Last news in Fakti

27 Юли, 2021 18:34 3 689 37

Ваксинираните трябва да имат повече права! Не, не трябва!

  • задължителна ваксинация-
  • германия-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • права-
  • граждани-
  • коронавирус-
  • пандемия

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита обаче Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против".

Ваксинираните трябва да имат повече права! Не, не трябва! - 1
Снимка: Shutterstock

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си. Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер, контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно. Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    4 18 Отговор
    Катлийн Себелиус, бивш секретар на администрацията на Обама по въпросите на здравеопазването и хуманитарните услуги, заяви, че на неваксинираните американци не трябва да им бъде позволено да работят или да имат достъп до деца. - Бесно е - каза Мери. „Това е продискриминация, смачкайте неваксинираните.“

    Коментиран от #29

  • 2 гост

    75 3 Отговор
    Вече успяха да настроят ваксинирани срещу неваксинирани.Следва сблъсък.

    Коментиран от #35

  • 3 др Гей Билтс

    53 7 Отговор
    Много скоро ваксинираните ще разберат, че имат единственото право да получават буустера през 3 месеца, докато...
  • 4 мислещ

    68 2 Отговор
    Аз мога да ви го напиша само в 2 кратки изречения. Действат ли ваксините? Значи няма нужда от "паспорти" и принуда. Не действат? Значи няма нужда от паспорти и принуда...
  • 5 Пич

    52 5 Отговор
    Тече изкуствено разделение на обществото... За да може eдните да не подкрепят другите... Надяват се , че ваксинираните постепенно ще стават все повече , и няма да подкрепят неваксинираните , които съответно ще стават все по малко , и по лесни за натиск...

    Коментиран от #10, #27

  • 6 Майна

    43 4 Отговор
    Във всяка една срана от сета има СВОБОДОЛЮБИВИ ЧОВЕЦИ..ЗАГЛУШАВАТ ПРОТЕСТИТЕ, ТРИЯТ НИ ОТВСЯКЪДЕ , ЦЕНЗУРА, НЯКОИ УЧЕНИ ДОРИ ПЛАТИХА С ЖИВОТА СИ...ТЕ НИ ОБЯВИХА ВОЙНА, НО НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ!!!

    Коментиран от #36

  • 7 Емил

    38 4 Отговор
    Защо да имат повече права, като ефективността на ваксините е доказано под 30%!? Права трябва да имат преболедувалите, ама как да се изследва след като доказаха, че PCR не е верен!
  • 8 По Конституция

    60 4 Отговор
    всички са равни, няма ваксинирани и неваксинирани. Това са евроджендърски глупости.
  • 9 Пич

    27 1 Отговор
    Затова са бонбоните и морковите за ваксинираните , и тоягата за неваксинираните.
  • 10 мислещ

    31 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Дали е изкуствено? Обществото винаги е било разделено на два типа: Такива, които мразят да контролират и да бъдат контролирани; и такива, които обичат. Просто досега не беше толкова очевадно и толкова голяма пречка това разделение, сега става задължително. Или си от добрите/нормалните/свободните, или си от тъмната страна.

    Коментиран от #15

  • 11 JEFF

    34 3 Отговор
    Малко ли са другите разделения на хората, че и ваксината трябва да е показател за делене. Не посягайте на свободата и правото на избор на хората ! Ами , ако някой реши, че трябва кастрация, за да намалим риска от рак ?
  • 12 Майна

    34 3 Отговор
    Тези генни терапии ще вземат милионо жертви, жалко, че хората са притъпили човешкото в себе си, промити мозъчно има много...МНОГО ЖЕРТВИ ЩЕ ВЗЕМАТ АКА НАРЕЧЕНИТЕ ,,ВАКСИНИ,,
  • 13 Облъчване

    33 3 Отговор
    10 статии на ден свързани с "ваксинация" разбирай чипизация в три категории: вижте комшиите, страшно и професор Намкойси каза.
  • 14 КОКО

    27 2 Отговор
    Дилемата е, като да разделяме правата на Вярващия и Атеиста!
    Права - ДА, за всички!!! Привилегии - НЕ!!!
  • 15 Пич

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "мислещ":

    Предполагам че е изкуствено , но е започнало толкова отдавна , та прилича на естествен процес...
  • 16 Рошко

    32 4 Отговор
    Със или без ваксина ще се мре, ковид идиотите да си мечтаят за вечен живот, аз ваксина и на семейството си няма да позволя да ми бият
  • 17 Министерство на пропагандата

    29 3 Отговор
    Реториката, методите на пропаганда на Гьобелс и липсата на свобода на медиите по времето на третия райх изглеждат като детска игра спрямо пропагандата на ваксините, която се вихри у нас.
  • 18 Санитар

    23 2 Отговор
    Какви права в повече ще имат ваксинираните,които не са известни на неваксинираните?Единственото важно в живота е да могат да се прегръщат с неваксинираните роднини и приятели,защото отстрани изглеждат смешно а им се иска,защото сближаването успокоява а раздялата насажда тъга и болести.Неваксинираните могат без ресторанти,кина и др.Най важното за тях е любовта,природата,здравето и вярата в живота и смърта
  • 19 кокиче

