Last news in Fakti

27 Юли, 2021 12:45 8 371 46

Главоболие, хрема, дразнене в гърлото: кои са симптомите на Делта варианта?

  • делта-
  • коронавирус-
  • пандемия

Британски проучвания показват, че Делта се понася с 40-60 процента по-леко от също толкова агресивната мутация Алфа от Великобритания

Главоболие, хрема, дразнене в гърлото: кои са симптомите на Делта варианта? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делта вариантът съвсем скоро ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Симптомите при него са по-различни. Ето какви са те:

Симптомите на коронавирус са добре известни. Кашлицата, високата температура, хремата, както и загубата на обоняние и вкус, са ясни сигнали за възможна инфекция с Ковид-19. Особеността при заразяването с Делта мутацията е, че не се наблюдава загуба на вкус и обоняние. А и пациентите наред с високата температура, страдат най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото. Разликите в признаците на заболяването показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест.

Колко опасен е Делта вариантът?

Ясно е, че на базата на десетките мутации вариантът Делта се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса. Един инфектиран заразява средно 6-7 души, при положение, че те нямат имунизационна защита. С други думи, опасността от зараза с Делта е двойно по-висока, отколкото при първоначалния вариант на вируса. Същевременно британски проучвания показват, че Делта се понася с 40-60 процента по-леко от също толкова агресивната мутация Алфа от Великобритания.

Вариантът Делта обаче притежава характеристики, които му позволяват да заобиколи антителата, създададени след имунизация. Затова Делта се разпространява и в държави, в които големи части от населението вече са ваксинирани поне по веднъж. Досегашните данни показват, че само напълно имунизираните могат да се чувстват до голяма степен сигурни по отношение на Делта. Както сочат изследванията, във Великобритания една трета от хората, които са се заразили с Делта, вече са били получили първата доза от ваксината. Институтът "Роберт Кох" посочва, че ваксините, които са допуснати в Германия, гарантират защита срещу Делта, но едва след пълна имунизация.

А дали заболяването при зараза с Делта протича по-тежко, засега е рано да се каже. Във Великобритания например броят на пациентите, които се е наложило да бъдат приети в болница, се е оказал два пъти по-висок, отколкото при засегнатите от първоначалния вариант на вируса. Но както се подчертава - роля са изиграли съпътстващите заболявания на пациентите. Няма данни и за пряко увеличение на смъртността.

Откъде идва Делта мутацията?

В най-общ план се говори за четири основни варианта на коронавируса, наречени с първите четири букви от гръцката азбука. Вариантът Алфа (B1.1.7) първо бе установен във Великобритания, Бета (B.1.351) - в Южна Африка, Гама – в Бразилия (P.1.). Мутацията Делта (B.1.617.2) бе регистрирана за първи път през пролетта на тази година в Индия, където се разпространи масово. В Германия в момента на нея се дължат 15 процента от новите случаи.

По този повод от Института "Роберт Кох" прогнозират, че Делта ще измести доминиращия засега вариант Алфа. Именно такава е ситуацията във Великобритания, където вече 90 процента от инфекциите са с Делта. А от Индия вече пристигат сведения за нов вариант на коронавируса, наречен Делта плюс. Той притежавал допълнителна мутация, която го прави още по-агресивен.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    97 6 Отговор
    Бе ние след Чернобил оцеляхме вие с някъв страшен вирус с болки в гърлото обърнахте света :D
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    75 3 Отговор
    Прилича на грип, ама не било грип !

    Коментиран от #30

  • 3 я пък

    53 3 Отговор
    Некво летно грипче немой ни уплаши.
  • 4 ТаУмВзе

    58 6 Отговор
    Основно, оглупяване медийно, както и придобита хипоходрия в следствие.
  • 5 Синдромите

    56 3 Отговор
    може да и на СПУН - синдром на постоянна умствена недостатъчност

    Коментиран от #20

  • 6 123

    70 5 Отговор
    Всяка настинка ще я изкарат ковид. Евтина пропаганда за глупаци.

