ФАКТИ.БГ
  • лаборатория-
  • китай-
  • коронавирус-
  • посолство на китай-
  • китайско посолство-
  • разследване-
  • факти-
  • пандемия-
  • спекулация

Китайското посолство за ФАКТИ: Теорията, че вирусът е създаден в лаборатория, е спекулация

Китай винаги е обръщал голямо внимание на въпроса за проследяването на вируса и ще продължи да провежда свои собствени изследвания

Публикувана: 27 Юли, 2021 23:00
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3204
Китайското посолство за ФАКТИ: Теорията, че вирусът е създаден в лаборатория, е спекулация - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.

Наскоро няколко държави като САЩ за пореден път спекулираха теорията за "изтичане от лаборатория" на COVID-19 и започнаха "втората фаза от проучването на произхода". Целта е политизирането при проследяването на произхода и да използват това като възможност за клевети и обвинения към Китай. Това обяви пред ФАКТИ Посолството на Китайската народна република в Република България. Говорителят на Посолството говори за въпросите, свързани с проследяването на произхода на COVID-19.

Китай твърдо подкрепя изследванията за проследяване произхода на COVID-19

Проследяването на произхода е важна връзка в борбата с всички пандемии до степен, която ще спомогне за предотвратяване и по-ефективно справяне с подобни извънредни за общественото здраве ситуации в бъдеще.

От ранния етап на избухването на епидемията Китай ясно изрази сериозното си и отговорно отношение към проследяването на произхода и, наред с много други, събра екипи от експерти за провеждане на изследвания. При откриването на 73-ата Световна здравна асамблея, през май миналата година, президентът Си Дзинпин специално подчерта, че Китай подкрепя глобални изследвания на учени от всички страни, относно източниците и пътищата на предаване на вируса. По време на СЗА Китай съфинансира резолюция относно действията срещу COVID-19 с над 140 държави, призовавайки СЗО да работи в тясно сътрудничество със страните и съответните международни организации за идентифициране на зоонозния източник, възможните междинни гостоприемници и пътищата на предаване на вируса.

Китай пое водеща роля в сътрудничеството със СЗО за глобално проследяване на произхода. От миналата година експерти на СЗО бяха канени два пъти в Китай за проучване на проследяването на произхода. По-специално, водещи експерти от десет държави, включително САЩ, Обединеното кралство, Япония и Австралия, сформираха съвместен експертен екип със своите китайски колеги по-рано тази година. Те извършиха 28-дневно съвместно изследване в Китай. В процеса на работа, те съвместно анализираха данни, съвместно направиха посещения на място, заедно проведоха интервюта и обмен, като формираха здрав консенсус, основан на науката. Те стигнаха до заключението, наред с други, че възможността за теч от лаборатория е изключително малко вероятен и че не е открито масово огнище в Ухан преди декември 2019 г. Те също така препоръчват допълнителни изследвания на по-ранни случаи по света и по-нататъшно проучване за ролята на дълбоко замразени продукти при вирусно предаване. До тези важни изводи се стигна, следвайки процедурите на СЗО и строгата научна методология. Те са авторитетни и основани на науката. Те трябва да бъдат признати, уважавани и поддържани. И те трябва да бъдат основата за следващата фаза на глобалното проследяване на произхода. Откритото и прозрачно отношение на Китай към проследяването на произхода също спечели пълно признание от международните експерти. Планът за работа по втората фаза от проучването на произхода, предложен от секретариата на СЗО, е в противоречие с позицията на Китай и много други страни по въпроса. На брифинга на страните-членки на СЗО, на 16 юли, Китай и много други страни изложиха своите виждания по този въпрос. Съвместното писмо на почти 60 държави до генералния директор на СЗО, онзи ден, също бе срещу политизиране на въпроса.

Китай винаги е обръщал голямо внимание на въпроса за проследяването на вируса и ще продължи да провежда свои собствени изследвания на проследяването. Същевременно, като първата страна, която осъществява сътрудничеството за изследването на проследяването на вируса със СЗО, Китай ще продължи да участва активно в глобалното сътрудничество по проследяването на вируса с отговорно, открито и прозрачно отношение. Междувременно се надяваме учените да продължат да отстояват принципите на науката, обективността и безпристрастността, заедно да се противопоставят на политизацията и съвместно да насърчават глобалното сътрудничество срещу вируса.

