Last news in Fakti

29 Юли, 2021 18:54 7 170 37

Разпространението на ваксини представлява „най-смъртоносната печалба в историята“

  • ваксини-
  • бизнес-
  • смъртоносна печалба-
  • oxfam-
  • анализ

Според нов анализ, фармацевтичните компании таксуват правителствата поне пет пъти над цената по себестойност

Разпространението на ваксини представлява „най-смъртоносната печалба в историята“ - 1
Снимка: Shutterstock

Активисти заявиха, че разпространението на ваксини в световен мащаб може да представлява "най-смъртоносната печалба в историята“, съобщава "Гардиън".

Алиансът за човешки ваксини днес публикува нов анализ, според който фармацевтичните компании таксуват правителствата поне пет пъти над цената по себестойност.

Нов анализ на Алианса, публикуван от Oxfam, показва, че фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna таксуват правителствата с цели 41 милиарда долара над прогнозните производствени разходи - което ефективно държи страните "за заложници", тъй като цените на ваксините срещу Ковид скачат много над тези от предишни ваксини.

Pfizer/BioNTech и Moderna са продали над 90% от ваксините си досега на развитите страни, като ги таксуват до 24 пъти над потенциалните производствени разходи.

В изявлението на Алианса се казва: Анализът на производствените техники на водещите ваксини от тип иРНК, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които са разработени само благодарение на публично финансиране в размер на 8,3 млрд. долара, показва, че тези ваксини могат да бъдат направени само за 1,20 долара на доза.

И все пак Covax схемата, създадена, за да помогне на страните да получат достъп до ваксини срещу Ковид, плаща средно близо пет пъти повече. Covax също се бори да получи достатъчно дози поради неадекватното предлагане и факта, че богатите нации ги изпревариха, като доброволно плащат прекомерни цени, информира БГНЕС.

Без фармацевтичните монополи върху ваксините, ограничаващи доставките и повишаващи цените, Алиансът казва, че парите, похарчени от Covax досега, биха могли да бъдат достатъчни, за да ваксинират напълно всеки човек в страните с ниски и средни доходи с ваксини по себестойност, ако имаше достатъчно предлагане. Вместо това в най -добрия случай Covax ще ваксинира 23% до края на 2021 г.

Анна Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam, каза: „Фармацевтичните компании държат света като заложник във време на безпрецедентна глобална криза. Това е може би един от най-смъртоносните случаи на печалба в историята. Скъпоценните бюджети, които биха могли да бъдат използвани за изграждането на повече здравни заведения в по-бедните страни, вместо това се ограбват от главни изпълнителни директори и акционери на тези всемогъщи корпорации."

Мааза Сейум от Африканския алианс и Алианса за човешки ваксини в Африка казва: „Да се даде възможност на производителите в развиващите се страни да произвеждат ваксини е най-бързият и сигурен начин за увеличаване на предлагането и драстично намаляване на цените. Когато това беше направено за лечение на ХИВ, видяхме цените да спадат с до 99%. Каква е възможната причина тогава правителствата на Обединеното кралство, Германия и ЕС да пренебрегват многократните призиви от развиващите се страни да разрушат ваксинационните монополи, които биха могли да увеличат производството, като същевременно намалят цените?“


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 123

    62 2 Отговор
    Глобалистите-Сатанисти направиха печалби и ще редуцират населението на Земята до 500 милиона както е написано на Американския Стоунхендж.

    Коментиран от #9, #23, #31

  • 3 Сатана

    61 3 Отговор
    Нали това беше и целта на измислената пандемия.Свръх печалби бялата мафия и фалит за малкия и среден бизнес.Правителствата плащат дори много ниска цена на фармацефтичната мафия за да наложи тоталитарен контрол над хората и отнемането на техните свободи.В крайна сметка това са нашите пари а не на държавата.
  • 4 Стипци

    5 78 Отговор
    Е няма да ви спасяват безплатно от смъртоносен вирус. Като толкова ви е скъпо 20 лева за ваксина, ами направете си я сами. Тия съвсем откачиха. Всяко нещо си оправдава цената и цените на тези животоспасяващи ваксини са смешно ниски.