    Коментиран от #39

  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    36 3 Отговор
    В САЩ годишно от грип имало над 15'000 починали ! 2020 г са починали по-малко от 1'000 !
  • 8 Здрав

    39 4 Отговор
    Обикновена настинка.. преболедували сме я и имаме имунитет..

    Коментиран от #34

  • 9 КОКО

    60 5 Отговор
    ХОРА! П Р Е К Р А Т Е Т Е БЕЗСМИСЛЕНОТО ТЕСТВАНЕ!!!
    Носител НЕ ОЗНАЧАВА БОЛЕН!!!!
    Това е само ИНСТРУМЕНТ ЗА СПЕКУЛАЦИЯ И МАНИПУЛАЦИ!!!

    Коментиран от #15

  • 10 Пипи Чорапчето

    42 2 Отговор
    " Разликите в признаците на заболяването показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест."

    Ти да видиш!;))
    И какъв тест да си правим за Доминиращата от две години настинка, че не кой да е , а Центърът за заразни заболявания на САЩ нещо се канят от 31.12.21 г. да "низвергнат" PCR теста.;)
    ...........
    "Те си издигнаха този тест в култ, те си го свалиха. Сега се уплашиха, защото почтената научна общност се окопити и организира. На бял свят бяха извадени данни от проучвания, доказващи по безспорен начин грешката в отчитането на резултатите от ПСР теста и невъзможността му да разпознае SARS-COV-2 между над 46 различни вида РНК вируси, някои в пъти по-опасни от него."

    Но пък добре се харчи и струва скъпичко, нали?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рошко

    31 3 Отговор
    Не го мислете, най лесно го хващат малоумници вярващи на платени от ротшилд медии аз ще си чакам направо 10-тата вълна
  • 13 Пипи Чорапчето

    24 2 Отговор

    До коментар #11 от "Счупи тъпомера":

    "ДЕЛТА гъбички" са!;))) Ваксинирай се бърже, щото идват Гама гъбичките;))

    Коментиран от #14

  • 14 Счупи тъпомера

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пипи Чорапчето":

    Ама, дали като ме "ваксинират" за делта гъбички, няма да ме хванат гама гъбичките или да се спомина от "ваксината"? :)
  • 15 алчен комунист

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОКО":

    Аааа и на финикийски знаци.
  • 16 КОНТРАТА

    20 2 Отговор
    Е кви са симптомите на грипче като вдичките грипчета дето се изредиха последните 100 г! А кви са симптомите на грипчето дето ще дойде Октомври месец?
  • 17 Fenasi Kerim

    19 2 Отговор
    Значи всички в моето семейство сме изкарали делтата. За един месец три пъти се разболявам. Първия път болки в гърлото и температура. Тъкмо се оправям се появява кашлица с болки в гърдите. После оглушах и си загубих и гласа. Това с периоди на уж "оправяне" и после пак сополи, кашлица, болки в ушите и мускулите. И се заразих от малката ми принцеса която пък го лепна от детската градина която я затвориха защото не останаха здрави деца. Вече съм добре. Малката само леко покашля от време на време. Жената пък нямаше температура но все още кашля силно. И личната лекарка се зарази горката. Баща ми макар и възрастен имаше само хрема без кашлица. Как да кашля като "няма бял дроб" - пуши по 2 кутии на ден че даже не му и стигат.
  • 18 ристрикций

    18 3 Отговор
    Боли ма багетта за вашето кофитчо.. Засрамете се медии!!! Няма пандемии! Има само страх и страхливци!
  • 19 прррц

    7 1 Отговор
    Бета и гама кога излизат?
  • 20 Бай Стою касапина

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Синдромите":

    Грешиш колега, СПУН е синдром на придобита умствена недостатъчност. СПАН е синдром на придобита алкохолна недостатъчност и СВУН, синдром на вродена умствена недостатъчност. Майтап! 😂😂😂
  • 21 Намаляла е търговията с тестовете??? Ако

