Last news in Fakti

23 Юли, 2021 17:33 1 503 13

СЗО призова за сътрудничество по разследването на произхода на вируса

  • сзо-
  • китай-
  • ухан-
  • лаборатория-
  • произход-
  • пандемия

Пекин отхвърли план за повече проверки на лаборатории и пазари на китайска територия

СЗО призова за сътрудничество по разследването на произхода на вируса - 1
Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация (СЗО) призова днес всички страни да работят заедно за разследване на произхода на COVID-19, след като Китай отхвърли план за повече проверки на лаборатории и пазари на негова територия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Този месец СЗО предложи да бъдат продължени по-ранните разследвания в Китай. Вчера обаче Пекин отхвърли предложението. Попитан за китайския отказ, говорителят на СЗО Тарик Яшаревич заяви на брифинг в Женева: "В случая не става дума за политика, не става дума за прехвърляне на вината. По същество става дума за това, че е необходимо всички ние да се опитаме да разберем как този патоген е навлязъл в човешкото население. В този смисъл страните наистина имат отговорност да работят заедно и да работят със СЗО в дух на партньорство."

Първите случаи на заразяване на хора с COVID-19 бяха съобщени в китайския град Ухан през декември 2019 г. Китай многократно е отхвърлял теориите, че вирусът е изтекъл от негова лаборатория. Ръководен от СЗО екип прекара четири седмици в и около Ухан с китайски учени и заяви в съвместен доклад през март, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно, но отбеляза, че е необходимо допълнително проучване.

Според генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разследването е било възпрепятствано от липса на сурови данни за първите дни от разпространението на вируса в Китай. Държави, сред които САЩ, както и някои учени настояват за по-нататъшно разследване, в частност в Института по вирусология в Ухан, където са били провеждани изследвания с прилепи. Дипломати заявиха, че Китай веднага е изразил съпротива срещу плана, представен от Тедрос по време на закрити разговори с държавите членки преди седмица. "Китайците разглеждат това като отхвърляне на съвместния доклад", каза един от тях.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    6 0 Отговор
    Май някой притиска СЗО!

    Коментиран от #8

  • 2 българка

    6 2 Отговор
    Предложението за проверки трябва да засегне всички лаборатории в света, като се започне от няколко и се продължи!
    Естествено, че Китай ще откаже - така се посочват само те и предварително се обвиняват!
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    11 1 Отговор
    СЗО да каже как така внезапно е починал главния им вирусолог Петър Салама! Случайно точно с началото на ПЛАНдемията!!!

    Коментиран от #5

  • 4 mi6osp

    12 1 Отговор
    Защо ли САЩ първи отказаха да бъдат разследвани?
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Австралиецът Питър Салама, изпълнителен директор на Световната здравна организация, е починал на 51-годишна възраст, съобщи в „Туитър“ генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус.

    „Дълбоко съм опечален от внезапната смърт на моя приетел и колега Питър Салама. Съболезнования на семейството, колегите и приятелите на Питър“, написа д-р Гебрейсус.
  • 6 Да бе да

    12 1 Отговор
    Ще кажеш че китайците преди 50 години не са яли прилепи ?Ясно като бял ден,че е лабораторно творение.Тия от СЗО да не се правят на луди,защото те са в дъното на всичко.
  • 7 като две капки боза

    8 0 Отговор
    Тия от СЗО са като нашата Каскетура!
  • 8 Стига

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Q2z":

    глупости,СЗО прикрива ЦРУ и американските фармацевтични гиганти.
  • 9 Рошко

    10 2 Отговор
    А аз призовавам да се разследва кой стои зад сзо, и фалшивата пандемия с цел чипиране,. Корпорациите.а на кого са те да се отворят и види в офшфорките, нямате сина идея каква мръсотия ще излезе

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1618

    3 2 Отговор
    Тъпотията ходи по Земята!Как не разбраха, от къде им дойде Корона вируса, и защо той мутира и не могат да го спрат никакви ваксини! Как не разбраха, защо на Земята настъпват все повече климатични промени, защо се засилват инцидентите!Ако не могат да си отговорят значи тъпотията е повсеместна!
  • 12 ivan

    3 0 Отговор
    сътрудни4ество за прикриване на истината искат СЗО,много доказателства има и се 4удят как да ги прикрият,големите медии ги пазят
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    От прилеп беееее,от прилеп и костенурка.....И Краче от сврака за късмет.....Нал от прилеп????Фамилия Кадафи поздравява вси англосаккси .......