3 Август, 2021 17:50 1 717 8

Икономическо възстановяване! ЕС направи първи плащания по Плана за възстановяване и устойчивост

  • пандемия-
  • икономика-
  • европейски съюз

С тези плащания се планира финансирането на важни реформи и инвестиции, полагащи основите за получаване на останалите трансфери към страните членки на съюза

Икономическо възстановяване! ЕС направи първи плащания по Плана за възстановяване и устойчивост - 1
Снимка: shutterstock

Европейският съюз направи първите плащания към страни членки по Плана за възстановяване и устойчивост на обща стойност 800 милиарда евро, предаде АФП.

Първите преводи бяха за Белгия - 770 милиона евро, за Люксембург – 12,1 млн. евро, за Португалия – 2,2 милиарда евро, съобщи Европейската комисия.

С тези плащания се планира финансирането на важни реформи и инвестиции, полагащи основите за получаване на останалите трансфери към страните членки на съюза.

Първоначално бе обявено, че фондът за възстановяване от пандемията от Covid-19 ще е на стойност 750 милиарда евро, но по цени през 2018 г. Сега Комисията оценява сумата на 806,9 милиарда евро по цени за 2021 г.

Всички, освен две членки от 27-те държави в ЕС, са представили плановете си възстановяване и устойчивост и на 16 от тях те са окончателно одобрени, като в момента продължава оценката на седем страни.

Страните, които не са представили планове са България и Нидерландия. Следващият краен срок за тях е средата на 2022 г.

Полша и Унгария, чиито планове все още се оценяват, са на нож с Брюксел заради подхода на авторитарните им правителства към правата на ЛГБТ групи и върховенството на закона, посочва АФП.

Говорителката на ЕК Ариана Подеста каза, че редът, по който страните членки ще получават първите плащания зависи от скоростта, с която националните правителства могат да се справят със споразуменията.

„За някои правителства това е въпрос на дни, за други членки може да отнеме по-дълго време“, отбеляза тя.

Предвидено е Белгия да получи общо 5,9 милиарда евро грантове, Люксембург – 97 милиона, а Португалия – 16,6 милиарда: 13,9 милиарда под формата на грантове и заеми за 2,7 милиарда евро.

Планът за възстановяване бе договорен преди година след продължителни и често напрегнати разговори между правителствата на членките на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мое мнение

    1 1 Отговор
    Започвам да подозирам че ковид истерията я създадоха САЩ и ЕС за да си пробутват напечатаните без покритие долари и евро. Щото и ЕЦБ печата на поразия и пуска в обръщение. А повече пари в обръщение означава обезценяването им, т.е. покачване а цените, инфлация!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 olo

    3 1 Отговор
    Онова дебело животно излъга,че Гърция вече харчи такива пари?!
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "мое мнение":

    5000 лева минимална работна заплата !. Големи реформи- ограбвате целия свят...но той ще ви го върне!
  • 7 Мунчо Радев

    1 6 Отговор
    За България няма... Служебното правителство е ПРОВАЛ

    Коментиран от #8

  • 8 тиквострой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мунчо Радев":

    Има, имаааа, ама няма да има за тиквострой. Няма да има милиарди за усвояване за стиропор, магистрали на дупки, хиляди детски градини потънали в мухал, микроязовири, и т.н.Тиквоча още бая години ще реве че изпусна тия милиарди.