    12 2 Отговор
    Имаш малко хрема или от нещо студено ти дращи гъррото, веднага Тест!! Паднал е Оборота на Тестовете!! Лятото сладолед, студени напитки, климатик, отворен прозорец на колата??и тичай за тест?? Банкомата на Бялата Мафия да не спира да работи! Обоняние и вкус ще си имате при новия "Делта" важното е Тест??? Мафия!!!
  • 22 Гърлото

    2 0 Отговор
    Гърлото
  • 23 ХА ХА

    6 1 Отговор
    Като разровя градината, навсякъде намирам мравки, даже мутирали! СИГУРНО ИМА НАШЕСТВИЕ! Нещо, като "Пандемията"?
  • 24 Голям Слон

    10 3 Отговор
    Снощи изядох цяла диня със семките и спак на климатик. Днес дрискам здраво. Премистих се. Боли ме малко кръста. Алфа, Делта или Йота щам е моето :-))) Мятам едни лай,,на-духове. Не е истина просто.

    Коментиран от #27

  • 25 Емил

    13 2 Отговор
    След като доказаха, PCR са фалшиви (нещо, което каза преди година и половина изобретателя на PCRтехнологият), очаквам скоро да развенчаят и ваксините - 92%, 64%, 46% ефективност - тенденцията е ясна. Новия лаф - ваксинирането помага за по-леко протичане! Това, па от къде го знаете?!
  • 26 Провинция

    13 2 Отговор
    Я, виж ти! Не били толкова тежки симптомите! Хрема, главоболие.... Кой не е имал такива поне няколко пъти в живота си досега? Даже не сме им обръщали кой знае какво внимание. Минават-заминават. Друго си е да го кръстят Делта, че и Делта + и да ни наплашат едно хубаво, за да си пробутат ваксините. Втора година вече търпим тези идиотщини и мръсни политически игри. За сметка на всички ни.
  • 27 Голям Слон

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Голям Слон":

    Ох, колко грешки. Това е симптом някакъв. Основно от дебели пръсти върху айфон :-)
  • 28 Iviviv

    8 2 Отговор
    Дрън дрън па пляс. Егати манипулацията време е да си отвоюваме свободата.
  • 29 Пишман

    5 1 Отговор
    Остава само да добавят и симптом дишане!
  • 30 Наблюдател

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Да не забравяме, че информацията е от Deutsche Welle - ДезИнформационен портал!
  • 31 Просто човек

    7 2 Отговор
    Мнoгo cтe зaгрижeни зa мoeтo здрaвe нищo чe прeди двe гoдини нe oбръщaтe внимaниe нa cтaритe хoрa дa нe гoвoря чe двa пъти или три три пъти ми e oткaзвaнa линeйкa дoбрe чe бeшe пaник aтaкa a нe инфaркт зaщoтo oтдaвнa дa cъм мъртъв oтгoвoрa и бeшe кaквo кaтo имaтe бoдeжи в cърцeтo и cърцeбиeнe нямaмe врeмe дa ce зaнимaвaмe c вac Тoвa e пaник aтaкa дoбрe чe бeшe и тaкa aз мoжe дa cъм c пaник aтaкa нa друг мoжe дa e инфaркт cпирaнeтo нa плaнoвитe oпeрaции oткaзa oт мeдицинcкa пoмoщ oткaзa oт линeйкa щoтo имaлo пaндeмия имaлo мнoгo бoлни зaбрaвихтe чe имa рaк инcулт инфaркти диaбeт aoртнa дeceкция мoзъчeн aнeвризъм cпуквaнe нa пaнкрeaca пeритoнит бeлoдрoбнa eмбoлия cърдeчeн aрecт ocтрa бъбрeчнa нeдocтaтъчнocт и нe ми ce изрeждaт вcички бoлecти мнoгo cтe зaгрижeни дaли cъм убoдeн пък в cъщoтo врeмe e cумaти хoрa умряхa oт мeркитe A тoвa нe прaви лoгикa aкo бяхтe иcтинcки зaгрижeни зa хoрaтa щяхтe дa cпрeтe пaндeмии кaтo aлкoхoлизъм нaркoмaния тютюнoпушeнe зaтлъcтявaнe aкo врeднитe хрaни нaркoмaниятa пушeнeтo и aлкoхoлa бяхa зaбрaнeни и бяхa нaлoжeни мeрки нa тях кaктo ни нaлaгaт мeрки зa вируca щe тe дa cпacитe милиaрди хoрa нe зaбрaвяйтe чe нe e caмo тoзи вируc имaм пoчинaли пoзнaти oт нeгo нe гo oтричaм нo oтричaм тeчнocтитe и вaкcинитe eднa вaкcинa ce прaви пeт или 10 гoдини eднo хaпчe зa дa ce oдoбри нa пaзaрa минaвa пeт гoдини прoбeн пeриoд имa хaпчeтa oт 70-тe гoдини в кoитo чиcтo яcнo пишe вcички cтрaнични eфeкти и ги пия c eднo нaум кaквo ocтaвa дa cи б
  • 32 Просто човек