Принципи, които трябва да се спазват при сътрудничеството за проследяване на произхода

Първо, проследяването на произхода трябва да се основава на науката. Проследяването на произхода винаги е било научно предизвикателство през историята и човешките познания в тази област са ограничени. Следователно, проследяването на произхода трябва да разчита на учени, да следва научно обоснован подход и да използва научни методи. То трябва да се провежда от учени, а не от политици или разузнавачи. Това не трябва да бъде платформа за политическо маневриране. Драматичните сцени на САЩ, показващи някакъв „бял прах“ в Съвета за сигурност на ООН през 2003 г., все още са живи в съзнанието на хората. Само с малка епруветка прах за пране САЩ твърдяха, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение и на това основа поведе война срещу суверенна държава. Сега САЩ отново използват този стар трик. Той подчертава твърдението за „теч от лаборатория“, което според учените е изключително малко вероятно. Целта им не е нищо друго, освен да се създаде друг фалшив разказ, който да служи за скритите им мотиви.

Второ, проследяването на произхода трябва да се извършва чрез сътрудничество. Целта на проследяването на произхода е да се установи произхода на вируса, да се разберат механизмите на неговото предаване и да се предотвратят всички бъдещи рискове. Това може да се постигне само чрез сътрудничество. Проследяването на произхода трябва да се основава на равнопоставен обмен, взаимно доверие и откровено и искрено сътрудничество между съответните страни. Това не трябва да бъде еднопосочно разследване, наложено от една страна на друга, още по-малко трябва да се основава на презумпцията за вина или някакви предварително определени заключения.

Наскоро висши американски служители се редуват да притискат СЗО да промени състава на експертния екип и да проведе нападателни разследвания срещу Китай. Тези ходове са не само несъвместими с духа на резолюцията на СЗО, те също пренебрегват резултатите от сътрудничеството между учените и сериозно тровят атмосферата за международно сътрудничество в науката. Резолюция от 73-та сесия на Световната здравна асамблея ясно изисква от генералния директор на СЗО да продължи да работи в тясно сътрудничество със страните, за да идентифицира зоонозния източник на вируса и пътя на въвеждане в човешката популация. Следващата фаза на проучване на произхода трябва да се съобрази с това искане и да бъде ръководена от държавите-членки за извършване на по-задълбочени и подробни научни изследвания и сътрудничество в по-широк диапазон. Надяваме се, че СЗО ще има пълна комуникация и консултации с държавите-членки, ще изслушва и ще приема съветите на всички страни и ще гарантира, че процесът на изготвяне на работния план е отворен и прозрачен.

Трето, проследяването на произхода трябва да се продължи с глобално сътрудничество. Необходими са колективна мъдрост и съвместни усилия на учени от цял свят, за да се проследи произхода на вируса. Съвместният доклад на експертната група на СЗО-Китай препоръчва по-нататъшни ретроспективни и систематични проучвания в световен мащаб върху по-ранни случаи и възможни приемници, както и множество действия за проследяване на произхода, които трябва да бъдат извършени по целия свят. Експертите на СЗО също посочиха, че бъдещото проследяване на произхода не трябва да бъде обвързано с едно място, а по-скоро трябва да се провежда в множество държави и региони.

САЩ обаче възпрепятстват това глобално начинание. Анализ на Националния здравен институт на САЩ върху кръвни проби от над 24 000 американски граждани, взети за три месеца, показва, че COVID-19 вече е възникнал в САЩ през декември 2019 г., седмици по-рано от първия официално потвърден случай в САЩ. До следобеда на 27 юли около 14.15 милиона потребители на интернет в Китай одобриха отвореното писмо, призоваващо СЗО да разследва биолабораторията Fort Detrick. Това привлече голямо внимание от китайски и чуждестранни медии. А САЩ също остават уклончиви и мълчаливи по отношение на биологичната лабораторията Форт Детрик, огнището на EVALI в Уисконсин и други проблеми, широко разпространявани от международни медии. Това е типичен двоен стандарт и политика на властта.

Четвърто, проследяването на произхода не трябва да бъде политизирано. От избухването, САЩ се стремят да тръгнат по пътя на политизацията, стигматизацията и идеологическите рамки. По време на СЗА, през май миналата година, САЩ бяха единствената голяма държава, която не спонсорира COVID резолюцията. Но след приемането на резолюцията, САЩ настояваха СЗО да бърза да изпрати международни експерти в Китай. По-късно, когато Китай и СЗО обсъждаха конкретните договорености за посещението на експертите, САЩ излязоха, за да обвинят Китай, че отлага и възпрепятства посещението.

След като Китай и СЗО публикуваха Съвместния доклад за произхода на COVID-19 през февруари тази година, САЩ незабавно обърнаха позицията си, твърдейки, че членовете на екипа имат интереси с Китай и че в тяхната изследователска работа липсва прозрачност. Те също се опитаха да упражнят натиск върху СЗО. Всъщност САЩ бяха изготвили съвместно изявление за отхвърляне на Съвместния доклад още преди да бъде публикуван. Наскоро САЩ започнаха нов кръг от политически маневри, дори нелепо обявиха, че ще накарат разузнавателните си агенции да се справят с проследяването на произхода и измислиха лъжи като „теч от лаборатория“ в Ухан.