    11 2 Отговор
    който не вика хай -хитлер в лагер
  • 20 Дрън дрън

    18 4 Отговор
    Ваксинираните са експериментални зайчета и когато дойде момента ще бъдат роби. Първо се предизвиква паника, после страх , ваксиниране включване на обекта контрол . Вирусът е удобно средство за транспорт на геноми. Единствено не е ясно какъв ще бъде външния дразнител. Синя светлина,нискочестотно звук, електромагнитно поле?
  • 21 Коментара

    2 23 Отговор
    Няма смисъл от ограниченията за антиваксърската сган. По-скоро ваксинираните трябва да бъдат стимулирани. Например 35-40% отпадане на данъци, задължително децата да се ползват с допълнителни точки за държавни градини итн. Варианти много, не всичко е забрани и ограничения.

    Коментиран от #22, #23, #28

  • 22 мислещ

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Коментара":

    Нали уж ваксините предпазвали...това не ви ли е достатъчен стимул? Или сам признаваш, че ваксърите са идиоти и биха си продали тялото за някоя пачка по по-долен начин и от проститутка?
  • 23 Аде бе!

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Коментара":

    Зсщо !? По-умен ли си, работлив, красив ? Не ти си същата сган само, че "ваксинирана", даже и по-лоша, защото приема "ковид ваксината" на сляпа вяра, т.е. си и религьозен фанатик! "Всксинираните" не са нищо повече от легализирани и сертифицирани разпространители на ковид, така че какви права и облаги !?

    Коментиран от #30

  • 24 азът

    9 1 Отговор
    Същите тези политики ви забраниха всичко, за уж вашето добро. Сега същите унищожават обществото с разногласия. Казват, че ако сте съгласни с тях ще ви освободят. За малко де, докато вдигнат лихвите.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Матей

    9 1 Отговор
    Ами айде накарайте да се сбият ваксъри и анти и да им гледате сеира.Все пак оставете хората да си решават сами ,ваксините са неефикасни,подобно на ваксините против грип.Опитваха се да рекламират тамифлу,но нищо не излезе,сега му намериха колая и действат като дресьорите--с моркова и тоягата.А това е мерзавско,да третират хора като добитък и безсловесни твари.показателно е резултатността от ваксинирането в някои страни с висок процент ваксинирани,отново съобщават за много заболели.Значи е крайно време да се прекрати тази ваксинационнна авантюра.
  • 27 ОПАСЕН ЧАР

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Буревестников:"Защо така бързо се съгласи,а?
    Седларов:"Ами няма само аз да страдам,я."
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ирина

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Това е нова вълна на пропаганда за сплашване на хората, защото септември децата трябва да тръгнат на училище и октомври изтича срока ( първа фаза) на експеримента с ваксините, за това е това бързане. И естествено сега е бум на ваксинирания на децата а е също така момента на ваканциите, които са били програмирани предварително и е нормално да правят изненади точно преди пътуване. Забелязва се че действат в точно определени моменти.
  • 30 Ирина

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Аде бе!":

    Ваксините- препарати които оказват влияние върху дейността на гените в организма, прекъсват връзката на физическото тяло с астралното тяло ( унищожават астралното тяло) . Астралното тяло представлява емоциите и желанията, които касаят физическите изживявания на човека но също така астралното тяло е и " вход " към душата и Бог. Ако сте вярващи трябва да сте наясно, че " ваксината " служи за да ви откъсне от душата а човек ако остане без душа може да живее само три години. Странно но факт, органите ( сърце, бъбреци, бели дробове, черен дроб..) не могат да работят нормално без духовното , любов , надежда, вяра....тоест желание за живот, изява, творение. Това прилича много на приказките за знака на звяра. По - добре не се съгласявайте за ваксина и сертификат.

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Диамантената ръка

    4 4 Отговор
    И сега има задължителни ваксини, една повече все тая...
  • 32 Хан Крум

    3 7 Отговор
    Свобода в общество има само докато не накърняваш правата и сигурността на другите, а отказвайки ваксина нарушават точно това. Айде стига с криворазбраната политкоректност и постоянното опяване за "свободата на личноста". Ако всеки прави каквото си иска, няма общество. Затова си има закони които да се спазват и един от тях е да се ваксинираш за да не сееш зараза. Ако всички се бяха ваксинирали, досега щяхме да сме забравили за този вирус. Но повечето мислят само за себе си без да осъзнават че после вирусът ще се върне и за тях.

    Коментиран от #37

  • 33 Феномен ТВ

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ирина":

    Ирино, пренеси се с мощен отскок в паралелната вселена която обитаваш и не се връщай. Аман от изкукали феномени врачки и пророци.
  • 34 Феномен Къш

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ирина":

    Ирино, пренеси се с мощен отскок в паралелната вселена която обитаваш и не се връщай. Аман от изкукали феномени врачки и пророци.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хан Крум":

    Истинският Хан Крум не би казал такова нещо но както и да е. Ваксините са по желание с всички изненади хубави и лоши, които могат да се появяват.