    Коментиран от #6, #32

  • 5 Ганджата

    11 3 Отговор
    люлинския дилър на щастие... там е истината
  • 6 Ха ха

    53 3 Отговор

    До коментар #4 от "Стипци":

    за това два пъти ваксинирани умират от ковид

    Коментиран от #10

  • 7 Пич

    47 1 Отговор
    Като има идиоти да купуват на тези цени , защо да няма тарикати които да продават... Че и да раздухват истерии , щом им минава номера... Всички политици от света да алчни...
  • 8 Аферим

    43 1 Отговор
    Да си платиш прескъпо, за да те убият. И това ако не е тарикатски бизнес!!!
  • 9 Майна

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Кратко ,ясно и точно
  • 10 Простащина

    4 59 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    Затова 99.5% от умиращите от ковид са неваксинирани. Като толкова не си си струва 20лв ами спести ги на държавата и не се ваксинирай. Чакай вирусът да те ваксинира напълно безплатно и без "никакви странични ефекти".

    Коментиран от #13, #18

  • 11 манол

    52 1 Отговор
    Само да посмеят нашите Ганьовци да ни наложат задължителна ваксина или да изнудват хората с цел ваксиниране предлагам да подпалим парламента .Точка.Бай Манол от село Свобода.

    Коментиран от #21

  • 12 Стипци

    1 37 Отговор
    Ковид ваксините са даже по ЕВТИНИ от стандартните ваксини в имунизационния календар. Какви глупости ръсят тези от Алианса? Те очакват ваксини за по 1 лев ли какво, или очакват да получават нещо напълно безплатно, особено пък животоспасяващо? Ами хубаво ама когато отворят ресторанти за безплатен обяд.
  • 13 Варненец

    24 5 Отговор

    До коментар #10 от "Простащина":

    Объркал си се, точно ваксите мори вируса в момента.

    Коментиран от #20

  • 14 Не съм ваксар

    40 1 Отговор
    Първо създават вируси и след това правят експериментални ваксини за тях както е сега.
  • 15 Ваксиниран1403

    6 22 Отговор
    А някои почнаха чак сега да се усещат за истинските причини за всичко. Ето мои коментар от миналата година:Ваксините ще решат проблема, но докато стане това загубите в човешки животи и съсипани икономики ще нарастват още много. Ваксината ще е безопасна и ефективна, но действието и ще е кратко и от тук нататък тя ще бъде периодична всяка година или няколко пъти в годината. Няма да се ваксинират всички и вируса ще продължи да циркулира сред хората. Това е целта на кампаниите срещу “вредните” ваксини. Просто се прилага доброто старо разделяй и владей. Така ще е защото фармацевтичните компании, тяхното политическо лоби и собствениците им не биха изпуснали тази златна възможност всички правителства да се абонират за техните продукти завинаги и да получават сигурна и гарантирана печалба за години напред. Ако ваксините не са ефективни или имат странични ефекти тази цел няма да се постигне. Ще се продадат еднократно и край, а те не преследват еднократна продажба. Също така ако се ваксинират всички и вируса изчезне отново няма как да се печели дългосрочно

    Коментиран от #19

  • 16 Геню

    27 3 Отговор
    Аз предпочитам да придоби защита по естествен път, като чуя някой, че е болен от ковид, отивам при него и го карам да кашля в лицето ми. Досега не съм усетил нищо. Или съм го преболедувал или вируса се разпространява само по телевизията.