Целта на САЩ е очевидна. Определено не се интересуват от търсене на истината, въз основа на науката. Целта им е да възпрепятстват сътрудничеството за глобално проследяване на произхода, да отклонят отговорността за лошата им реакция у дома към COVID и да използват това като възможност за клевети и обвинения към Китай. Честно казано, атмосферата за глобално сътрудничество по проследяването на произхода е силно отровена от САЩ. Все повече учени се съмняват дали все още има условия за сериозно научно сътрудничество.

Коментари за произхода на COVID-19 от световни учени

Много учени в международната общност, които поддържат науката, разума и обективността, изразиха недвусмислено противопоставяне на политизирането при проследяването на произхода. В писмо, публикувано от The Lancet на 5 юли, 24 международно известни учени укориха така наречената теория за "изтичане от лаборатория", която някои американски политици се опитват да лансират. Те казаха, че „най-силната улика от нови, достоверни и рецензирани доказателства в научната литература е, че вирусът е еволюирал в природата, докато предположенията за лабораторен източник на пандемия остават без научно потвърдени доказателства“. Преди това учени от много страни също изразиха своята гласност за произхода на COVID-19. Доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, председател на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), изтъкна значението на международното сътрудничество за преодоляване на пандемията от COVID-19. Д-р Даниел Андерсън, бивш асистент в Медицинското училище Duke-NUS, която някога е работила в Института по вирусология в Ухан, заяви, че е онемяла от лошото изобразяване на лабораторията от някои медии извън Китай и от токсичните атаки срещу учените. Андерсън е убедена, че нито един вирус не е бил създаден умишлено за заразяване на хора и е бил умишлено освободен.

Масимо Гали, ръководител на отделението по инфекциозни болести в болницата "Луиджи Сако" в Милано, Италия, свързана с университета в Милано, заяви в комисия по социални въпроси към Камарата на депутатите, че коронавирусът е неизвестен вирус без признаци на геномно инженерство вътре, а теорията за "изтичане от лаборатория" изобщо няма научна основа. Гали и трима други италиански експерти - Масимо Чикоци от Университета по биомедицина в Рим, Фаусто Балданти, ръководител на лабораторията за изследване на вирусите във Фондация IRCCS Policlinico San Matteo в Павия, и Джузепе Иполито, експерт от Националния институт Лацаро Спаланцани за инфекциозни болести - вярват, че има 99% вероятност вирусът да е резултат от естествено разпространение. Доминик Дуайър, австралийски имунолог и експерт по инфекциозни болести и член на експертния екип на СЗО, заяви, че няма доказателства в подкрепа на теорията за изтичане от лаборатория. Той каза, че теорията за "изтичане от лаборатория" играе роля в политическия дискурс на някои страни и дори се подкрепя от отделни правителства. Разпространението на тази теория намирисва на умишлено маневриране. Проследяването на произхода е изключително сложна работа и няма доказателства, че Китай крие ключова информация. Държавите трябва да спрат да се борят и да започнат да си сътрудничат помежду си. Също така е важно да се проведе проучване за проследяване на произхода в други части на света.

Китай

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.1 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Hoho Boho
1 Отговор
А защо в Китай вирусът почти не се разпространява и не нанася поражения?
:))

Коментиран от #7


Оценка:
-8 +22

Ааааа
2 Отговор
от прилепите е.Нали със това замаскираха на хората очите.Как тъй не можаха да измислят нещо пооо логично.Не всички човеци са прости.

Оценка:
-2 +24

Аз знам
3 Отговор
Аз нам защо квичат червените тролове!
Защото правителството на ИТН ще бъде избрано с мнозинство!
От всички парламентарни групи!
С изключение на московските комунисти от ГЕРБ!

Коментиран от #6, #11


Оценка:
-20 +3

Врачка
4 Отговор
Китайците много бързо пуснаха дезинформацията,че нулевият пациент ял прилеп и се заразил със SARS.Лаборатории в цял свят са се трудили как да създадат този искуствен вирус и да ни го пуснат да изгинеме.

Оценка:
-2 +20

Сиси Георгиева
5 Отговор
Със сигурност си е пипнат от човешка ръка. И със сигурност, не без американско участие.

Коментиран от #8


Оценка:
-3 +32

Простите
6 Отговор

До коментар #3 от "Аз знам":


Чалгари от ИТН и техният сиво—син ковидясал главатар са нищо друго освен патерица на ДПС.

Оценка:
-2 +13

Доктор Кукулайнен
7 Отговор

До коментар #1 от "Hoho Boho":


Я ,моля ...лягайте си навреме ,пациенти моЙ

Коментиран от #13


Оценка:
-4 +6

Тони
8 Отговор

До коментар #5 от "Сиси Георгиева":


Вирусът е патентован в Америка а после може да бъде разпросъранен навсякъде но по принцип избират да започнат от Азия и Африка.

