.

Sainsbury's, втората по големина верига бакалници във Великобритания, заяви, че клиентите може да не успеят да намерят точния продукт, който искат.

"Големи количества продукти се доставят ежедневно по магазините и нашите колеги са фокусирани върху това да ги изнесат на рафтовете възможно най-бързо", каза говорител.

Веригата за търговия на дребно Iceland заяви, че е затворила редица магазини заради недостиг на персонал. BP заяви, че трябва временно да затвори малък брой бензиностанции заради липса на гориво, като недостигът на шофьри на тирове се влошава от COVID-19 изолациите.

Репортери на "Ройтерс" са намерили много храни в магазините, въпреки че е имало известен недостиг на специфични продукти като бутилирана вода, безалкохолни напитки, салата и месо.

Организация на месната промишленост предупреди вчера, че веригите за доставка на храни са "на ръба на провала", тъй като отсъствията, свързани с COVID-19, са влошили и без това критичния недостиг на работна ръка. Официалните данни показват, че приложението е казало на близо 620 000 души да се изолират в Англия и Уелс през седмицата до 14 юли.

Министри твърдят, че то играе важна роля в противодействието на разпространението на вируса, от който починаха около 129 000 души във Великобритания - седмия най-голям брой жертви в света. Те позволиха на някои работници в критично важни роли да продължат да работят, дори когато са "пингнати".

Заразените нарастват рязко във Великобритания от няколко седмици. Но програма за ваксинация, при която 88% от възрастните са получили една доза ваксина и над 69% - две дози, изглежда отслаби връзката между заразени и починали, като броят на починалите на ежедневна база остават относително ниски.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    42 3 Отговор
    Помислих, че е пигдемия, и си викам, айде и прасетата с маски и дистанция ще са вече. :D

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    24 10 Отговор
    Казах ли ви, че скоро ще има храна само за ваксинирани, зашото само те ще имат купони.. Пък оня щял да си пазарува онлайн, завалията.

    Коментиран от #15

  • 3 Скоро и тук

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    с този ежедневен растеж на цените ... Да ви е честита новата власт и празните джобове !

    Коментиран от #11

  • 4 Оруел

    23 3 Отговор
    Още 48г го написах, ама нема кой да чете.

    Коментиран от #6

  • 5 надарена кака

    5 7 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 6 Май напротив

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "Оруел":

    Разни дърти превъртялници , се опитват да превръщат фантастиката която са чели на младини в реалност !
  • 7 8343

    20 1 Отговор
    АМИ НЕ! ЕДИН ПЪТ ИЗЛЪГАНИ-СРАМ ЗА ВАС, ВТОРИ ПЪТ ИЗЛЪГАНИ-СРАМ ЗА НАС! НЕ ВИ ВЕРВАМ НА НИТО ЕДНА ДУМИЧКА! ДАНО ДА ВИ СЧУПЯТ ЛЪЖЛИВИТЕ ТИКВИ АНГЛИЧАНИТЕ СКОРО, ХУБАВИЧКО ДА ПОБЕСНЕЯТ И ДА ВИ ГИ ИЗПОТРОШАТ!
  • 8 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    19 3 Отговор
    Хайде, нова "модерна" дума за журнаГлистите,
    идваща директно от ДебилоБритания...

    Коментиран от #16

  • 9 Бах

    17 2 Отговор
    Радвам се за англичаните , нека страдат , дано се скапят . Много съжалявам че Хитлер не успя да ги смачка . Но това ще стане и без Него .

    Коментиран от #10

  • 10 Е НЕ ТИ ЛИ МАЛКО МЪЧНО

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бах":

    ЗА БГ.ПРИСЛУГА В ENGLAND👳

    Коментиран от #18

  • 11 Верно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Скоро и тук":

    Освен заглавието се чете и текста, да не ти четем глупостите после! Триели приложението от телефоните - тарикати :))))
  • 12 Гост

    7 0 Отговор
    С паниката започнаха,сега ще спрат храната на хората, само и само дани довършат психически и физически.
  • 13 Така става,

    0 0 Отговор
    като те водят за носа тези с апликациите. Само и само да ги направят богати властниците са готови да причинят неудобства и на тези, които не са във възторг от превръщането си в зависим дигитален добитък.
  • 14 246

    14 0 Отговор
    Англичаните са 80 процента ваксинирани и продължават масово да се заразяват.
  • 15 Елена

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Провокират ви. Сертификатите не са задължителни, като осъдят някоя друга охрана в супермаркетите за дискриминация ще отстъпят. Но пак ще са на печалба, защото самата мисъл за липса на храна ще провокира хората да купуват големи количества храна за складиране у дома.
  • 16 сър Чобан

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Да минат на Дойчестански език бря, Борката насила ги ги кара да ползват Английски.
  • 17 хубо де

    0 0 Отговор
    Разбрахме демек няма да има 12 вида хайвер по рафтовете а само 6.
  • 18 4454

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Е НЕ ТИ ЛИ МАЛКО МЪЧНО":

    По добре прислуга там, отколкото работещ за жълти стотинки в Бг. Добре че закачам нещо от село и да са живи здрави моите и на жената родители, че иначе...
  • 19 Николай Танев

    0 0 Отговор
    Празни рафтове Помните ли Виденовата зима социализъма другари и другарки