    Коментиран от #33

  • 17 хмм

    28 1 Отговор
    Ако я направят задължителна да запалим народното събрание с Молотовки. 1 милион човека на площада и тея в парламента ще се наакат.
  • 18 12345678

    35 1 Отговор

    До коментар #10 от "Простащина":

    Кажи как се умира от хрема?
    Защото го изкарах . Обясни ама без да ми квичиш пропагадните материали как обдишвали болните с кислород и как припадали в метрото треснати от чумата!!!
    Аз пих парацетамол, витамин Ц и капки за нос за хремата. Платих в аптеката 7 лв.
    Айде няма нужда да се бода и да играя по свирката на долни психари, които ме смятат за второ качество човек, което трябва да бъде премахнато.
    Как пък един политик не умря от ковид. Все обикновени хора.

    Коментиран от #26

  • 19 Събуди се

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран1403":

    Събуди се,чадо!Спиш със отворени очи.Трябва ли, да те намушкат многократно с тази отрова, за да се събудиш.Брой дозите! Ако въобще си останал човек.
  • 20 Ваксиниран1403

    2 27 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Сигурно за това в Русия всеки ден по около 800 човека си губят живота, а “тъпите” Англичани дето се ваксинираха масово в най-лошите дни са под 100 починали от ковид. И не са така само те, а всички страни с висока степен на ваксинация. За сметка на това освен в Русия и в Индонезия умират масово, нима са ваксинирани. В Индонезия ваксинираните са 7%, но умиращите от ковид дневно достигнаха 2 хиляди човека. Пролетта в Индия ваксинираните бяха 1-2%, а починалите за ден минаха 5 хиляди човека. В Русия при началото на делта вълната си имаха под 9% ваксинирани, а сега под 16%, но днес имат 799 починали отново. Защо ли? Във всички страни по света с висока степен на ваксинация смъртността е повече от 10 пъти по-ниска от тази от предходните им вълни, а в страните с ниска степен на ваксинация е съизмерима или по голяма с тази от предишните им вълни.Модела е устойчив данните от всички страни потвърждават това. Няма нито една страна в целия свят която да нарушава тази зависимост стига да не използва китайските ваксини.

    Коментиран от #34, #36

  • 21 Мдаа

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "манол":

    Лидер трябва Маноле, лидер,хора да тръгнем ще се съберем,хем много,ма няма кой да ни поведе!

    Коментиран от #27

  • 22 Шопо

    17 0 Отговор
    Еврейски замисъл и реализация.

    Коментиран от #35

  • 23 321

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Напълно си прав, но искам да допълня, че тези грандиозни печалби са само един от няколкото заека, които убиха с един куршум! Сигурен съм, че ако трябваше да избират м/у пари, нов световен ред и редуциране на населението, то парите щяха да отпаднат първи, все пак пари пари се печатат, както виждаме неограничено, ама и тези гадинки хората бързо се размножават...
  • 24 Просветен илюминат

    11 1 Отговор
    Ако грипа го карате всяка година замислете се върху това:
    терминът “хроничен” показва, че попадаме в същия конфликт отново и отново. За да се прекрати този продължителен цикъл на възвръщания на конфликта и да се даде възможност за завършване на фазата на излекуване веднъж завинаги, трябва да идентифицираме следата/следите, оставени при шока от първоначалния конфликт. Ключовете към откриване причината за алергията обикновено са скрити в “контекста” на алергичната реакция. Всички обстоятелства като време, място и специфични симптоми трябва внимателно да се разгледат. Например, ако някой страда от мигрена само през уикендите, най-вероятно ще открием причината на работното му място. Докато през седмицата нищо не се забелязва, през почивката, далеч от “виновника”, организмът се възползва от възможността да се излекува.
    Този пример е показателен да се осъзнава човек защо в определен период и момент има симптоми,а в друг няма.
    Никакъв вирус няма и никаква ваксина няма да ви спаси без значение цената и.
  • 25 Госあ

    14 1 Отговор
    Както многократно съм писал, освен най съмнителни РНК ваксините са най евтините за производство, а на практика са най скъпите от всички. А правителствата не вземат парите с които плащат от Марс, а от данъкоплатците. Комисионните к'ви проценти са ми е интересно, не ефективността.
  • 26 Просветен илюминат

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "12345678":

    1. Течащ и запушен нос: „Това вони!”, „Преядох с това”, „Получих достатъчно!”, засягащ назалната мембрана.
    2. Възпалено гърло: „Не мога да го преглътна”.