Оценка:
-2 +24

Вийба и вирусите
9 Отговор
Ще ни карате до девето коляно с тях,и правнуците ни да ходят с маски.Ще се срещнем с вас,господа учени в улица безлунна,нататък знаете..

Оценка:
-1 +18

Ще пробват пак
10 Отговор
Все някога ще измислят "точният" вирус и ще ни изтребят. Изпълняват задачата за "златният милиард".

Оценка:
-1 +23

Честита
11 Отговор

До коментар #3 от "Аз знам":


ви любов с ДПС !

Оценка:
-1 +5

Перо
12 Отговор
Вирусът промени начина на гласуване в САЩ и много здрави хора,без предварителна заявка получиха формуляри за гласуване по пощата. В САЩ се гласува машинно,от много време! В Китай има една лаборатория за микробиология в Ухан,а тези на САЩ са над 200. Редно е експертната,международна проверка да провери всички лаборатории,без оглед на политика и презумпция. За разлика от другите вируси,които се развиват на първото благоприятно място,вируса КОВИД-19,прониква и се разпространява на определени места в човешкото тяло и пределена възрастова група за която се предполага,че имат развити и други болести. Тази теория за пренасяне на вируса от прилеп,който изпуска храна,която се изяжда от прасе и чрез него се пренася на човек,съм го гледал в холивудски филм,преди повече от 10 г.

Оценка:
-1 +17

Hoho Boho
13 Отговор

До коментар #7 от "Доктор Кукулайнен":


Доктор КукуЛайнен, много сте забавен.
Не съм Ви пациент, по-скоро Вие сте нечии пациент.
-
Просто зададох въпрос:
"А защо в Китай вирусът почти не се разпространява и не нанася поражения?"

Оценка:
-3 +7

Дългия
14 Отговор
И защо не пускат проверяващи в лабораторията токава?

Оценка:
-4 +4

069
15 Отговор
Лъжат! Създаден е в китайската "Umbrella Corp.". Даже логото е същото, но с друг цвят. За капак Corona разместено като букви дава наименованието на Racoon (city).

Оценка:
-1 +4

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Хо хо хо
17 Отговор
Вируса си отива 2022-ра няма значение кой го е пуснАл

Оценка:
-1 +3

Климатолог
18 Отговор
Нямазначение кой е човечеството се изчерпа и ще бъдем заменени от други видове

Оценка:
-0 +0

мислещ
19 Отговор
Е да де, то и криминалните разследвания са "спекулация", ама извършител си има.

Оценка:
-0 +1

Конаре
20 Отговор
19 септември 2019г в руската биолаборатория "Вектор" около Новосибирск се случва взрив. По времето на СССР там се разработват биологически оръжия "но днес вече не".
Отделно лятото 2019г в САЩ затварят биолаборатория "Форт Детрик" поради лоша беопасност, и почти веднага в САЩ избухва вече странно забравена остра белодробна епидемия в която обвиняват електронните цигари ("2019–2020 vaping lung illness outbreak").
Така че кандидати много.
Но най-важния кандидат са военните олимпийски игри във Вухан, с участие и на руски и на американски континегент. Игрите свършват точно 2 седмици (един инкубационен период) преди избухването на епидемията там.
Китайското правителство продължава да се преструва че това не се е случило. Да си представим китайски или руски военни на учения в САЩ или Англия, и след две седмици там избухва епидемия. С вирус все едно нарочно направен да не оставя трупове на улицата, но да разбие икономиката и да разклати правителството.
Ако китайския народ осъзнае връзката с военните олимпийски игри във Вухан ще започне страшен натиск за прекъсване на дипломатически връзки че и война с всички заподозрени.
Затова всички се правим че или "от пазара" или "от местна лаборатория".

Оценка:
-0 +6

фактите
21 Отговор
фактите говорят сами за себе си. Вируса тръгна от Китай, но в Китай няма чак такава пандемия, както е в другите големи държави. Китай е тоталитарна държава, там лесно може да се направи такава секретна операция, без риск, от разкритие.

Оценка:
-2 +1

А не бе
22 Отговор
признавам,аз го направих сам в къщи с 2 колби и една епруветка.
После ходих на екскурзия до Китай и го пуснах там.
Съжалявам,не се досетих каква дандания ще стане после.

Оценка:
-0 +1

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Наблюдател
24 Отговор
Оппа, Цензура от сайта за коментари с-у Китай уличаващи ги в биоттероризъм!
DUPEDAVZI!

Оценка:
-0 +0

Мда
25 Отговор
То пък оставаще да кажат нещо друго тия лъжливи комунисти !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5