Last news in Fakti

30 Юли, 2021 16:45 1 772 10

Испания договори още ваксини

  • испания-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • пфайзер

Към днешна дата напълно ваксинирани са близо 57% от хората

Испания договори още ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още 3,4 милиона дози от ваксината на Пфайзер ще пристигнат през месец август в Испания, обяви министър-председателят Педро Санчес. По думите му това ще позволи Планът на правителството за 70% имунизирани до края на август да бъде изпълнен напълно, предаде БНР.

На пресконференция преди началото на XXIV-ия Председателски съвет в град Саламанка, на който централното правителство обсъжда с регионалните премиери най-важните въпроси около пандемията и възстановяването на страната, Санчес обяви, че министърът на здравеопазването Каролина Дариас е успяла да договори допълнителни количества от ваксината на Пфайзер. Така Испания през август ще разполага с 16 милиона дози, вместо с 13 милиона и ще може да ваксинира 70% от населението на страната.

Към днешна дата напълно са ваксинирани близо 57% от хората, или 26 700 000 души, а с една доза са 67%, което е над 31 593 000. Има обаче разлики в темповете на ваксинация в различните автономни региони. Мелийа, Мурсия, Валенсия, Балеарските и Канарските острови и Мадрид са с най-нисък процент напълно имунизирано население, докато Астурия, Галисия, Естремадура, Кастилия и Леон и Страната на баските, вече надвишават 60%. В началото на пандемията експертите считаха, че „груповият имунитет“ срещу COVID-19 ще бъде постигнат, когато 7 от 10 души са ваксинирани, но Делта вариантът ги принуди да мислят вече за 90% ваксинирано население.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 1 Отговор
    Ваксината ще е като ония електрическите намордници за песове. Ако не подновиш абонамента - жик так.
  • 2 ----

    15 3 Отговор
    Тъпите испанци са пътници
  • 3 Можешиш

    16 1 Отговор
    Медията, това не са ваксини, а ДНК манипулации! Всяко ГМО е безплодно и не живее дълго, и заразява околните с гените си криви!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мда

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "брат ми Рамбо":

    Ваксинирсй се колкото си искаш. Какво ти пречат неваксинираните?

    Коментиран от #6

  • 6 брат ми Рамбо

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "мда":

    Какво да пречат неваксинираните? Сега пак ще се затвори всичко, пак ще фалират бизнеси, продължават да умират хора. Колкото по-скоро всички се ваксинират, толкова по-скоро ще се върнем към "нормален" начин на живот. Без маски, без ограничения. За съжаления, простотията, необразованосста, лиспата на елементарен поглед по-напред от носа си, ни държат назад.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    И испанците се доближават до абсолютен рекорд по заразени.
    Необходимо е само още малко да вдигнат процента на ваксинирани и са готови...
  • 10 До коментар 6

    5 0 Отговор
    30 години ви лъжат и продължавате да им вярвате..
    Това е типично само за идиоти...
    Последната лъжа е само ит преди година..когато казаха че 60-70% ваксинирани и всичко ще е ок..сега заговориха за 90%...