    3. Кашлица, бронхит, пневмония: страх или безпокойство в обкръжението, т.е. вкъщи, на работата. Пропагандната машина на страха работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Налице е и страхът от самата „пандемия”.


    Висока температура, болки в тялото, главоболие, втрисане и умора са типичните симптоми на лечебната фаза.
  • 27 Просветен илюминат

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мдаа":

    И защо трябва да чакаш лидер и да бъдеш воден?
    Просто спираш да търсиш някой да решава какво е правилно за теб,поемаш отговорност за действията си и си учиш уроците и научавайки се да се уважаваш,другите също ще те уважават.
    Цял живот ли ще чакаш някой да промени живота ти и кой го е грижа за теб освен теб самия?
    Всичко е една игра на роли в тоя живот и човек повече живее в собственият си затвор на ограничения ум,отколкото в реалността тук и сега.
  • 28 Просветен илюминат

    10 3 Отговор
    Истинският проблем, свързан с грипната H1N1 епидемия не е „вирусът” или грипът, а профилактичната ваксина. От десетилетия медицината убива милиони хора с използването на химиотерапия и морфин като „лечение” на рака. Прилагането на ваксини за „предотвратяване” на болести ще доведе до същия резултат.



    На нас не ни се казва истината за ваксините, произвеждани от компании като Бакстер и Глаксо. Ако конспирацията на „Новия световен ред” (фраза, използвана многократно от Джордж У. Буш в неговите речи) не е само теория, то тогава е време да разберем, че всяка спринцовка ще съдържа не само отровни химикали, но заедно с токсичния коктейл и RFID микрочип с цел проследяване.
  • 29 Просветен илюминат

    7 1 Отговор
    - Има историци на медицината, които твърдят, че общото снижаване на заболеваемостта не е резултат от ваксинирането.

    - Знам. Дълго време не обръщах внимание на тези изследвания.

    - Защо?

    - Страхувах се от това, което мога да открия. Аз бях в бизнеса с ваксини. Стандартът на живота ми зависеше от продължаването на тази работа.

    - А после?

    - Аз сам изследвах тази тема.

    - И до какви изводи стигнахте?

    - Снижаването на нивото на заболеваемост е благодарение на подобряването на жизнените условия.

    - Какви условия?

    - Повече чиста вода. Подобрена канализационна система. Храна. Пресни продукти от селското стопанство. Намаляване на бедността. Микробите могат да бъдат навсякъде, но ако сте здрави, няма да се заразите лесно.

    - Какво почувствахте, когато завършихте изследванията си?

    - Отчаяние. Разбрах, че съм работил в областта на концентрираната лъжа.

    - Има ли ваксини, които са по-опасни от други?

    - Да. DPT (дифтерия, тетанус, коклюш – ДТК в България), например. MMR (морбили, паротит и рубеола – МПР в България). Освен това, някои серии от едни и същи ваксини могат да бъдат по-опасни. Безпокои ме, че всички ваксини са опасни.

    - Защо?

    - По няколко причини. Те въвличат човешкия организъм в процес, целта на който е подриване на имунната система. Те на практика могат да предизвикат тази болест, срещу която са предназначени да ни защитават. Те могат да предизвикат други болести, различни от тези, които трябва да предотвратят.
  • 30 от Кипър

    7 1 Отговор
    Измамници!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ФаКтическ

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран1403":

    Номера ли ви раздават вече
  • 37 Нане

    1 0 Отговор
    кой сига пусна мълвата за вируса?