    3 1 Отговор
    Бодна ваксина от 2020-та
  • 33 Ааааа

    5 2 Отговор
    Току що кихнах. Да си правя ли тест, или ако кихна отново до 3 дни съм се ковидосал!?
  • 34 Ааа, не

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Здрав":

    Не признават преболедували. Ваксина трябва, щото ваксината е специално приготвена от умни и загрижени хора. А ти може да си боледувал тъпо и безотговорно.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 36 !!!!

    6 2 Отговор
    За една хрема ли да се ваксинирам? Или за болки в гърлото? Я си еб.... майк.....
  • 37 Тра-ла-ла

    8 0 Отговор
    Хрема и дразнене в гърлото? С 40-60% по-леко протичане! Т.е. по леко от обикновен грип! И за какво тогава са всичките заплахи и ограничения???
  • 38 Омега

    6 1 Отговор
    След 10 години ще говорим за Омега-вариант, нЕма страшно! Дотогава раята тотално ще е зомибирана от световните кукловоди, и симптомите на Омега-версията ще са свързани с неконтролируемо извеждане в атмосферата на стомашни газове, в следствие на което парниковият ефект ще се увеличи в пъти!
  • 39 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Е то от две години е така бре, няма настинка няма грип, само ковид, даже раково болните ги пишат ковид, модерно е
  • 40 мут.аф.чой.ски

    2 8 Отговор
    Малоумни антиваскъри, тоя път ще си отиде и по един ваш близък, тогава ще разберете за какво иде реч!

    Коментиран от #41, #44, #45

  • 41 Бени

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "мут.аф.чой.ски":

    Отидоха си познати хора на познатите близки въпреки това никой от тези хора не иска да си слага експериментална течност шанса за оцеляване след вируса е по голям отколкото от ваксината
  • 42 "И при най безобидната настинка да се

    5 0 Отговор
    Направи тест!!"! Цитат от Агитация за ваксинирани. !!! Вашата майка Търгаши в Бели престилки!!!
  • 43 Цитат от Агитация за ваксинирани!!?

    4 0 Отговор
    "И при най малката настинка да се направи тест"!!! Мафията в Бели престилки гони МАКС Печалба от тестове!!!! За това почна тази, кампания отново на Опсихясване от няколко дни!! Фарма Мафията е ненаситна!! В Австралия от Една година имат 1 един починал от Ковид! Няма в преса, телевизии никакво Опсихясване!! Хората си живеят нормално!! Тука фарма Мафията и докторската спонсорират Опсихясване то!! Витановци и какви ли не боклуци!!
  • 44 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "мут.аф.чой.ски":

    Баща ми почина с ОТРИЦАТЕЛЕН тест !!!! Няма безсмъртни , поне засега !!!
  • 45 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "мут.аф.чой.ски":

    Нали сте ваксинирани , какъв Ви е проблема че ние не сме ??????????
  • 46 miro

    3 0 Отговор
    това са симптоми на настинка или вече и тя стана коронавирус.